Paikallisuutiset

Lähiopetukseen palaaminen Ylivieskassa täynnä ongelmia

Sivistysjohtaja Kai Perttu ja opettajat tyrmistyivät valtiovallan päätöksestä

Sivistysjohtaja Kai Perttu toteaa, että nykyhetken koulutiloilla perusopetuksen on Ylivieskassa vaikea palata lähiopetukseen. Opetusryhmät ovat suuria ja väistötiloissa ollaan.
Sivistysjohtaja Kai Perttu toteaa, että nykyhetken koulutiloilla perusopetuksen on Ylivieskassa vaikea palata lähiopetukseen. Opetusryhmät ovat suuria ja väistötiloissa ollaan. Kuva: Seppo Kangas

Ylivieska

Ylivieskan koulujen palaaminen torstaina 14. toukokuuta etäopetuksesta lähiopetukseen on täynnä ongelmia. Ylivieskassa on pulaa ratkaisun vaatimista väljistä tiloista, ja erityisenä rasitteena ovat suuret opetusryhmäkoot.

Kuljetusten järjestäminen tai mahdollisen osittaisen vuoro-opetuksen organisointikaan ei tapahdu noin vain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskan sivistystoimella ei ole varmuutta, mistä saadaan poikkeusolojen opetuksen vaatimia lisätiloja. Nykyisissä tiloissa on vaikea järjestää opetusta turvatoimien edellyttämällä väljyydellä. Koulukyydit ovat paljolti takseissa, eikä vielä ole tietoa, onko väljyys niissä oppilaille riittävä tai onko takseja saatavissa uudessa tilanteessa riittävästi.

SivistysjohtajaKai Perttu ja hänen tavoittamansa koulunjohtajat ovat tyrmistyneitä valtioneuvoston keskiviikkoisesta päätöksestä avata koulut kevään kahdeksi viimeiseksi viikoksi.

– Ylivieskan tilanne poikkeaa tavanomaisesta, kun kouluelämä on paljolti väistötiloissa ja opetusryhmät suuria.

Kun tarvitaan turvavoimia ja pieniä opetusryhmiä, niin Ylivieskassa on vaikea suunnitella ja toteuttaa vaaditut ratkaisut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä ei vastauksia siihen, miten lähiopetus järjestetään Ylivieskassa nyt keväällä. Pyrimme tekemään paikalliset ohjeet ja tiedotteet lähiopetukseen palaamisesta valmiiksi perjantaihin 8. toukokuuta mennessä. Se on tavoite. Aikataulu on äärimmäisen tiukka, kun lähiopetus käynnistyy jo torstaina 14. toukokuuta.

Kai Perttu toivoo nyt vanhemmilta pitkämielisyyttä ja kärsivällisyyttä.

– Meillä opetustoimen väellä on nyt huolenhiki päällä monesta käytännön asiasta vielä sittenkin, kun kaikki on valmista. Tiedotamme koteihin heti kun mahdollista.

Itse opetuksen ja tilojen lisäksi pitää ratkaista käytännössä kuljetuksien, ruokailujen, välituntien ja muiden kysymysten järjestäminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennen opetuksen järjestämistä tarvitaan sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtiovallan paikallisedustajan aluehallintovirasto AVI:n ohjeet siitä, miten lähiopetukseen palaaminen toteutetaan. Kai Perttu odottaa, että nuo tarvittavat ylemmän tahon ohjeet saataisiin maanantaina 4. toukokuuta iltapäivällä. Niin niiden pitäisi tulla, että pystytään kunnissa käynnistämään lähiopetus toivotulla tavalla.

– Olemme nyt täynnä kritiikkiä hallitustamme kohtaan. Siitä huolimatta uskon, että me koulunjohtajien kanssa pystymme järjestämään kaiken vaaditusti. Sitä vaihtoehtoa meillä ei ole, ettei kouluja avattaisi.

Etäopetuksen järjestäminen oli jo yksi iso ponnistus Ylivieskan koulujen väeltä tälle keväälle. Siinä Pertun mukaan onnistuttiin. Nyt sitten vielä tulee näissä poikkeusoloissa toinen iso ponnistus samalle keväälle.

– Lähiopetukseen palaaminen nyt on isompi ponnistus kuin etäopetuksen järjestäminen oli, Kai Perttu arvioi.

AVI:lle Perttu on esittänyt toiveen, että valtion lähiopetukseen palaamisen ohjeissa ja tulkinnoissa olisi riittävää väljyyttä, jotta toteutus käy mahdolliseksi.

Pedagogisesti Kai Pertun mukaan ei ole perusteita palata lähiopetukseen. Etäopetus on toiminut siksi hyvin.

– Jos kouluihin palaaminen on nyt turvallista, miksi tarvitaan erityisiä turvatoimia? Hallituksen päätöksessä on ristiriita, Perttu pohtii.

Jos kuuluu riskiryhmään ja on henkilökunnan edustaja, lähiopetuksesta poisjääntiin pitää Pertun mukaan ehkä olla työterveyslääkärin päätös.

– Uskon, että opetuksen tarvitsemia lisätiloja pystytään järjestämään Ylivieskan keskustan alueelta. Ehkä kyseeseen tulee esimerkiksi Centria, Jedu ja Artteri. Raudaskoskelle voidaan kysyä opiston tiloja.

–  Vuoro-opetukseen siirtyminen on viimeinen vaihtoehto. Opettajan työpäivällä on rajansa. Laskin, että vuoro-opetusta varten pitäisi jostakin saada 50–70 opettajaa lisää.

Koulukyyditys poikkeusoloissa ja sen vaatimuksissa voi Pertun mukaan olla vaikea järjestää, kun Ylivieskassa se on painottunut takseihin.

– Vuoro-opetuksessa olisi koulukyytien järjestäminen vielä hankalampaa.

Välituntien turvallisuus on järjestettävissä sillä, että opetusryhmät vuorottelevat niiden pidossa.

Koulujen palaaminen lähiopetukseen

Hallitus päätti keskiviikkona 29. huhtikuuta, että koulut avataan torstaina 14. toukokuuta lukukauden loppuun kahdeksi viikkoa.

Perusopetukselle päätös on kuntia velvoittava. Päätös ei koske lukioita. Ammatillisen opetuksen Jedu ei palaa tänä keväänä lähiopetukseen.

Ministeriöiltä ja aluehallintovirastolta odotetaan kuntiin ohjeita maanantaina 4. toukokuuta iltapäivällä

Ylivieskan kaupunki pyrkii samaan omat ohjeensa lähiopetukseen palaamisesta kouluille, henkilöstölle ja koteihin tiedoksi perjantaina 8. toukokuuta

Vielä siis ei ole käytännön ohjeita, miten lähiopetukseen palataan.

Koulut ovat olleet etäopetuksessa maaliskuun puolivälistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä