Kalajaska

”Hallitus käyttää talousahdinkoa keskittämispolitiikan keppihevosena”, kirjoittaa Timo Mehtälä Eduskunnasta-kolumnissaan

Kiinnostaako uutta hallitusta maakuntien elinvoima? Kysyin tätä jo yli vuosi sitten, kun hallitusohjelma oli vasta sanoja paperilla. Nyt voimme arvioida päätöksiä. Ne eivät mieltä ylennä.

Viimeisimpänä hallitus haluaa lopettaa Ylivieskan maanmittauslaitoksen toimipisteen. Yksiköitä aiotaan lakkauttaa useita, mutta Ylivieskan 30 henkilön yksikkö on niistä ylivoimaisesti suurin. Työntekijät siirrettäisiin muualle. Suunnitelmissa ei ole järjen hiventä.

Viimeisimpänä hallitus haluaa lopettaa Ylivieskan maanmittauslaitoksen toimipisteen.

Lopettamista perustellaan korkeiden tilavuokrien lisäksi vähäisellä käyntiasioinnilla. Käyntiasioinnin mahdollistavan palvelupisteen yhteystiedot poistettiin jo 10 vuotta sitten. Palvelupiste on siis ollut periaatteessa olemassa, mutta siinä ei ole ollut henkilökuntaa, eikä se ei ole voinut vastaanottaa esimerkiksi vanhojen ihmisten toimittamia asiakirjoja. Ja nyt lakkauttamista perustellaan käyntiasioinnin puuttumisella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanmittausta ei voi tehdä etänä. Jatkossa maanmittarit ajelisivat Oulusta ympäri maakuntaa hukaten työaikaa ja polttoainetta, mutta näitä kustannuksia ei ole laskettu. Eikä sitäkään, miten jo valmiiksi vaikeasti ruuhkautunut Oulun toimipiste tukkeutuu entisestään. Yksinkertaisinta olisi siirtää Ylivieskan toimipiste edullisempaan paikkaan ja palauttaa asiakaspalvelun yhteystiedot verkkoon.

Suunnitelmat alasajaa Oulaisten ja Raahen sairaalaa, päätös hylätä Ylivieskan ylikulkusilta, lakkauttaa Ruukin tutkimusnavetta ja nyt tämä kuvastavat hallituksen arvoja: Hallitus keskittää, koska se on sille ideologisesti mieleen. Painotus on suurissa kaupungeissa, eteläisessä ja läntisessä Suomessa.

Oulaisten sairaalassa tehdään tekonivelleikkauksia yhtä paljon kuin alueemme keskussairaalassa OYS:ssa, mutta silti se joutaa mennä. Ylivieskan ylikulkusilta oli valtiovarainministeriön suunnitelmassa maakunnan kärkihanke, mutta rahat siirrettiin Satakunnan siltoihin. Ruukin tutkimusnavetta on koko Pohjoismaiden suurin, mutta valtio aikoo luopua siitä vuoden 2028 jälkeen, koska sen itse omistama Senaatti-kiinteistöt perii liian korkeaa vuokraa. Järjetöntä.

Hallituksen on pakko säästää, mutta tilannetta ei saa käyttää keppihevosena keskittämispolitiikan oikeuttamiseksi. Mainitut päätökset eivät edes säästä, vaan ainoastaan kurjistavat maakuntamme eteläisen alueen ihmisten tilannetta ja tuovat uusia kustannuksia. Menetettyä sairaalaa tai toimipistettä ei saa takaisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päätöksiä ei ole vielä nuijittu läpi. Alueemme perussuomalaiset ja kokoomuslaiset edustajat, mitä aiotte tehdä? Olette olleet kovin hiljaa. Kuka aluetta puolustaa, jos eivät sen omat edustajat? Nyt on aika toimia.

Timo Mehtälä

Keskustan kansanedustaja Haapavedeltä

Kolumnikuva Timo Mehtälä Kuva: Reijo Koirikivi / Studio P.S.V.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä