Kalajaska

Pääkirjoitus: Toiset villitykset ovat vaarallisempia kuin toiset

Tiedätkö mitä tarkoittaa vape tai vapettaminen? Kannattaisi tietää, sillä tänä vuonna Suomessakin on uutisoitu ensimmäisistä vapettamisen auheuttamista keuhkovaurioista nuorilla. Vape on siis sähkötupakka, jolla henkeen vedetään höyryä. Hengitettävä höyry voi sisältää myös nikotiinia. Sähkötupakkaa tai vapea ei saa myydä tai välittää alle 18-vuotiaille.

Vapet on suunniteltu nuorten käyttöön. Ne ovat usein hyvin värikkäitä tai muuten houkuttelevan näköisiä. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan vapettamisen suosio on kaksinkertaistunut 14–20-vuotiaiden nuorten keskuudessa vuodesta 2021 vuoteen 2023.

Kodeissa vapen ja sen käytön tunnistaminen voi olla haastavaa. Laite ei muistuta millään tavoin tupakkaa tai sikaria ja lisäksi niissä käytettävät nesteet muodostavat makean tuoksuista höyryä. Vapet voivat näyttää esimerkiksi markkeeraustussilta, huulirasvalta tai muistitikulta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka laitteet näyttävät, haisevat ja maistuvat harmittomilta, on nyt myös Pohteen alueella tavattu ensimmäisiä vapen aiheuttamia vakavia keuhkovaurioita.

Vaikka laitteet näyttävät, haisevat ja maistuvat harmittomilta, on nyt myös Pohteen alueella tavattu ensimmäisiä vapen aiheuttamia vakavia keuhkovaurioita (Kaleva 15.9.). Sähkösavukkeen tai vapen aiheuttamaa vakavaa keuhkovauriota kutsutaan EVALIiksi, johon voi liittyä jopa yhtäkkinen kuolemanvaara.

FinStones taas on paljon vaarattomampi tämän päivän villitys. Siinä ideana on piristää muita koristelluilla kivillä. Kivet maalataan ja koristellaan akryylimaaleilla ja -tusseilla. Taakse kirjoitetaan ”pidä” tai ”siirrä” ja löydöstä ilmoitetaan sosiaalisen median kanavalla.

Ylivieskassakin kiviä jo löytyy. Elä siis ihmettele, jos löydä koristeltuja kiviä. Voit halutessasi kurkata sen taakse ja tehdä, kuten kivessä lukee tai jättää sen vain seuraavan kulkijan iloksi.

Kiviä voi piilottaa ja löytää piilosta esimerkiksi julkisilta virkistysalueilta ja liikuntapaikoilta, mutta paikkaakin on syytä harkita. Ne eivät kuulu esimerkiksi hautausmaalle.

Jenni Kankaanpää, Kalajokilaakso Kuva: Jukka Lehojärvi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä