Vastuullisuuden nykytilan arviointityökalu mikro- ja pk-yrityksille

VATUPASSI – Vastuullinen tulevaisuus -projektissa kehitetään yritysten vastuullisuusosaamista yritysten strategiatyössä, tuote- ja palveluprosessien kehittämisessä sekä toimitusketjuissa toimimisessa kilpailukyvyn, tuottavuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parantamiseksi. Tavoitteena on, että vastuullisuus on läpileikkaavana teemana yritysten jokapäiväisissä toiminnoissa.

VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektissa järjestetään Pohjois-Pohjanmaan eteläosan yrittäjille erilaisia vastuullisuusaiheisia työpajoja. Kuva Nivalassa 12.6.2024 järjestetystä Vastuullisuusraportointi-työpajavalmennuksesta.

Yritysvastuullisuuden työpaja & vastuullisuustestin julkistamistilaisuus järjestetään Oulussa Yrittäjyysviikolla tiistaina 3.9.2024. Julkistamme tilaisuudessa vastuullisuuden arviointityökalun, joka auttaa yritystä arvioimaan vastuullisuuden nykytilaa ja vastuullisuuden eri osa-alueisiin liittyviä kehityskohteita. Tilaisuus on suunnattu erityisesti mikro-, pien- ja keskisuurille yrityksille.

Vastuullisuustestin löydät osoitteesta https://kasvavayritys.fi/vastuullisuus

Vastuullisuuden tulisi olla osa jokaisen yrityksen suunnitelmallista kehittämistyötä ja viestintää

Vastuullisuusteot ja niistä raportoiminen ovat tänä päivänä kilpailuetuja kaiken kokoisille yrityksille ja jatkossa yhä useammin edellytys toimitusketjuissa toimimiselle. Yritysten kannattaa nyt ennakoida tulevia vaatimuksia ja kehittää omaa vastuullisuusosaamistaan.

Vastuullisuuden kehittäminen yrityksessä kannattaa aloittaa nykytilannetta arvioimalla. Nyt julkaistavan vastuullisuustestin avulla yritys saa tietoa vastuullisuuden nykytilasta ja siitä, mitkä asiat yrityksessä ovat jo hyvin, vastuullisuuden ja kestävän kehityksen osa-alueisiin liittyvistä kehityskohteista sekä käytännön vinkkejä yritysvastuullisuuden kehittämiseen. Vastuullisuustestissä kartoitetaan seuraavat osa-alueet: taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen vastuullisuus sekä vastuullisuuden viestintä.

Vastuullisuustestin tehtyään tuloksia voi verrata muihin saman toimialan testiin vastanneisiin yrityksiin. Vastuullisuustyön on oltava tavoitteellista, mitattavaa ja systemaattista. Vastuullisuustestin avulla yritykset pystyvät seuraamaan omaa kehittymistään, sillä testin voi täyttää useita kertoja.

Vastuullisuustesti on suunnattu erityisesti mikro-, pien- ja keskisuurille yrityksille, jotka haluavat ottaa vastuullisuusasiat paremmin haltuun erottautuakseen kilpailijoista ja saavuttaakseen kilpailuetua. Itsearviointitesti perustuu Oulun yliopiston tekemiin tutkimuksiin ja sen kehityksessä on hyödynnetty yrityksiltä ja elinkeinoelämän asiantuntijoilta koottua tietoa. Vastuullisuustestiä voivat hyödyntää kaikki suomenkieliset yritykset toimialasta ja sijainnista riippumatta.

Vastuullisuustestissä kartoitetaan seuraavat osa-alueet: taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen vastuullisuus sekä vastuullisuuden viestintä. Vastuullisuustestissä on yhteensä 60 väittämää ja testin tekeminen kestää noin 30 minuuttia.

Vastuullisuustestin hyödyt yrityksille

Vastuullisuustestiä on pilotoitu jo useamman Pohjois-Pohjanmaan eteläosan alueella toimivan yrityksen kanssa osana vastuullisuusvalmennuksia. Yrittäjien ja yritysten avainhenkilöiden kokemukset testistä ovat olleet innostuneita.

Testin avulla yrittäjälle on herännyt uusia ajatuksia ja oivalluksia vastuulliseen liiketoimintaan liittyen. Testin tekeminen rohkaisee yrittäjää ottamaan uuden askeleen jatkuvan oppimisen polullaan ja antaa pohdittavaa oman yrityksen vastuullisen toiminnan kehittämisessä.” -Projektissa työskentelevä yritysasiantuntija Anna Uusitalo.

Vastuullisuustesti on toiminut työkaluna VATUPASSI – Vastuullinen tulevaisuus –projektissa järjestetyissä vastuullisuusvalmennuksissa. Projektin yritysasiantuntijat ovat käyneet testiraportteja läpi yhdessä yrittäjien ja yritysten edustajien kanssa keskustelunomaisesti.

Vastuullisuudesta viestiminen on usein ensimmäinen kehittämistoimenpide, joka tuo yrityksen vastuullisen toiminnan näkyväksi

Vastuullisuustyö yrityksissä on aiemmin perustunut suosituksille ja vapaaehtoisuuteen, mutta nyt lainsäädännön lisääntyessä velvoitteet laajenevat. Vastuullisuustyön ideana on, että tieto on julkista ja digitaalisessa muodossa nettisivuilla. Vastuullisuusteoista kannattaa viestiä omille asiakkaille ja muille sidosryhmille, sillä se on signaali, että on luotettava kumppani yhteistyöhön.

Vatupassi-projektimi Nivalassa 12.6.2024. Vasemmalta projektipäällikkö Jaana Jeminen, yritysasiantuntijat Anne-Mari Kukkola, Anna Uusitalo ja Sami Vuolteenaho sekä projektitutkija Eeva Leinonen.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Jaana Jeminen

jaana.jeminen@oulu.fi

050 591 6216

https://vastuullisuusvalmennus.fi/ajankohtaista/

VATUPASSI Vastuullinen tulevaisuus -hankkeen päätoteuttaja on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti ja osatoteuttajia ovat Kalajoen kaupunki, Raahen Seudun Kehitys, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry ja Ylivieskan kaupunki. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama ja rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Toteutusaika on 1.10.2023–31.3.2026.

INFOLAATIKKO:

Tervetuloa yritysvastuullisuuden työpajaan & vastuullisuustestin julkistamistilaisuuteen Yrittäjyysviikolla syyskuussa 2024! Työpaja on suunnattu kaikille yritysosallistujille, jotka haluavat kehittää omaa tai organisaationsa vastuullisuusosaamista. Työpaja on interaktiivinen ja sisältää vertaisryhmäkeskusteluja, harjoituksia ja esimerkkejä.

Mitä? Yritysvastuullisuuden työpaja ja vastuullisuustestin julkistamistilaisuus

Missä? Fennian Siikasalissa Oulussa (Kauppurienkatu 8 A, 2. krs, 90100 Oulu)

Milloin? Tiistaina 3.9. klo 10.30-12.30

Miten? Ilmoittaudu mukaan täältä 30.8.2024 mennessä.

Tilaisuuden päätteeksi osallistujille on tarjolla lounas. Tilaisuus on maksuton.