12 kuukauden sähkösopimus on nyt Sähkökuninkaan suosituin sähkötuote

Moni on suomalainen on hakenut Sähkökuninkaan kautta 12 kuukauden määräaikaista sähkösopimusta ja se onkin noussut vertailupalvelussa suosituimmaksi yksittäiseksi sähkötuotteeksi. Tämän sopimustyypin suosioon vaikuttaa hintavakaus, ennakoitavuus ja hyvä markkinatilanne lukita sähkösopimus 12 kk kiinteälle hinnalle.

12 kk sähkösopimus tuo ennakoitavuutta arkeen

Moni kuluttaja valitsee Sähkökuninkaan avulla 12 kk määräaikaisen sähkösopimuksen kiinteällä hinnalla hintavakauden vuoksi. Koska sopimus tarjoaa kiinteän hinnan vuoden ajaksi, helpottaa se talouden suunnittelua ja budjetointia. Samalla ei tarvitse arvailla, kuinka korkeaksi pörssisähkön hintapiikit nousevat seuraavalla talvella tai keväällä. Moni kotitalous arvostaa tietoa siitä, paljonko oma sähköenergia tarkalleen maksaa vuoden aikana, etenkin kun energiamarkkinoilla on nähty suuria hintaheilahduntaa viime vuosina.

Kiinteä hinta ja määräaikaisuus

12 kk sähkösopimus tunnetaan kiinteästä hinnasta ja määräajasta. Kiinteä hinta tarkoittaa, että sähköenergian hinta ei heilu kesken sopimuskauden. Se onkin suosituin yksittäinen syy, miksi moni nostaa määräaikaisen sopimuksen käyttöön!

Täysin kiinteän hinnan rinnalle on tullut suosituksi tarjota ns. kulutusvaikutteista sähkösopimusta määräajaksi. Kulutusvaikutus tarkoittaa, että sähkön hinnalla on tietty kiinteä hinta, jossa kulutushetken pörssihinnasta riippuen sähkön hinta joko nousee tai laskee jonkun verran.

Sähkön hintaan vaikuttaa moni asia

Suomessa sähkön hintaan vaikuttavat monet tekijät, joista merkittävimpiä ovat sääolosuhteet, kysynnän piikit ja tarjonnan heilahtelut. Ydinvoima tuo tarjontaan tasaisuutta, mutta Suomessa tuulivoima ja vesivoima ovat merkittäviä sähköntuotannon muotoja, jossa sääolosuhteet vaikuttavat tarjontaan.

Lisäksi säätilanne vaikuttaa sähkön kysyntään, kun luonnollisesti kylmällä ilmalla sähköä käytetään enemmän lämmitykseen. Talvella pörssisähkön hinta voi moninkertaistua suhteessa kesän alhaisiin sähköenergian hintoihin.

Markkinatilanne vaikuttaa vuoden sähkösopimuksen suosioon

Koska sähkön hinta heiluu paljon ja pörssisähkön hinta voi nousta erittäin kalliiksi etenkin kylminä aikoina, moni suomalainen hakee turvaa vuoden mittaisella sähkösopimuksella.

Sähkökuninkaan kautta haettava 12 kk määräaikainen sähkösopimus on hyvin suosittu tuote, koska moni sähköyhtiö tarjoaa hyvää hintaa kiinteällä vuoden sopimukselle.

Huomioi nämä asiat ennen määräaikaisen sopimuksen valitsemista

Määräaikainen sähkösopimus on nimensä mukaisesti sopimus, joka solmitaan tietyksi aikaa. Tällöin sähkösopimusta ei lähtökohtaisesti koskaan voi irtisanoa kesken sopimuskauden. 12 kk sähkösopimus onkin suosittu tuote, koska siinä kuluttaja ei joudu sitoutumaan liian pitkäksi aikaa - ja toisaalta sopimus tarjoaa vuoden ajaksi kiinteät ehdot sopimuksella.

Voit arvioida omaa tarvetta sähkösopimukseen ennen valintaa huolellisesti. Jotkut arvostavat paljon joustavuutta, mutta eivät halua pörssisähköä käyttöön kovien hintavaihteluiden vuoksi. Tällöin voi esimerkiksi 6 kk sähkösopimus tulla hyvin kysymykseen, jolloin sitoudut vain puoleksi vuodeksi sähköenergian ostoon kiinteällä hinnalla.

Roope valitsi 12 kk sähkösopimuksen talven kovien hintojen takia

Yksi 12 kuukauden sähkösopimuksen valinnut on espoolainen perheenisä Roope, 34 vuotias, joka asuu vaimon ja lapsen kanssa rivitalossa. "Meidän perheessä sähkön kulutus on suhteellisen suurta, ja oli todella stressaavaa seurata sähkön hinnan jatkuvaa vaihtelua. Viimeisenä niittinä oli tammikuussa 2023 nähty erittäin korkeat pörssisähkön hinnat. Päädyimme 12 kuukauden sopimukseen, koska se tarjoaa mielenrauhaa ja taloudellista ennakoitavuutta."

Energiayhtiöt ovat huomanneet vuoden mittaisten sopimusten suosion

Suurimmat energiayhtiöt ovat huomanneet vuoden mittaisten sähkösopimusten suosion. Tähän kysyntään onkin vastattu kiitettävästi, sillä Sähkökuninkaan tekemän selvityksen mukaan lähes jokainen merkittävä sähköyhtiö Suomessa tarjoaa juuri nyt ainakin yhtä vuoden mittaista määräaikaista sähkösopimusta.

Sähkösopimusten kokemuksista haetaan tietoa ennen päätöstä

Kuluttajat hakevat usein tietoa ennen ostopäätöstä netistä eri sähkösopimuksista ja sähköyhtiöistä. Esimerkiksi Sähkökuninkaan kautta moni kotitalous etsii asiakkaiden kokemuksia Hehkusta, Fortumista, Väreestä ja muista isoista sähköyhtiöistä ennen sopimuksen valitsemista.

Perinteisesti sähköyhtiöiden saamat arvostelut eivät ole verkossa kovin hyviä, sillä tyypillisesti tyytymättömät asiakkaat kirjoittavat arvosteluita, ei tyytyväiset. Sähkökuninkaan arvion mukaan asiakasarvioista saa kuitenkin arvokasta tietoa ja vinkkejä siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittä huomiota tietyillä sähköyhtiöillä.

Vinkit parhaan 12 kk sähkösopimuksen valintaan

Sähkökuninkaan neljä vinkkiä parhaan 12 kk sähkösopimuksen löytämiseen.

  1. Arvio oma sähkönkulutus vuositasolla ennen vertailua.

Oma sähkönkulutus vaikuttaa siihen, mikä sähkösopimus on halvin ja paras. Jos sähkönkulutus on pientä, voi halvin vaihtoehto löytyä alhaisen perusmaksun avulla - ei pelkän sähköenergian hinnan perusteella.

2. Sähköenergian hinta paljastaa yleensä parhaan tarjouksen

Etenkin isommissa kerrostaloissa, rivitalossa ja omakotitalossa asuvan kannattaa vertailussa keskittyä sähköenergian hintaan. Kiinteä 12 kk hinnoissa voi olla isoja eroja, joten vertailun avulla voit säästää merkittävästi rahaa vuositasolla.

3. Vertaile 12 kk sähkösopimusta myös muihin tarjolla oleviin sopimustyyppeihin

Joskus sähköyhtiöillä on erityisen hyviä kampanjoita toisiin sähkötuotteisiin. Suosittelemme aina vertailemaan sähkötarjouksia keskenään ennen lopullista päätöstä - aina tieto ei lisää tuskaa!

Sähkökuningas arvioi 12 kk sähkösopimuksen suosion jatkuvan pitkään

12 kuukauden sähkösopimuksen suosio perustuu moniin tekijöihin, kuten hintavakauteen, markkinatilanteeseen ja kuluttajien tarpeisiin. Se tarjoaa selkeän ja ennakoitavan ratkaisun energianhankintaan, mikä on erityisen tärkeää epävarmoina aikoina. Sähköyhtiöiden tarjoamat uudet sopimusvaihtoehdot ja ekologiset valinnat lisäävät tämän tuotteen houkuttelevuutta entisestään. Näin ollen ei ole yllättävää, että yhä useampi suomalainen päätyy valitsemaan 12 kuukauden sähkösopimuksen.

Sähkökuninkaan tuoteasiantuntijat arvioivat 12 kuukauden sähkösopimusten jatkavan suosiotaan myös tulevaisuudessa. “Moni kuluttaja haluaa suojautua sähkön hintojen vaihteluilta ja riskeiltä. Tämä trendi ei ole todennäköisesti ohimenevä, sillä 12 kk määräaika on samalla riittävän lyhyt joustavuuden näkökulmasta, mutta riittävän pitkä saadakseen vakautta sähköjen hintaan kiinteällä sopimuksella.”

Hintavakauden ja ennakoitavuuden arvostus on noussut, ja kuluttajat etsivät edelleen keinoja suojautua sähkön hinnanvaihteluilta. Lisäksi energiamarkkinoiden mahdolliset muutokset ja uudet sääntelyt voivat tehdä 12 kuukauden sopimuksista entistä houkuttelevampia.

Suomessa sähkösopimusten vertailu kasvattanut suosiota

Sähkövertailu on nostanut suosiota etenkin hintojen noustessa ylös Ukrainan sodan aiheuttaman energiashokin takia. Sähkösopimusten vertailu on jatkumoa sille, että yhä useampi tuote vertaillaan netissä ennen ostopäätöksen vertailua. Esimerkiksi suosittuja tuotteita, kuten äänikirjoja, lainoja, lentolippuja ja hotelleja vertaillaan usein netissä ennen lopullista ostopäätöstä. Ja syykin on selvä, vertaamalla kuluttaja voi varmistaa, että kyseinen tuote on hänelle juuri sopivin.