Liukas ja märkä keli haastaa myös koiria - Näillä vinkeillä helpotat koirasi ulkoilua

Vaihtelevat kevätkelit tuovat haasteita koirien omistajille. Miten turvata nelijalkaisen lenkkikaverin ulkoiluhetket, kun tiet ovat liukkaana jäästä tai täynnä märkää loskaa? Smahildur’s kennelin kasvattaja Kirsi Honkala sekä Ylivieskan Hankkijan myyjä Kati Hietasaari kertovat nyt vinkkinsä koiran kanssa lenkkeilyyn keväällä.

Kirsi Honkala lenkkeilee koiriensa kanssa yleensä metsäteillä ja -poluilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Islanninlammaskoiria kasvattava Honkala kertoo lenkkeilevänsä keväällä sään mukaisesti. Lenkkimaastoina hän suosii metsäreittejä erityisesti silloin, kun tiet ovat jäässä. Jos liukkaiden teiden välttely ei kuitenkaan ole mahdollista, muistuttaa Honkala omistajia huolehtimaan koiriensa turvallisuudesta.

– Koira ei osaa varoa liukasta tietä. Sen takia ulkoiluttajan tulee huolehtia esimerkiksi hihnan avulla, että koira pysyy lenkin ajan rauhallisena. Tämä ehkäisee liukastumisia ja siten lihasrevähdyksiä, Honkala toteaa.

Koira ei osaa varoa liukasta tietä.

Liukas tie tuo haasteensa koiran ulkoilutukseen, mutta myös hyvin hiekoitettu tie voi haitata koiran tassuja. Teräväreunainen hiekoitussora voi huonolla tuurilla viiltää haavan koiran tassuun, ja karvoihin tarttuvat pienet hiekanjyvät voivat ärsyttää koiran ihoa. Honkala toteaakin useiden koiranomistajien käyttävän koirallaan tossuja, jotka suojaavat tassuja niin hiekoitukselta kuin märältä loskaltakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lumettomallakin tiellä lenkkeilyyn kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli tien sulana pitämiseen on käytetty tiesuolaa. Suolatulla tiellä lenkkeilemisen jälkeen koiran tassut on hyvä pestä puhtaaksi, jotta tiesuola ei jää ärsyttämään ihoa. Tassujen kuivaus on myös tärkeää, jotta märkä ei jää hautumaan koiran tassuihin.

– Koiran tassukarvat kannattaa leikata lyhyemmiksi, jotta tassut on helpompi pitää puhtaina ja kuivina, Honkala vinkkaa.

Honkalalla on ollut islanninlammaskoiria jo yli 20 vuoden ajan. Kyseisellä koirarodulla on likaa ja vettä hylkivä turkki, minkä vuoksi Honkala ei ole kokenut tarpeelliseksi käyttää sade- tai kurapukuja omilla koirillaan.

– Kurakeleillä pesen koirien jalat ja mahanaluset lenkin jälkeen. Tämä helpottaa huomattavasti myös kodin siistinä pitämistä, Honkala naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alusvillattomilla tai pehmeäturkkisilla koirilla erilaisten sadetakkien ja kurapukujen käyttäminen on usein viisasta ja tarpeellistakin. Sadeasu helpottaa koiran puhtaana pitämistä, mutta suojaa myös koiraa sateelta ja tuulelta pitäen sen lämpimänä ulkoilun ajan.

Sadevaatteet ja erilaiset haalarit suojaavat sekä lämmittävät alusvillattomia koiria. Kuvassa 3-vuotias amerikankarvatonterrieri Milo.

Koiran hyvinvoinnin kannalta on tärkeää ylläpitää sen lihaskuntoa sekä huoltaa kehoa säännöllisesti.

– Koira tarvitsee kehonhuoltoa aivan kuten me ihmisetkin. Kun koira on fyysisesti hyvässä kunnossa, kestää se myös paremmin mahdollisia liukastumisia kevätkeleillä, Honkala toteaa.

Kun koira on fyysisesti hyvässä kunnossa, kestää se myös paremmin mahdollisia liukastumisia kevätkeleillä.
Nämä islanninlammaskoirat ovat tottuneet ulkoiluun monenlaisessa säässä, sillä ne harrastavat omistajansa Kirsin kanssa muun muassa paimennusta. Kuvassa 4-vuotias Hildur, 6-vuotias Elska ja 5-vuotias Gribba.

Hoitotuotteilla apua koiran iho- ja tassuongelmiin

Ylivieskan Hankkijan myyjän Kati Hietasaaren kotona asuu kultainennoutaja, jonka turkki vaatii erityistä huolenpitoa kurakeleillä. Turkin pesussa Hietasaari käyttääkin koirille tarkoitettua shampoota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaikka koiranomistaja pyrkisi tekemään koiran ulkoiluhetkistä mahdollisimman turvallisia, voi tassuihin silti tulla haavaumia. Ihovaurioiden hoitoon suosittelen hunajasalvaa tai antibakteerista sprayta, sillä hunajan korkea antioksidanttipitoisuus auttaa puhdistamaan ihoa bakteereista ja edistää haavan paranemista, Hietasaari kertoo.

Tassujen hyvinvointia voi myös tukea ennaltaehkäisevästi käyttämällä tassuvoidetta, joka pitää koiran anturat pehmeinä. Hietasaaren mukaan tärkeintä on kuitenkin huolehtia perusasioista: kynsien säännöllisestä lyhentämisestä sekä tassujen pesusta ja huolellisesta kuivaamisesta.

Tärkeintä on huolehtia perusasioista.

– Kun koiran perushoito on kunnossa, hoitotuotteet voivat olla hyvä lisä, Hietasaari toteaa.

Kati Hietasaarella on kotonaan kultainennoutaja, joten koiran turkin pesu kevään kurakelien aikaan on hänelle tuttua puuhaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä