Tiedätkö, mikä on laskiaispullan suosituin täyte? Lue vinkit klassikkoherkun upgreidaukseen
Laskiaispullalla on jo vuosisatoja pitkä historia, jonka aikana sen täytteinä on nähty niin perinteistä mantelimassaa, suolaista kinuskia kuin lemon curd -sitruunatahnaakin. Ylivieskan keskustan ja Haapaveden Häggman-kahviloiden kauppias Seija Kiljala kertoo nyt vinkkinsä tähän kevättalven klassikkoherkkuun.
Laskiaispulla on peräisin 1700-luvun Ruotsista. Laskiaispullaa kutsutaankin Ruotsissa semlaksi, joka on perinteisesti täytetty mantelimassalla. 1930-luvulla pullaan alettiin lisäämään mantelimassan lisäksi kermavaahtoa. Laskiaispullaperinteen rantauduttua Suomeen 1950-luvun jälkeen, vaihtui täytteeksi mantelimassan tilalle hillo sen edullisemman hinnan ja paremman saatavuutensa vuoksi. Kiljalan mukaan Häggmanin asiakkaiden kestosuosikkina on jo pitkään ollut vadelmahillolla täytetty laskiaispulla. Suuren kysynnän vuoksi laskiaispullat ilmestyvätkin kahvilan valikoimaan jo hyvissä ajoin ennen virallista laskiaista.
Alun perin laskiaispullat syötiin ilman täytteitä. Nykyään perinteisten mantelimassa- ja hillotäytteisten pullien ohelle löytyy useita erilaisia täytevaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi banoffee-laskiaispulla, jonka täytteenä on kermavaahdon lisäksi kinuskia ja banaania? Pelkkään kermavaahtoonkin saa vaihtelua käyttämällä esimerkiksi kinuski- tai suklaakermaa tai maustamalla kermavaahdon itse haluamallaan tavalla.
– Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii myös laskiaispullassa loistavasti. Suolapähkinöillä ja kinuskilla täytetty laskiaispulla tuo mukavaa vaihtelua hillotäytteisiin pulliin, Kiljala vinkkaa.
Trendikkäimmät laskiaispullat eivät ole pullia laisinkaan. Jos kaipaat vaihtelua tavanomaisiin laskiaispulliin, voit testata esimerkiksi laskiaispullaritareita tai laskiaispannaria. Kardemumman, kermavaahdon, mantelimassan ja hillon avulla teet näistäkin jälkiruuista laskiaispullalta maistuvia herkkuja. Samalla vältät pullataikinan leipomisen, jos siihen ei ole aikaa – tai jos se ei muuten houkuta. Croissant on myös hyvä vaihtoehto perinteisen pullan tilalle.
– Croissantienkin täytteissä voi käyttää vapaasti mielikuvitusta. Häggmanilla tarjoamme sesongin mukaan esimerkiksi omena-, mansikka- ja mantelitäytteisiä sarvia, Kiljala kertoo.
Jos haluat leipoa laskiaispullat alusta alkaen itse, maltti on valttia. Kiljalan mukaan pullan leivonnassa tärkeintä on taikinan riittävä kohottaminen. Pyöriteltyjenkin pullien olisi hyvä antaa kohota uudelleen liinan alla ennen paistamista. Taikinan kohottamisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota taikinan pehmeyteen, sillä pehmeällä taikinalla varmistat pullien kuohkeuden.
– Laskiaispullat voi koristella oman maun mukaan esimerkiksi raesokerilla, mantelilastuilla tai tomusokerilla. Koristeita voi myös yhdistellä keskenään, Kiljala vinkkaa.
Voit käyttää laskiaispulliin aikaa ja vaivaa juuri sen verran kuin itse haluat. Halutessasi voit leipoa pullat alusta alkaen itse, tai voit käyttää niihin esimerkiksi esipaistettuja pakastepullia.
– Helpoiten laskiaispullat omaan kahvipöytään saa hankkimalla pullat valmiina leipomosta tai kahvilasta, jolloin niihin voi myös valita haluamansa täytevaihtoehdon, Kiljala toteaa.