Paikallisuutiset
Ekologisuus ja luonnonmukaisten materiaalien yhdistäminen ovat terassien nousevat trendit – "Terassin suunnittelu lähtee käyttäjien tarpeista"
Toimivan terassin suunnittelu lähtee aina käyttäjien tarpeen selvittämisestä.
– Lähtökohtana on se, minkä kokoinen perhe sitä käyttää eli minkä kokoinen pöytäryhmä terassille tulee, sekä mitä perhe haluaa tehdä terassilla eli tuleeko sinne aurinkotuoleja, halutaanko grillata terassilla vai erillisessä kesäkeittiössä ja tuleeko palju tai poreamme, oulaistelainen pihasuunnittelijaHeidi Hannus luettelee.
Se, mitä terassilla halutaan tehdä, vaikuttaa puolestaan materiaalivalintoihin.
– Jos terassilla grillataan, pitää huomioida, millaisella grillillä. Se vaikuttaa, valitaanko puuta vai kiveä alle, hän neuvoo ja sanoo, että grillausalueen puhdistettavuuskin kannattaa huomioida jo terassin suunnitteluvaiheessa, samoin kuin se, ettei grillauspiste sijaitse lähellä tuuletuskanavia tai ilmalämpöpumppua.
On hyvä myös tietää, käytetäänkö terassia ympärivuotisesti eli tarvitaanko lämmitystä ja lasitusta.
Tuulelta suojautuminen on myös hyvä ottaa huomioon jo aloitusvaiheessa.
Näkymät kannattaamiettiä sekä terassin ulkopuolelta että sisätiloista.
– Pitää huomioida, etteivät kalusteet pomppaa häiritsevästi näkymään, Heidi Hannus neuvoo ja sanoo, että sisätilojen yhdistäminen ulkotiloihin luonnistuu helpoiten, kun käytetään samaa värimaailmaa sekä ulkona että sisällä lattiapinnassa.
Sijainti määrittelee puolestaan sen, pitääkö terassille luoda varjoja joko kiinteillä tai siirrettävillä markiiseilla. Hannus neuvoo miettimään myös sitä, halutaanko katosta tai lasitusta ja jos, niin laitetaanko niitä osaan terassia vai koko terassin alueelle.
Yksi tärkeä asia on raha, paljonko on valmis sijoittamaan terassimateriaaleihin.
– Kustannuksiin vaikuttavat muun muassa se, tehdäänkö kerralla huoltovapaa vai ollaanko valmiit puuöljyämään terassi kerran tai pari kauden aikana, Hannus sanoo.
Arvokohteen terassi voi maksaa jopa sata euroa neliö, jos siinä käytetään kovaksi ja kestäväksi käsiteltyä erikoispuuta.
– Käsitelty puu harmaantuu itsestään ja on sen jälkeen täysin huoltovapaa. Se ei tikkuunnu, kuten esimerkiksi lämpökäsitelty puu, pihasuunnittelija kertoo.
Heidi Hannus tykkää käyttää suunnittelemissaan kohteissa myös paksua lehtikuusilankkua.
– Mutta laudat kannattaa käydä itse valitsemassa sahalta, ei vain tuotattaa muilla, jotta saa hyvää laatua, hän vinkkaa ja jatkaa:
– Nämä ovat peruslähtökohdat, joilla pääsee hyvin alkuun,
Muotitrendejä ovat tällä hetkellä huoltovapaus ja ekologisuus.
– Vaikka komposiitti on puun näköistä ja tehty kierrätysmateriaalista, en silti käytä sitä ellei asiakas ihan ehdottomasti vaadi. Kyllä puu on kuitenkin aina puuta, Heidi Hannus sanoo.
Luonnonkiven, puun ja betonin yhdistäminen on kokoa ajan vain suositumpaa.
– Materiaalien yhdistäminen on tulossa yhä enemmän trendiksi, ja se on aivan mahtava asia. Luonnon kivi on noussut betonin rinnalle. Betonikivistä muokataan myös nykyisin luonnonkiven näköisiä, esimerkiksi liuskekiviä matkivia materiaaleja. Se on hyvä vaihtoehto, jos ei ole varaa luonnonkiveen, Hannus toteaa.
Uusimmat betoniset erikoiskivetovat Heidi Hannuksen mukaan hyviä, koska niissä on otettu huomioon myös hulevesien imeytys.
– Niissä on iso rakopinta, joka läpäisee äkkiä hulevedet. Hulevesien huomioiminen pihasuunnittelussa on tullut jäädäkseen, rakennetun ympräistön hortonomiksi opiskeleva nainen sanoo.
Puun ja kiven lisäksi lähelle rakennuksia tuodaan luonnosta muun muassa kunttaa.
– Toisaalta väriefektejä käytetään nykyisin yhä rohkeammin. On kirkkaita sermejä, pergoloita ja värikkäitä kiveysraitoja eli värit eivät ole enää vain pehmusteissa, Heidi Hannus kertoo.
Upeita väriefektejä saadaan yhdistämällä puuhun keraamisia laattoja ja maatiiliä.
– Keraamisissa laatoissa löytyy upeita puun näköisiä pintoja ja toki sitä luonnonkiven näköistäkin, hän kertoo.
Muotitietoinen terassintekijä ja pihanlaittaja tekee ehdottomasti pihanuotion pihalle.
– Malleja on runsaasti. Osassa on huomioitu muun muassa se, että kipinät eivät lentele ympäriinsä. Kohde määrittelee paljon, millainen avotulipaikka kannattaa tehdä, Heidi Hannus sanoo.
Pihanuotio sijoitetaan yleensä lähelle terassia, pihan perälle tai jos ranta on lähellä, niin rantaan.
– Nuotiopaikka tehdään tällä hetkellä 90-prosenttisesti suunniteltaviin pihoihin, Hannus paljastaa.
Pihasaunoja halutaan edelleen.
Paljut ja poreammeet ovat myös suosittuja elementtejä terassille. Uima-altaiden määrä on selvästi lisääntynyt.
– Paljun sijoittelussa on huomioitava, miten se tyhjennetään ja lämmitetään. On erikoista, että paljujen sijoittamisesta ei ole tehty yhtenäisiä määräyksiä, Heidi Hannus ihmettelee.
Pihasuunnittelija sijoittaa paljun mahdollisimman kauaksi rakennuksesta, vähintäänkin kolmen metrin päähän, huomioi pesäpaikan ja sen, mistä tuli sytytetään.
– Paljun yhdistämisessä terassiin kannattaa miettiä, ettei se ole kuin korkea toteemi pihassa, Heidi Hannus sanoo.
Hän miettisi paljun sijoittelussa ensiksi sitä, voiko terassiin tehdä erilaisia isoja ja laajoja oleskelutasoja, joihin saa paljun luontevasti.
– Maatasossa oleva polttopesä on hyvä saada piiloon siten, ettei sen näy sisätiloihin. Paljun piipun kohdalle ei voi puolestaan tehdä kattoa, mutta vesitilan osalla se voi olla. Porealtaan voi sijoittaa vaikka kattolipan alle, koska se lämmitetään sähköllä. Poreamme on käytössä helppohoitoisempi kuin palju. Vedenpoisto on huomioitava molempien sijoituspaikassa, Heidi Hannus pohtii.
Maisemoinnissa suositaan luonnonkiviä aina vain enemmän. Pihoihin tuodaan isoja kivenjärkäleitä ja pienempiä kiviä, joilla terassit maisemoidaan ympäristöön sopivaksi.
– Havukasveja ja kunttaa käytetään luonnonkivien ohella maisemoinnissa.
Ympärivuotisessa terassin käytössä pitää huomioida, mihin lumet luodaan ja läjitetään talvella, mutta myös se, että rakenteet kantavat lumen painon muun muassa pergoloiden ja valokatteiden päällä.
Routasuojaus on yksi huomioitava asia sekä lämmitys, joka voi olla katonrajassa, seinän vieressä tai pöydän päällä. Kiviterasseille asennetaan myös lattialämmityksiä.