Jarrujen huolto itse vai ammattilaiselle? Ota nämä tekijät huomioon

Monelle oman auton huoltaminen on rakas harrastus ja moni hoitaa huollon itse myös säästääkseen kustannuksissa. Osan auton huoltoon liittyvistä tehtävistä, kuten renkaiden ja valojen vaihto, onkin ihan helposti tehtävissä itse. Autonvalmistajat tarjoavat käyttöoppaassa selkeät ohjeet pienten huoltotöiden tekemiseen ja netistäkin saa kaikenlaista tietoa. Jarrujen huoltaminen ei ole helpoimpia tehtäviä ja koska jarrut vaikuttavat oleellisesti auton turvallisuuteen, on huoltotyö usein syytä jättää ammattilaisille.

Jarrujärjestelmän osia edullisesti netistä

Monissa tilanteissa jarrujen huolto kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaiselle, ellei itseltä löydy aikaisempaa kokemusta tai tarvittavia työkaluja. Jarrulevyjen vaihto, jarrusatulan korjaus ja ABS-järjestelmän ongelmien selvittäminen ovat tyypillisiä töitä, jossa osaamista ja työkaluja tarvitaan.

Merkkikorjaamot tarjoavat usein parhaan osaamisen juuri kyseisen automerkin huoltamiseen, ja heillä on käytössään ajankohtaisin tieto sekä oikeat työkalut ja varaosat. Moni voi esimerkiksi haluta vaihtaa BMW jarrulevyt itse, mutta auton teknologian monimutkaisuuden vuoksi virheet voivat tulla kalliiksi. Ellei tietoa ja taitoa itsellä ole, on esimerkiksi juuri BMW jarrulevyt parempi jättää asiantuntijoiden vaihdettavaksi.

Jos jarrujen tehokkuus on oleellisesti heikentynyt, on syytä suunnata pian autokorjaamolle vian selvittämiseksi. Myös tärinä jarrupolkimessa ja jarruttaessa kuuluva metallinen ääni viittaavat ongelmiin, jotka tarvitsevat asiantuntevan autonkorjaajan otetta. Kuluneet jarrulevyt tai ongelmat ABS-järjestelmässä voivat aiheuttaa tällaisia oireita. Esimerkiksi BMW jarrulevyt ja Bosch jarrulevyt on suunniteltu kestämään tietty käyttöikä, jonka jälkeen ne on vaihdettava ajoturvallisuuden säilyttämiseksi.

Mitä sitten voi tehdä itse?

Jarrujen kunnon tarkastamista ja huoltamista voi tehdä myös itse, kunhan on edes perustiedot auton huoltamisesta ja työkaluja. Esimerkiksi jarrupalojen kulumisen voi tarkistaa itse. Jarrutusmatka pitenee, mikäli jarrupalat ovat kuluneet.

Myös jarrunesteen tason voi helposti tarkastaa itse. Jos jarrunesteen taso on laskenut selvästi, se voi kertoa jarrupalojen kulumisesta tai vuodosta. Nestetason tarkistamisen lisäksi muutakin voi arvioida visuaalisesti. Jos jarrulevyissä näkyy syviä uria tai halkeamia, ne on normaalisti vaihdettava. Jarrulevyjen kuntoa on usein vaikea arvioida irrottamatta renkaita.

Esimerkiksi jarrupalat voi vaihtaa myös itse, ja siitä selviää ilman erikoistyökaluja. Työhön tarvitsee kuitenkin uusien jarrupalojen lisäksi esimerkiksi tunkin, hylsyavaimen ja momenttiavaimen. Mikäli auton käyttöoppaasta ei löydy ohjeita vaihtamiseen, voi ohjeita löytyä kuitenkin netistä.

Säästöt ja riskit itsetehtynä

Jarrujen huoltaminen itse voi tuoda kustannussäästöjä, mutta toimintaan liittyy riskinsä. Esimerkiksi uudet jarrupalat maksavat vain joitain kymmeniä euroja, ja netistä voi löytyä joskus erikoistarjouksia. Autokorjaamolla varaosien päälle maksettavaksi tulee työ, jolloin kokonaiskustannus on yleensä noin 150–300 euroa.

Jos autojen huoltaminen ja korjaaminen kiinnostaa, ei siihen käytettyä aikaa tarvitse mitata rahassa lainkaan. Samalla oppii myös ymmärtämään autoa ja tekniikkaa paremmin sekä oppii arvokkaita kädentöitä. Kun jonkun työn on kerran tehnyt, onnistuu se seuraavalla kerralla jo todennäköisesti puolta nopeammin.

Jarrujen huoltaminen voi mennä pahasti pieleen, jos ajoturvallisuus heikentyy. Väärin tehty asennus voi myös kuluttaa muita osia normaalia nopeammin, jolloin huoltokustannukset vain kasvavat. Näistä syistä yleisesti suositeltavaakin on jättää jarrujen huoltaminen ammattilaiselle ja valita autokorjaamo huolella. Kokenut autonkorjaaja osaa havaita myös sellaisia ongelmia, joista auto ei ole vielä oireillut näkyvästi.