Voita, kermaa ja suolaa – Lissun Baari valmistaa lounasta asiakkaidensa toiveiden mukaan
Kalajaskan juttusarja alueen lounasravintoloista jatkuu. Nyt esittelyvuorossa on Alavieskassa sijaitseva Lissun baari, joka viihderavintolana toimimisen lisäksi tarjoaa asiakkailleen arkisin lounasta.
Lissun Baari rakentui Alavieskaan kuusi vuotta sitten alavieskalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden talkoovoimin. Nyt Lissun Baarin yrittäjä Liisa Kangasvieri vastaa yleisimpiin kysymyksiin koskien ravintolan lounastarjontaa.
Millainen tarjoamanne lounas on?
– Lounaamme on perinteistä kotiruokaa, jonka valmistamme mahdollisimman pitkälle itse. Meille on tärkeää, että asiakkaamme pitävät lounaastamme emmekä säästelekään ruoanlaitossa voita, kermaa tai suolaa, sillä haluamme, että ruokamme on maukasta ja täyttävää.
– Lounaallamme on tarjolla aina kaksi pääruokavaihtoehtoa, lämpimiä kasviksia ja runsas salaattipöytä. Lisäksi jälkiruoka ja kahvi kuuluvat aina lounaan hintaan.
Miten lounaslistanne suunnitellaan?
– Usein suunnittelen lounaslistamme viikko kerrallaan, mutta välillä teen listan myös pitemmälle ajalle. Suunnittelussa pyrin huomioimaan eri sesonkien vaikutukset tarjottaviin ruokiin sekä tietysti asiakkaidemme toiveet.
Mistä hankitte lounaan raaka-aineet?
– Lounaamme raaka-aineet tulevat yleensä Keskolta ja käyttämämme lihat ovat pääsääntöisesti suomalaisia. Kaalit tulevat meille paikalliselta lähituottajalta, sillä haluamme myös tehdä yhteistyötä alueemme toimijoiden kanssa mahdollisuuksien mukaan.
– Mikäli lähituottaja haluaisi oma tuotteensa lounaallemme, kannattaa hänen olla ravintolaamme yhteydessä.
Miten lounaallanne on huomioitu erityisruokavaliot?
– Kaikki ruoat lounaallamme ovat aina laktoosittomia, minkä lisäksi lounaslinjastolta löytyy myös gluteeniton vaihtoehto.
– Mikäli lounastajalla on erityisiä ruokarajoitteita, suosittelen ilmoittamaan niistä ravintolaamme etukäteen. Tällöin voimme valmistaa sopivan lounasannoksen asiakkaalle valmiiksi, eikä hänen tarvitse odottaa ruoan valmistumista syömään saapuessaan.
Mikä lounasruoka on asiakkaidenne suosikki?
– Lohiruoat sekä itse tekemämme jauhelihapihvit ovat aina suosittuja lounaallamme. Välillä järjestämme myös erikoisempia teemapäiviä kuten pitsa- tai grilliruokabuffeteja, jotka ovat myös olleet hyvin tykättyjä.
Miten olette huomioineet ympäristöystävällisyyden ja hävikin käsittelyn toiminnassanne?
– Meillä on vakiintunut asiakaskunta, jonka myötä osaamme arvioida valmistettavan ruoan määrän hyvin tarkkaan. Tämän vuoksi hävikkiä syntyy onneksi vain vähän.
– Jos ruokaa olisi kuitenkin valmistettu liikaa, voimme noutopöydän sijaan jäähdyttää sen nopeasti keittiössämme. Tämä mahdollistaa jäähdytetyn ruoan tarjoilemisen esimerkiksi seuraavan päivän lounaan yhteydessä. Voimme myös valmistaa päivän aikana lounasta tarvittaessa lisää – kaikkea ei siis ole välttämätöntä tehdä yhdellä kertaa valmiiksi. Näin saamme minimoitua syntyvää hävikkiä.
Mitä haluaisit vielä lisätä?
– Alavieskan keskustassa sijaitsevaan ravintolaamme harvoin vahingossa eksytään. Meille kannattaa siis ihan asiasta tehden tulla ruokailemaan. Huhtikuussa aloitamme lounastoiminnan myös Kalajoen keskustassa. Tervetuloa myös sinne!
Artikkeli on osa Kalajaskan juttusarjaa, jossa tutustutaan paikallisiin lounasravintoloihin.
Ravintola Lissun Baari
Osoite: Keskustie 4, 85200 Alavieska
Lounas tarjolla arkisin 10.30-14.00
Lounas 13 €
Keittolounas 12 €
Salaattilounas 11 €
Eläkeläiset 12,50 €