Kalajaska
“Hallitusneuvotteluiden sietämätön hankaluus“ - Sieviläinen kansanedustaja Antti Kangas puntaroi Eduskunnasta-kolumnissaan uuden hallituksen syntyä
Uutisia lukiessa hetkittäin tuntuu siltä, että media on kartalla neuvottelutilanteesta paremmin kuin edustajat itse. Melkein joka kerta kun Ilta-Sanomista avaa etusivun, niin tulee jokin yllätys.
Hetkittäin tulee jopa ajatus, että yritetäänkö julkisella keskustelulla, niin totuudenmukaisella kuin valheellisellakin, mutkistaa tilannetta. Onhan tutkimustietoa siitä, että nyt syntymässä oleva hallituspohja ei ole varsinaisesti valtakunnanmedian suosikkipuolueita - valtaosa toimittajista kun kyselyiden valossa kannattaa varsin vasemmistolaista politiikkaa.
Nyt muodostumassa oleva hallitus on historiallisten haasteiden edessä, näin laajoja sopeutustoimia ei ole ollut edessä edes 90-luvun lamassa. Nyt onkin todella tärkeää miettiä, kuinka sopeutustoimet tehdään taloudellisesti sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla, eikä kasvun avaimiakaan saa viedä tulevaisuudesta.
Vihreä siirtymä luo meille sekä potentiaalisia uhkia että mahdollisuuksia. Nyt on tärkeä yrittää poimia sen tuomat hyödyt meille ja torjua haittoja mahdollisimman tehokkaasti.
Tässä kohtaa kiitän hallitustunnustelija Orpoa siitä, että otti neuvotteluiden avajaisseminaariin Taalaksen eikä Ollikaista. Faktapohjaista tekemistä me tarvitsemme myös ilmasto- ja luontoasioissa, niitäkään ei tule tehdä kenenkään ideologian pohjalta.
Muutos ei tapahdu hetkessä, eikä myöskään hallitusohjelma. Oma arvaukseni on, että meillä voisi olla uusi hallitus kasassa kesäkuun toisella viikolla. Nyt on parempi neuvotella pari viikkoa ylimääräistä kuin katua seuraavat vajaa neljä vuotta.
Kentältä on tullut paljon viestiä, miksi olet kotona kun pitäisi olla neuvottelemassa? No, kun ei pidä olla.
Neuvottelemassa olevien puolueiden edustajista alle 1/3 on neuvotteluiden pääpöydissä. Pääpöydissä vedetään puolueiden kirjoitettuja ohjelmia yhteen ja pyritään sovittamaan yhteinen päälinja. Alapöydät, joissa käydään läpi yksityiskohtia starttaavat tällä viikolla pääosin, osa vasta ensi viikolla.
Ei sillä, etteikö omakin mieli jo syyhyä vääntämään asioista, mutta näin tämä talo ja sen toimintatavat menevät. Oppositiossa on vieläkin rauhallisempaa. Siellä työ alkaa tosissaan vasta, kun hallitus on koossa. Käytännössä opposition edustajat ovat talolla 1-2 päivää viikossa, lähinnä istuntopäivinä.
Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Sievistä