Paikallisuutiset
Ylivieskan Ratapuiston Oskari raportoi some-kissana palvelukodin elämänmenosta – Uudessa palvelukodissa omaisetkin pääsevät osallistumaan yhteisöhoitoon
Peruspalvelukuntayhtymä Kallion uusi ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö Ratapuiston palvelukoti sai asukkaansa 7. tammikuuta Ylivieskassa.
Uusien tilojen lisäksi Ratapuiston palvelukoti on mukana kehittämässä yhteisöhoitoa, ja palveluesimies Tiina Toivo on perehtynyt aiheeseen kaksivuotisessa yhteisöhoidon ohjaajakoulutuksessa Jyväskylän YhteisöAkatemiassa.
– Koulutukseni lopputyönä teen yhteenvedon, mitä yhteisöhoito tarkoittaa vanhustyössä.
Yhteisöhoitoa on ollut käytössä mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa sekä nuorison ja lasten laitoshoidossa sekä vankiloissa, joissa asiakkaat itse osallistuvat ja ottavat vastuuta kuntoutumisestaan. Muistisairaiden vanhusten kanssa työskennellessä osallistamiseen otetaan mukaan omaiset. Hoitohenkilökunnalle se tarkoittaa herkkää korvaa kuunnella ja oppimista pois hierarkkisesta, hoitajalähtöisestä työstä.
–Aloitamme marraskuussa yhteisökokoukset, joissa suunnittelemme päivittäistä toimintaamme yhdessä asukkaiden ja heidän omaistensa kanssa. Saamme toiveita sekä palautetta hoidosta ja toiminnastamme.
Tiina Toivo sanoo, että yhteisöhoidon yhteydenpito lisää yhteisöllistä me-henkeä, avoimuutta ja luottamusta palvelukodin toimintaan.
– Parhaimmillaan se kitkee niitä ennakkoluuloja, mitä viime talvena ilmeni valtakunnallisesti liittyen ikäihmisten hoitoon. Epätietoisuutta herää joskus asiakkaan läheisissä, kun he eivät tiedä, miten toimitaan. Yhteisöhoidossa asioista puhutaan avoimesti, ja jos jotain sattuu, niin sekin puidaan läpi.
Ratapuiston palvelukoti on 32-paikkainen ja asukkaat muuttivat Ranta-Sipilästä sekä Kotikartano 4:stä. Nämä kiinteistöt eivät enää täyttäneet riittävästi toiminnalle asetettuja viranomaisvaatimuksia.
Rave Rakennus rakensi Ratakadulle uuden palvelukodin, jotka omistaa Suomen Hoivakiinteistöt Oy, jolta kaupunki vuokrasi tilat edelleen Kallion käyttöön.
– Ratapuisto on jaettu kolmeen tiimiin, jotka ovat rautatieajatukella nimetty Asemaksi, Laituriksi ja Makasiiniksi. Rakennus on H-kirjaimen mallinen, jossa osastoilla on asukashuoneet "sakaroissa", ja jokaisella tiimillä on oleskelu- ja ruokailutila. Osastot yhdistävässä rakennuksessa sijaitsevat yhteiset tilat, sosiaaliset tilat, toimisto, sauna ja neuvotteluhuone. Mitään suurta salia meillä ei ole, mutta tarvittaessa kokoonnumme johonkin tiimin oleskelutiloista, Tiina Toivo esittelee.
Teknologiaa on valjastettu helpottamaan palvelukodin hoivatyötä.
– Esimerkiksi yöajan valvontaa voidaan tehdä ovikameroiden välityksellä ilman että herkkäunisimpien yöuni ei häiriinny.
Talon hälytyslaitteet ovat uudempaa teknologiaa.
– Lisäksi meillä on liikkuvia ja karkailevia asukkaita varten paikannin, joka voidaan pistää taskuun tai kiinnittää vaatteisiin. Saamme sijaintitiedon puhelimeen paikantimen avulla, ja sen kautta myös puhua asukkaalle.
– Tällä hetkellä Ratapuiston kaikki asukaspaikat ovat täynnä. Jokaisella on oma huone, jonka on voinut sisustaa omilla huonekaluilla ja esineillä. Tällä hetkellä yhden huoneen jakaa myös pariskunta.
Monella asukkaalla on todettu muistisairaus, joten heidät on sijoitettu eri osastoille toimintakyvyn mukaan. Makasiinissa asukkaat ovat liikkuvia, mutta heillä suuria haasteita muistamisen kanssa. Muistisairauden alkuvaiheessa olevat, jotka eivät kuitenkaan enää pärjää kotona asuvat Asemalla. Laiturilla asuvat tarvitsevat enemmän eli kahden hoitajan apua.
Tiina Toivo kertoo, että hoitohenkilökunnalle osastot ovat töiltään yhtä raskaita, mutta hoitajilla on palvelukodin sisällä mahdollisuus työkiertoon.
– Hoitajamitoituksemme on 0,6 eli meillä on neljä sairaanhoitajaa ja 18 lähihoitajaa ja suurin osa hoitajista tuli toimintansa lopettaneista yksiköistä.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Videolla: Ratapuiston Oskari-kissaa viihdyttämässä avustavissa tehtävissä työskentelevä Iina Heikkilä ja palveluesimies Tiina Toivo kertoo, mikä tehtävä Oskarilla on palvelukodissa.