Tunnetko sähkösopimustyypit ja niiden erot?
Sähkönkulutustottumukset, tarve pitää sähkölaskut ennustettavina sekä halukkuus seurata sähkön markkinahintojen vaihtelua vaikuttavat eniten siihen, millainen sähkösopimus kannattaa solmia. Tutustu alla yleisimpiin sähkösopimustyyppeihin ja niiden eroihin – tiedätkö, mikä on suosituin?
Määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla tuo ennustettavuuta sähkölaskuun
Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa yleensä kiinteähintaista sopimusta, jossa sähkön hinta ja ehdot pysyvät lähtökohtaisesti samoina koko sopimuskauden ajan, esimerkiksi 6, 12 tai 24 kuukautta. Sopimus suojaa sinua hinnannousuilta ja tekee sähkökustannusten budjetoinnista helppoa. Haittapuolena on toki se, ettet voi hyötyä sähkön hinnan mahdollisesta laskusta sopimuskauden aikana.
Määräaikainen sopimus on turvallinen valinta, jos arvostat ennakoitavuutta, etkä halua käyttää aikaasi sähkön markkinahinnan seuraamiseen. Sopimus on kuitenkin sitova, eli sen purkaminen määräaikana ei onnistu ilman painavaa syytä, kuten muuttoa. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat muuttuvat jatkuvasti, joten eri pituiset sopimukset kannattaa vertailla tarkasti ennen sopimuksen solmimista.
Pörssisähkösopimus hyödyntää markkinahintojen vaihtelut
Pörssisähkösopimuksissa sähkön hinta määräytyy tunneittain pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaan. Sopimusmalli tarjoaa mahdollisuuden säästää erityisesti silloin, jos pystyt ajoittamaan sähkönkäyttösi edullisille tunneille. Kääntöpuolena hintavaihtelut voivat tuoda yllätyksiä, jos sähkönkäyttöäsi ei ole helppo mukauttaa ja markkinahinnat lähtevät nousuun.
Sähkösopimustyyppinä pörssisähkö sopii kuluttajalle, jota kiinnostaa ainakin jollakin tasolla seurata sähkön hintoja ja optimoida kulutusta. Pörssisähkösopimukset ovat käytännössä aina toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, jolloin niiden irtisanominen onnistuu joustavasti 14 päivän irtisanomisajalla.
Pörssisähkön varsinainen hinta eli spot-hinta on Suomessa sama sähkönmyyjästä riippumatta. Spot-hinnan päälle sähkönmyyjä kuitenkin lisää marginaalin eli välityspalkkion sekä kuukausittaisen perusmaksun. Halvin pörssisähkösopimus löytyy siis käytännössä perusmaksuja ja marginaaleja vertaamalla, vaikka euroiksi muutettuna eurot ovat varsinkin pienellä sähkönkulutuksella usein hyvin pieniä.
Tavanomaisten pörssisähkösopimusten lisäksi sähkönmyyjiltä voi löytyä esimerkiksi niin sanottuja kvartaalisopimuksia, joissa sähkön hinta seuraa markkinahintoja kolmen kuukauden jaksoissa, ja sopimuksen hinta tarkistetaan neljä kertaa vuodessa.
Perinteinen toistaiseksi voimassa oleva sopimus antaa vapautta
Perinteinen toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tarkoittaa sopimusta, jossa sähkön hinta perustuu sovittuun hintaan, joka voidaan tarkistaa esimerkiksi 2–4 kertaa vuodessa sähkömarkkinoiden tilanteen mukaan.
Sopimus jatkuu ilman määräaikaa, kunnes asiakas tai sähköyhtiö irtisanoo sen. Asiakkaan puolelta irtisanomisaika on lähtökohtaisesti 14 päivää. Sähkönmyyjän on ilmoitettava mahdollisista hinnanmuutoksista 30 päivää etukäteen.
Perinteinen toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii kuluttajalle, joka arvostaa joustavuutta ja haluaa mahdollisuuden kilpailuttaa sähköntoimittajaa helposti ilman pitkää sitoutumista.
Se on hyvä valinta myös tilanteisiin, joissa tarvitaan sopimus väliaikaiseen käyttöön tai halutaan ennakoitavampi hinnoittelu kuin pörssisähkössä, mutta ei haluta sitoutua määräaikaisiin ehtoihin.
Erilaiset hybridisähkösopimukset yhdistelevät kiinteää hintaa ja pörssisähköä
Viime vuosina sähkömarkkinoille on hiipinyt yhä enemmän sähkösopimusmalleja, jotka yhdistelevät pörssisähkösopimusten ja kiinteähintaisten sopimusten ominaisuuksia.
Sähkösopimustyyppi, kuten määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella, tarkoittaa sopimusta, jossa osa hinnasta pysyy kiinteänä koko sopimuskauden ajan, mutta omalla sähkönkäytön ajoituksella voi vaikuttaa hieman sähkölaskun lopulliseen hintaan. Käytännössä kuluttajaa siis palkitaan sähkönkäytön ajoittamisesta edullisemmille tunneille. Vastaavasti iso sähkönkulutus kalliimmilla tunneilla kasvattaa sähkölaskun loppusummaa.
Pörssisähkösopimus hintakiinnitysmahdollisuudella puolestaan tarkoittaa sitä, että sopimukseen voi sisältyä mahdollisuus sopia kiinteästä sähkön hinnasta tietyksi ennalta sovituksi ajanjaksoksi – esimerkiksi yhdeksi tai useammaksi talvikuukaudeksi. Hintakiinnitetty osuus ei siis enää seuraa sähkön pörssihintoja.
Mikä sähkösopimusmalleista on yleisin?
Energiateollisuuden taannoisen kyselyn perusteella puhtaat määräaikaiset sähkösopimukset, pörssisähkösopimukset sekä perinteiset toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat tässä järjestyksessä suosituimpia sähkösopimustyyppejä. Pörssisähkön suosio on kuitenkin viime vuosina ollut kasvamaan päin.
Kulutusvaikutuksella varustettujen määräaikaisten sopimusten sekä hintakiinnitysmahdollisuuden sisältävien pörssihintaisten sopimusten määrä oli selvästi pienempi kuin kolmen suosituimman sopimusmallin.
Se, mikä sähkösopimus kannattaa valita, riippuu eniten kulutustottumuksistasi, tarpeestasi ennakoida kustannuksia ja halukkuudestasi seurata markkinahintoja. Määräaikainen sopimus sopii vakauden ystäville, pörssisähkö aktiivisemmille seuraajille, ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus joustavuutta arvostaville. Oli sähkösopimustyyppi mikä tahansa, hintojen seuraaminen auttaa pitämään kulut aisoissa.