Miten pukeutua hiihtoladulle? Lue asiantuntijoiden vinkit parempaan hiihtokokemukseen

Tuskan hiki valuu selkääsi pitkin, mutta varpaasi hiihtomonoissa ovat kylmästä tunnottomat. Hiihtämisestä voi olla hankalaa nauttia, jos ei ole pukeutunut asianmukaisesti. Tämän jutun luettuasi tiedät, miten sinun kannattaa jatkossa pukeutua hiihtoladulle.

Hiihtovaatteet soveltuvat erinomaisesti myös muihin lajeihin kuten juoksuun, vinkkaa Ylivieskan Urheilu ja Lelun myyjä Tuija Sipilä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hiihtovaatetusta valitessa kaikkein tärkeintä on kerrospukeutuminen. Alimmaisena vaatekerroksena tulisi olla jokin ohut aluskerrasto, joka siirtää kosteuden pois iholta. Merinovilla tuntuu kosteanakin lämpimältä ihoa vasten, minkä vuoksi se on oiva valinta hiihtäjälle.

– Merinovillaverkosta tehdyt kerrastot ovat käyttäjiensä keskuudessa todella suosittuja. Niiden verkkomainen rakenne tekee ihoa vasten ilmakerroksen, joka lämmittää kylmällä kelillä ja viilentää, kun on kuuma, kertoo Ylivieskan Urheilu ja Lelun myyjä Tuija Sipilä.

Kaikkein tärkeintä on kerrospukeutuminen.

Aktiivisemmalle hiihtäjälle Sipilä suosittelee teknistä aluskerrastoa, joka kestää hyvin pesua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluskerraston päälle hiihtäjän tulisi pukea keliin sopivat vaatekerrokset. Kovemmalla pakkasella välikerrasto ja paksumpi hiihtopuku pitävät hiihtäjän lämpimänä, kun taas nollakelillä ohuempikin takki ja housut riittävät.

Ihanteellisin hiihtopuku on edestä tuulenpitävä ja takaa hengittävä, jolloin iholta nouseva kosteus pääsee haihtumaan vaatekerrosten kautta pois eikä aiheuta tukalaa oloa hiihtäjälle.

– Hiihtoladulle puetaan herkästi liian paljon vaatetta. Kun hiihtämään lähtiessä on vähän kylmä, vaatetta on yleensä juuri sopivasti hiihdosta lämpenevälle keholle, Sipilä kertoo.

Hiihtoladulle puetaan herkästi liian paljon vaatetta.

Sormia lämmittämään hiihtäjän kannattaa valita hiihtokäsineet, joiden nahkainen kämmenosa takaa hyvän otteen hiihtosauvoista. Kovemmille pakkasille ja herkästi paleleville hiihtäjille Sipilä suosittelee tumppumallista kinnasta, joka on sormikasta lämpimämpi vaihtoehto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monoihin hiihtäjän olisi hyvä pukea yhdet laadukkaat merinosukat, sillä useammat sukkakerrokset aiheuttavat jalan liikkumista monossa.

– Monon päälle kiinnitettävät mononlämmittimet ovat loistava apu, jos varpaita palelee hiihtolenkin aikana, vinkkaa Urheilu Pajalan myymäläpäällikkö Teo Perkkiö Oulaisista.

Hiihtäjän päätä lämmittämään Perkkiö suosittelee hiihtopipoa. Se on hengittävä, mutta tuulisuojan ansiosta suojaa hiihtäjän otsaa ja korvia viimalta.

Kerrospukeutumisella hiihtäjä pystyy kokoamaan itselleen keliin sopivan vaatekokonaisuuden, neuvoo Urheilu Pajalan myymäläpäällikkö Teo Perkkiö Oulaisista.

Hiihtäjän olisi hyvä kiinnittää huomiota myös silmien suojaamiseen auringolta ja tuulelta. Hiihtoon soveltuvat aurinkolasit ovat malliltaan laajat, jotta ne suojaavat silmiä myös lumihangesta heijastuvilta auringonsäteiltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aurinkolasien tulisi pysyä irti ihosta, jotta ne eivät mene hiihtäessä huuruun, Perkkiö neuvoo.

Juoman ja pienen välipalan kuljettamiseen Perkkiö suosittelee kätevää thermosjuomavyötä, jossa juoma pysyy lämpimänä hiihtolenkin ajan. Kunnollista eväsretkeä varten hiihtäjän kannattaa kuitenkin ottaa mukaansa kevyt reppu, johon voi pakata mukaan myös esimerkiksi kevytuntuvatakin pysähdystaukoa varten.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä