Lainahakemusten yleisimmät mokat: opi muiden virheistä

Kun lainalle on tarvetta, on sitä helppo vahingossa lähteä hakemaan melkeinpä sokkona, parasta toivoen. Moni ihmetteleekin kuinka sähköpostiin rantautuu hylätty hakemus, eikä lainaa tipu tilille laisinkaan tai kuinka myöhemmin huomaa sitoutuneensa huonoon lainasopimukseen. Kaikella on syynsä, jo monet virheet voidaan välttää kun vaan osataan suunnata huomio oikeisiin paikkoihin, kuten axolaina.fi-vertailusivuston suuntaan, jonka avulla voit löytää juuri sinulla parhaimman lainatarjouksen. Axolaina on yksi monista hyvistä vinkeistä, joiden avulla vältät yleisimmät lainahakemusten mokat, ja voit varmistaa, että löydät lainan, joka tukee taloudellista tilannettasi luotettavalla tavalla.

Lainan hakeminen ilman riittävää suunnittelua

Moni lähtee hakemaan lainaa toivoen saavansa talouden pelastavan summan, ilman sen suurempaa suunnittelua. Ajatellaan helposti, että kun saa vähän apua niin kyllä tämä tästä lähtee rullaamaan, ja ollaankin ykskaks ahdistavassa oravanpyörässä. Ennen lainanhakemista on elintärkeää luoda itselleen realistinen takaisinmaksusuunnitelma, jossa otetaan huomioon oma maksukyky ja varmistetaan, että laina pystytään aidosti maksamaan sovitussa ajassa takaisin. Näin vältät joutumasta suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, kun lainaa pitää alkaa maksaa takaisin korkojen kera. Älä siis hätiköi, luo budjetti ja ole itsellesi rehellinen.

Lainahakemuksen huoleton tai virheellinen täyttäminen

Lainan hakeminen on suuri päätös, ja sitä tulisi myös kohdella niin. Lainanantaja ottaa riskin aina kun tämä lainaa rahaa, jolloin hakemuksien kysymykset ovat suunniteltu siten, että lainanantaja voi varmistaa, hakijan luotettavuuden sekä kyvyn maksaa lainaa takaisin ajallaan. Jotkut saattavat ajatella, että lainan hakemuksen jotkin kysymykset eivät ole niin justiinsa, ja täyttävät näin hakemuksen hieman huolettomasti. Tämä päätös saattaa kuitenkin hyvin usein olla juuri se seikka, joka kaataa sopimuksen synnyn. Ole rehellinen tilanteestasi, jotta virheelliset tiedot eivät päädy olemaan syy hakemuksesi eväämiselle. Muista aina, että pankilla on mahdollisuus tarkistaa tarjoamasi tiedot, jolloin todellisuuden kirkastaminen ei ole kannattava valinta.

Valmistautuminen

Jotta pystyt valmistautumaan lainahakemuksen täyttämistä varten ja antamaan pankille varmasti ajan tasalla olevaa tietoa tilanteestasi, muista aina tutkia hieman mitä tietoja lainahakemuksen täyttämistä varten tarvitaan. Näin voit kerätä kaiken tarvittavan tiedon kasaan jo ennen hakemuksen täyttämisen aloittamista, jolloin vältät kiusauksen antaa suuntaa antavia lukuja tai tietoja. Alla on lista yleisimmistä lainahakemuksen kysymyksistä, jotta voit varmistaa, että sinulla on ne kaikki kasassa:

  • Henkilötiedot: Tähän kuuluvat kaikki aina nimestäsi henkilötunnukseesi asti.
  • Työsuhde ja tulot: Työnantajasi yhteystiedot, työsuhteen tyyppi ja kesto, kuukausi- tai vuosipalkan määrä sekä mahdolliset muut tulot.
  • Talous ja varat: Tähän listaat pankkitilin numeron, säästöt ja sijoitukset, kiinteistöt ja muun omaisuuden sekä mahdolliset vakuudet.
  • Koulutus: Tähän kuuluvat niin nykyiset koulutuksesi sekä mahdolliset tutkinnot, jotka olet suorittanut aikaisemmin.
  • Siviilisääty ja perhe: Tällä tarkoitetaan perheoikeudellista asemaasi. Huomioithan, että hakemuksessa voidaan kysyä myös puolisosi taloudellisia tietoja sekä palkkaa, joten varmista, että sinulla on tämäkin tiedossa.
  • Menot ja velat: Asumismenot, muut lainat ja niiden kuukausierät sekä luottokorttivelat. Lapsellisilta voidaan kysyä myös elatusmaksuihin meneviä kuluja.
  • Lainan tiedot: haettava lainasumma, lainan muoto (esim. autolaina, kulutusluotto), toivottu laina-aika, mahdollinen vakuus sekä mahdollinen takaaja ja tämän tiedot.

Näiden tietojen lisäksi pankilla on mahdollisuus nähdä myös luottotietosi, kuten mahdolliset maksuhäiriömerkinnät. Hakemuksen jälkeen saatetaan myös pyytää erilaisia liitteitä, hakemuksen tietojen todisteeksi, kuten palkkatositteita tai laskuja.

Liian suuren lainan hakeminen

Jotkut ajattelevat, että lainaa voi pyytää oman mielen mukaan, jolloin hakemuksen summa saattaa kasvaa epärealistisen suureksi. Lainanantaja aina tarkistaa, lainanhakijan tulot, ja jos tulot ovat liian pienet lainasummaan verrattuna, on lainan riski antajalle liian suuri. Tästä syystä, tee alkuun pientä tutkimustyötä ja selvitä, kuinka suuren summan aidosti tarvitset hankintaasi varten, tämän jälkeen tarkista, riittävätkö kuukausittaiset tulosi lainan takaisinmaksuun, kun otat korot ja lainan hoitomaksut huomioon. Jos haet liian suurta lainaa tuloihisi nähden, voi pankki helposti evätä hakemuksesi, sillä heillä ei ole luottoa takaisinmaksukykyysi. On fiksumpaa aloittaa pienestä summasta, kuin yrittää tähdätä liian korkeisiin määriin. Tästä hyödyt myös sinä itse!

Lainanhakeminen vain yhdestä paikkaa

Historiaan jäävät ne ajat kun pankkiin piti kävellä säällä kuin säällä, jotta sai raha-asiat hoidettua. Tänä päivänä teknologian voimin voit täyttää lainahakemuksesi näppärästi netissä, ja vieläpä kilpailuttaa eri pankkien tarjouksia täysin yhden hakemuksen kautta. Axolaina.fi -vertailusivusto tarjoaa täysin maksuttoman alusta lainan hakemusten täyttämistä ja lainantarjoajien kilpailuttamista varten. Vertailemalla useita eri lainatarjouksia, löydät parhaimmalla tavalla sinulle optimaalisimman ratkaisun, joka ei varmasti petä pitkällä tähtäimellä. Axolainan avulla sinun ei tarvitse täyttää useampia hakemuksia eri paikkoihin vaan pärjäät yhdellä hakemuksella loppuun asti - säästät aikaa ja rahaa. Älä sokaistu yhdelle ratkaisulle, vaan pidä silmäsi auki ja varmista, että allekirjoitat nimesi parhaimpaan tarjoukseen.

Lainaehtojen ymmärtämättömyys

Lainatarjouksista löytyy terminologiaa, joka saa helposti pään pyörälle, jolloin moni päätyy hyväksymään huomaamattaan ehtoja, joihin ei aidosti olisi valmis tai kykenevä suostumaan. Uuden sanaston ei saisi antaa hämätä, vaan sinun on ymmärrettävä kaikki sopimuksen ehdot ennen kuin pistät mustetta paperille. Varmista siis, että tiedät mitä sanat kuten korko, todellinen vuosikorko, maksuaikataulu ja lainanmäärä tarkoittavat, ennen kuin sitoudut mihinkään. Sopimusten puuduttava teksti saa varmasti haukotuttamaan, mutta ei kun kahvi käteen, lasit nenälle ja lukemaan.

Otatpa ensimmäisen kerran lainaa elämässäsi tai oletpa sitten yhdistelylainan jäljillä, muista ottaa lainanhakemisen tiellä tarvittavaa aikaa, jotta löydät sinulle parhaimman sopimuksen. Taloudellisissa asioissa sprinttaaminen eteenpäin ei ole suotavaa, ja se usein johtaa vain suurempiin haasteisiin. Muista, että lainoilla ei tulisi rahoittaa elämää jatkuvasti - hae lainaa aina vastuullisesti ja käytä apunasi axolaina.fi -vertailupalvelua, jotta löydät parhaimmat tarjoukset.