Paikallisuutiset

Lapset palasivat metsäkerhoon koronatauolta Ylivieskassa – Syksy tuo muutoksia varhaiskasvatuskerhoihin, mutta toiminta jatkuu lakimuutoksesta huolimatta

Ylivieskan kaupungin varhaiskasvatuskerhot palasivat koronatauoltaan ja toiminta jatkui koulujen tavoin torstaista lähtien aina toukokuun loppuun saakka.

Metsäkerhot touhuavat jo liikuntakeskuksen metsikössä.

Poikkeuksellisesti liikuntaleikkikerho toimii myös loppukauden ulkona eli liikuntakeskuksen ympäristössä, urheilukentällä ja Safaripuistossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerhot on suunnattu yli 3-vuotiaille lapsille, joilla ei ole mitään muuta kokopäiväistä varhaiskasvatuspaikkaa kaupungin yksiköissä.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Arja Nivala, palvelupäällikkö Elisa Tikkanen ja varhaiskasvatuksen opettaja Jaana Kokkonen suunnittelevat syksylle uutta puuhakerhoa, joka korvaa liikuntaleikkikerhon. Metsäkerhot jatkavat.
Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Arja Nivala, palvelupäällikkö Elisa Tikkanen ja varhaiskasvatuksen opettaja Jaana Kokkonen suunnittelevat syksylle uutta puuhakerhoa, joka korvaa liikuntaleikkikerhon. Metsäkerhot jatkavat. Kuva: Pirjo Kunelius

Miten kerhojen käy nyt, kun Suomen hallitus on päättänyt palauttaa kaikille lapsille yhtäläisen oikeuden varhaiskasvatukseen, ja tämä varhaiskasvatuslain muutos tulee voimaan elokuussa?

Tällöin esimerkiksi työttömänä tai hoitovapaalla olevan vanhemman lapsi on taas oikeutettu kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.

– Toiminta jatkuu niin kauan kuin lapsia riittää. Kerhot ovat hyvä täydennys kaupungin palvelutuotantoon, varhaiskasvatuksen palvelupäällikköElisa Tikkanen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskan varhaiskasvatuksen kerhot syntyivät aluksi kokeiluluontoisesti, kun Suomen hallitus supisti subjektiivista päivähoito-oikeutta vuonna 2016.

Varhaiskasvatusoikeus säilyi kuitenkin kaikilla lapsilla 20 viikkotunnin verran, joten vaihtoehtona Ylivieskassa tarjottiin ulkoleikkikerhoja, ja seuraavana vuonna myös liikuntakerhoja.

Kerhot vakiinnuttivat nopeasti paikkansa osana kaupungin palvelutarjontaa.

Tuleva syksy tuo mukanaan muutamia muutoksia ja hienosäätöä kerhoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elisa Tikkanen kertoo, että kerhot käynnistyvät hiukan normaalia myöhemmin eli vasta syyskuun alussa.

– Suositut metsäkerhot jatkavat, mutta liikuntakerho muuttuu puuhakerhoksi, jossa puuhataan 2,5 tunnin ajan maanantaina ja tiistaina iltapäivisin sekä ulkona että sisätiloissa. Puuhakerhon kokoontumispaikka tarkentuu myöhemmin, Tikkanen selvittää ja toteaa, että puuhakerhoon tulee metsäkerhojen tavoin 15 paikkaa.

Liikuntaleikkikerhoja oli aikaisemmin kaksi, mutta viime syksynä toiseen ei tullut riittävästi osallistujia, joten tuolloin kerhoa pidettiin vain yhdelle ryhmälle.

– Toinen puuhakerho voidaan jatkossa avata, mikäli siihen ilmenee tarvetta, Tikkanen lupaa.

Kaksi metsäkerhoa kokoontuvat niin ikään kahdesti viikossa kolmen tunnin ajan liikuntakeskuksen pururadan maastoissa.

– Kerhomaksu lasta kohden on parikymppiä kuukaudessa. Kotiäitejä ajatellen on hyvä juttu, etteivät he menetä Kelan kotihoidontukea, koska tämä on avointa varhaiskasvatustoimintaa, eikä lapselle muodostu virallista varhaiskasvatuspaikkaa, Elisa Tikkanen sanoo.

Kerhoihin voi hakea pitkin vuotta kaupungin nettisivuilta löytyvällä sähköisellä hakemuksella.

Tikkanen toteaa, että kerhopaikkoja on syksylle vielä saatavilla.

– Kerhopaikkoja kannattaa hakea, vaikka paikat näyttäisivät täyttyneen, sillä tilanteet perheissä muuttuvat ja kerhopaikkoja saattaa vapautua, jolloin voimme ottaa yhteyttä.

Varhaiskasvatuskerhojen lastenhoitaja Arja Nivala ja opettaja Jaana Kokkonen palauttivat pikaisesti eläinaiheiset opastelaput metsään kerhoa varten. He ehtivät poikkeusolojen alkaessa kerätä kerhokimpsut metsästä, kun olettivat, että kerhotoiminta jatkuu vasta syksyllä.
Varhaiskasvatuskerhojen lastenhoitaja Arja Nivala ja opettaja Jaana Kokkonen palauttivat pikaisesti eläinaiheiset opastelaput metsään kerhoa varten. He ehtivät poikkeusolojen alkaessa kerätä kerhokimpsut metsästä, kun olettivat, että kerhotoiminta jatkuu vasta syksyllä. Kuva: Pirjo Kunelius

Varhaiskasvatuksen opettajaJaana Kokkonen ja - lastenhoitajaArja Nivala hymyilevät kilpaa auringon kanssa keskiviikkona, kun tarkistavat siivousotteella liikuntakeskuksen pururadan varren metsikköä.

Seuraavana päivänä he tapaavat kerholapset, joten koirankakkayllätyksiä ei metsikössä tarvitsisi olla, koska se on lasten leikkiympäristö.

Paluu töiden pariin työnkeskeytyksen, lomautuksen ja muiden pidettyjen vapaiden jälkeen on tälle parivaljakolle myönteinen asia.

He ehtivät poikkeusolojen alkaessa kerätä metsästä pois kerhokamppeet eli muun muassa lapsia touhuissa ohjaavat eläinkyltit, koska olettivat, ettei kerhoja enää tälle keväälle käynnistetä.

– Hyvä, että käynnistettiin. Nyt pystymme kerhosäännöt osaavien lasten kanssa testaamaan poikkeusolot ja kehittämään toimintaa. Syksyllä kerhoihin tulee ihan uusia lapsia, ja silloin olemme järjestelyissä vähintäänkin viisi askelta edellä, Arja Nivala sanoo.

Keskiviikkona he kiinnittivät eläinkylttejä takaisin pulputtaen samalla innokkaasti kuin kevätpurot tulevia kerhosuunnitelmia. Viidentoista lapsen kerhoryhmät he voivat jakaa kahteen pienryhmään.

– Tämän korona-ajan vuoksi minun pitää jättää pois halaukset, Arja Nivala muistuttaa itseään.

– Kertakäyttöhanskoja varataan kerhoon ja käsidesiaineita matkassa on tavallisestikin. Nimikoimme lasten huomioliivit ja istuma-alustat, ne ovat näin poikkeusaikana lapsilla ainoastaan henkilökohtaisessa käytössä. Metsässä on helppo pitää turvavälejä niin evästelyssä kuin leikeissäkin, Jaana Kokkonen luettelee.

– Tärkeä ohje sekä meille aikuisille että lapsille on se, ettei sairaana eikä edes flunssaisena tulla kerhoon, Arja Nivala muistuttaa.

He vakuuttavat, että kerhoissa mennään kuitenkin edelleen rennolla otteella ja eletään lasten tavoin mahdollisimman paljon hetkessä – toki aikuisen valvovan silmän alaisuudessa.

Syksyn uutta puuhakerhoakin kerhonohjaajat ovat ehtineet jo miettiä.

– Puuhakerho aloitetaan aina ulkoleikeillä ja liikunnalla, jonka jälkeen siirrytään sisätiloihin leikkimään, loruttelemaan, laulamaan ja harjoittelemaan kädentaitoja, Arja Nivala ja Jaana Kokkonen paljastavat.

Varhaiskasvatuskerhoissa lapset oppivat sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta, kasvattavat itseluottamusta ja rohkeutta. Porukassa joutuu välillä kohtaamaan pettymyksiäkin ja selvittämään konfliktitilanteita.

– Täällä metsässä oppii huomaamaan sen, että välillä on lupa juosta viilettää vapaasti, kun huomioi toiset ja noudattaa yhdessä sovittuja sääntöjä. Siitä voi olla hyötyä myöhemminkin elämässä. Myös lasten luontosuhde kasvaa metsäkerhossa, ja luonnonympäristön arvostamista me kerholaiset olemme opettaneet myös muille – muun muassa hankkimalla tänne liikuntapuistoon lisää roskiksia, Arja Nivala huomauttaa.

Lenkkeilevät Eija-Liisa Pokki ja Onni-koira on hyvillään, että metsäkerholaiset ovat masinoineet roskiksia pururadan varteen.
Lenkkeilevät Eija-Liisa Pokki ja Onni-koira on hyvillään, että metsäkerholaiset ovat masinoineet roskiksia pururadan varteen. Kuva: Pirjo Kunelius

Varhaiskasvatuslain muutos voimaan elokuussa

1.8.2020 voimaantulevan varhaiskasvatuslain muutoksen jälkeen kaikille lapsille palautuu yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen.

Esimerkiksi työttömänä tai hoitovapaalla olevan vanhemman lapsi on taas oikeutettu kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.

Perheen tilanne ei myöskään jatkossa enää vaikuta yksityisen hoidon tuen tasoon.

Lähde: minedu.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä