MAINOS

Mistä lainaa kannattaa hakea?

MAINOS -

Monet suomalaiset ovat tottuneet kääntymään rahoituspuolen asioissa perinteisen kivijalkapankin puoleen, mutta yhtä helposti ja turvallisesti lainan voi hakea myös verkosta.

Netin välityksellä hoidetaan laskujen maksut, ruokaostokset, lainanhaku sekä monet asioinnit. Kun esimerkiksi hakee lainaa suoraan netistä, voi hakemuksen täyttää silloin, kun siihen on itsellä sopiva ajankohta ilman, että tarvitsee pankkivirkailijan kanssa sopia lainaneuvotteluaikaa. Sama koskee myös, kun asioi Kelan sivuilla tai Verohallinnossa.

Vaikka laina haetaan itsenäisesti nettihakemuksella, ei tämä kuitenkaan tarkoita, että lainan saisi maksutietonsa menettänyt henkilö tai lainanhakija, jolla on heikko maksukyky. Netissä toimivat lainantarjoajat toimivat vastuullisesti ja luotettavasti, eikä pankit tai rahoituslaitokset myönnä lainaa ilman luottotietoja. Jokaisen lainanhakijan tiedot tarkistetaan henkilökohtaisesti ja vain henkilö, jolla on lainanmyöntäjän asettamat kriteerit kunnossa, voi saada lainaa.

VertaaLainaa.fi on lainojenkilpailutuspalvelu, joka auttaa hakijaa löytämään itselleen sopivan rahoitusratkaisun. Palvelu on rahoitustuotteiden vertailu – sekä kilpailutuspalvelu, joka tekee yhteistyötä yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa lainanhakijalle sitä, että kun hän täyttää VertaaLainaa.fi palvelussa yhden lainahakemuksen, se kilpailutetaan lainanhakijan puolesta kaikkien 30 eri lainantarjoajan välillä.

Siinä missä hakija olisi saanut pankista yhden lainatarjouksen, voi hän VertaaLainaa.fi kautta saada useamman.

Tämä kilpailuasetelma tuokin usein parhaan lopputuloksen löytää netin edullisin laina, koska jokainen kilpailutuksessa mukana oleva pankki ja rahoitusyhtiö tietävät, että lainahakemus kilpailutetaan monen eri toimijan kesken. Näin ollen jokainen lainantarjoaja pyrkii antamaan hakijalle mahdollisimman hyvän tarjouksen.  

Lainaa turvallisesti verkosta

Suomeen astui voimaan syyskuulla 2019 laki, joka asetti vakuudettomiin lainoihin korkokaton. Kyseisen korkokattolain myötä lainan nimellinen vuosikorko tuli olla korkeintaan 20 % ja lainan muut kulut maksimissaan 150 euroa vuodessa.

Jo tämä muutos poisti lainamarkkinoilta toimijat, jotka olivat hinnoitelleet lainansa kulut ja korkomaksut yli 20 prosentin, eivätkä enää lakimuutokset jälkeen halunneet tai pystyneet jatkamaan. Lakimuutos toi toivottua selkeyttä ja vakautta vakuudettomiin kulutusluottoihin ja lainan myöntämistä netissä jatkoivat suurimmaksi osaksi vain suuret ja vakavaraiset pankit.

Perustuslakivaliokunnassa tiukennettiin vakuudettomien kulutusluottojen korkokattolakia niin, että se on 1.7.2020 alkaen 10 % ja laki on voimassa väliaikaisesti 31.12.2020 saakka.

Korkokaton vaihduttua 10 prosenttiin kannattaa laina hakea suoraan VertaaLainaa.fi palvelusta. Korkokaton puolittuminen on ollut myös hyvä uutinen henkilöille, joilla on maksettavaan useampi laina 11 - 20 % lainakorolla tai jopa korkeammalla.  

Korkokaton muutos ei päivity automaattisesti lainaan

Kuluttajan on tärkeä tietää, ettei kuluttajaluottojen korkokattomuutos päivity automaattisesti, vaan 10 prosentin korkokatto koskee vain lainoja, joiden sopimus on solmittu 1.7.2020 alkaen.

Ennen kyseistä päivämäärää tehtyihin lainasopimuksiin kuluttajan tulee hakea itse muutosta. Mahdollisen muutoksen saaminen vaatii uuden lainahakemuksen täyttämistä olemassa olevalla lainasummalla sekä maksuajalla.

Lainahakemuksen täyttäminen VertaaLainaa.fi palvelussa asettaa lainan uudelleen kilpailutukseen usean pankin ja lainantarjoajan välillä. Jokainen kilpailutuksessa mukana oleva pankki ja lainantarjoaja noudattavat Suomen lakia ja asetuksia muun muassa uuden korkokattolain osalta.  

Lainojen yhdistäminen kannattaa aloittaa jo tänään

Kun lainaa on maksettavana kaksi tai useampi, on jokaisesta otetusta lainasta maksettava erikseen lainanhoitokustannukset. Lainanhakija on saattanut myös ottaa lainan jo useita vuosia sitten, jolloin lainankorko oli nykyistä 10 %:n korkokattoa huomattavasti korkeampi.

Lainojen yhdistäminen poistaa monen lainan aiheuttamat kulut, jolloin säästöä tulee jo näin yllättävän paljon. Tästä kun poistaa vielä ylimääräiset lainan korkoprosentit pois, on säästetty summa jo huomattava. Yhdistelylainan maksamista on helpompi hallita ja seurata, kun lainan lyhennyspäivä on aina yksi ja sama, sekä lainan kulut ja korkomaksut on selkeästi kohdistettu yhteen lainaan.