Paikallisuutiset
Jokilaaksojen palokunnissa pohditaan vaihtoehtoja nykyisen varallaolojärjestelmän korvaamiseen – "Palokuntasopimus voisi sisältää myös varallaolon."
Monien Pohjois-Pohjanmaan eteläosan sopimuspalokuntalaisten mielestä nykyinen varallaolojärjestelmä voitaisiin korvata sisällyttämällä se palokuntasopimukseen.
– Varallaolojärjestelmä voitaisiin siirtää palokunnille, jotka hoitaisivat sen parhaaksi katsomallaan tavalla toimintakorvausta vastaan, yli 30 vuotta Oulaisten vapaapalokunnassa vaikuttanutMarko Lindelä sanoo.
Lindelä on puhunut asiasta Oulaisten ja muidenkin vapaapalokuntalaisten kanssa sen jälkeen, kun Jokilaaksojen Pelastuslaitoksen johdon suunnitelmat purkaa varallaolojärjestelmä tuli ilmi.
– Meillä on tahtotila järjestää varallaolo sillä tasolla kuin se on tähänkin asti ollut. Näemme sen todella tärkeäksi asiaksi. Jokilaaksojen pelastuslaitos on satsannut koulutukseen eli meillä on hyvä ammattitaito, jota ei tällaisilla päätöksillä kannattaisi jättää käyttämättä, hän sanoo ja luonnehtii muutosta oman, liki 40-vuotisen palokuntahistorian suurimmaksi takapakiksi.
Uutena palokunnille tulisi palkan maksaminen päivystäjille, mutta Marko Lindelä uskoo senkin järjestyvän.
Alueen palokunnat eivät ole vielä kokoontuneet asian tiimoilta koronatilanteen vuoksi, mutta etäpalaveri on tarkoitus järjestää mahdollisimman pian.
Sopimuspalokuntalaiset tyrmistyivät, kun kuulivat Jokilaaksojen Pelastuslaitoksen johdon suunnitelmista purkaa hyväksi koettu varallaolojärjestelmä ja vahvistaa vakinaisia palokuntia. He pelkäävät uuden mallin vaarantavan varsinkin pienten kuntien asukkaiden turvallisuuden. Mallin mukaan vain Ylivieskassa ja Raahessa olisi jatkuva päivystys. Muuten turvauduttaisiin vapaapalokuntalaisten vapaaehoisuuteen.
– Mitä kauempana ollaan Ylivieskasta tai Raahesta sitä suurempi riski, Marko Lindelä sanoo ja muistuttaa, että onnettomuudet eivät tapahdu läheskään aina virka-aikana.
– Ääritapauksissa kyse on hengenvaarallisista tilanteista, hän jatkaa.
Valmisteilla oleva muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että parilla kymmenellä paloasemalla ei olisi jatkossa lainkaan virka-ajan ulkopuolista päivystystä. Pahimmassa tapauksessa palokunta tulee kymmenien kilometrien, jopa sadan kilometrin päästä, jos vapaapalokuntalaisia ei juuri sillä hetkellä ole lähdössä hälytykseen ja varallaolojärjestelmää ei ole.
– Juhlapyhien ja lomien aikana väki voi olla reissussa. Jos ei ole varallaolojärjestelmää, ketään ei voi velvoittaa olemaan paikalla hälytyksen tultua. Siksi on mahdollista, että ketään ei lähde, vaan odotellaan vakinainen väkeä Ylivieskasta tai Raahesta, Marko Lindelä sanoo ja hoksauttaa, että malli ei ole hyvä edes kyseisille paikkakunnille, joista joudutaan keikalle maakuntaan.
Lindelä on yksi pitkään varallaoloa tehneistä palomiehistä Oulaisissa. Hänellä on päivystysvuoro tällä hetkellä keskimäärin kuukauden välein. Toisen polven palokuntalainen muistaa, kuinka Esko-isä aikanaan kävi tiukkoja neuvotteluja varallaolokorvauksista ja nyt hänen aikanaan niitä ollaan romuttamassa.
Varallaolojärjestelmä on Marko Lindelän mielestä ainoa "vedenpitävä" tapa järjestää pelastuslaitoksen nopea lähtö onnettomuuspaikalle.
– Ensimmäinen yksikkö saadaan viidessä minuutissa liikkeelle siitä, kun hälytys tulee. Tämä tarkoittaa vähintään ryhmänjohtajaa ja kahta sammutusmiestä Oulaisten tapauksessa. Ryhmänjohtajan tehtäviin kuuluu vastata kaikesta palokunnan toiminnasta virka-ajan ulkopuolella. Jos järjestelmä puretaan, ketään ei saa jatkossa virka-ajan ulkopuolella paloasemalta kiinni, hän sanoo.
Lindelän mielestä varallaolosta maksetut korvaukset ovat nimellisiä.
– Varallaoloa tehdään lähinnä harrastukseksi palokuntahengellä ja omalla aktiivisuudella, hän sanoo ja jatkaa:
– Varallaolo on erittäin sitovaa. Viiden minuutin sisällä on oltava lähdössä paloasemalta hälytykseen. Se on tärkeä osa elämääni, joka määrittelee pitkälti, mitä voin tehdä. Varallaoloon sitoutuminen määritteli aikanaan jopa sen, mihin rakensimme talon. Jokaisella meistä on kyllä ollut tiedossa, mihin on ryhtynyt ja sitoutunut.
Rahassa varallaolo tarkoittaa Marko Lindelälle muutamaa sataa euroa kuukaudessa.