Sähköpöytä on investointi terveyteen!

Kuva:

MAINOS -

Suomalaiset käyttävät yhä enemmän aikaa istumiseen sekä töissä että vapaa-ajalla. Suomalainen aikuinen istuu keskimäärin noin 7 tuntia vuorokaudessa, joka osittain selittyy istumatyöläisten suurella lukumäärällä. Istumatyö ei ole terveellistä pitkällä aikavälillä, eikä ihmisiä olekkaan luotu istumaan paikallaan pitkään ja yhtäjaksoisesti.

Vietämme niin paljon aikaa töissä, että työergonomiaan on syytä panostaa. Jatkuva istuminen on epäterveellistä. Istuminen heikentäen lihaksia, ja voi aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia, aikuisiän diabetestä sekä niskan- ja selän alueen vaivoja.  Työterveys on asia johon yhä useamman työntekijän tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Jo pelkällä työasennon vaihtelulla työergonomia vai parantua huomattavasti.

DPJ Workspace tarjoaa kattavan valikoiman eri sähköpöytiä. Säädettävän työpöydän ansiosta moni istumatyötä tekevä pystyy vaihtelemaan työasentoaan istuma- ja seisomatyön välillä. Työasennon vaihtelu saa veren kiertämään –vähentäen hartia- ja niskaseudun lihasjumeja sekä selkävaivoja. On tärkeää muistaa, että sähköpöydän hankinta ei kuitenkaan automaattisesti paranna istumisesta aiheutuneita vaivoja, sillä myös työtapojen on muututtava.

Vinkit seisomatyöhön totutteluun

Jaksota seisoma- ja istumatyö

Aktiiviseen työskentelyyn siirtyessä on hyvä jaksottaa työasentojen vaihtelu. Usein seisomatyö voi tuntua raskaalta, jonka johdosta onkin hyvä aloittaa rauhallisesti. Voit aloittaa seisten lyhyitä 15-30 min jaksoja alkuun, ja lisätä seisomatyötä ajan saatossa halutessasi.

Tasapainoinen seisoma-asento

Seisoma-asentoon tottumaton sortuu usein ’’lonkkalepoon’’, eli seisomaan nojaten yhteen jalkaan/pakaraan. Ergonomisessa seisoma-asennossa paino jakautuu tasaisesti molemmille jaloille, jalat joko aavistuksen haara-asennossa tai niin, että toinen jalka on hieman toisen edessä.

Seisoma-alusta

Seisomatyöhön siirtyessä, on syytä huomioda millä alustalla seisot. Huolehdi siitä, että käytät tukevia ja paksupohjaisia kenkiä. Seisoma-alusta on seisomatyössä loistava valinta. Oikeanlainen seisoma-alustan ansiosta seisomatyö on huomattavasti miellyttävämpää jalkapohjille.

Ergonominen seisoma-asento — Opi seisomaan oikein

Aivan kuten on olemassa oikea ja väärä tapa istua ergonomisesti, niin on myös oikea tapa seistä työpisteellä. Työskennellessä seisten, muista nämä nyrkkisäännöt;

Pöydän korkeus. Työpöydän pöytälevy tulisi olla noin navan korkeudella. Seiso niin että vartalo on lähellä pöytää, jolloin työskentely ei vaadi kurottelua.

Kyynärvarsien asento. Kyynärvarsien tulisi levätä työpöydällä 90 asteen kulmassa, niin että olkapäät ovat rentoina.

Näytön korkeus. Tietokoneen näyttö on syytä asettaa niin, että näytön yläreuna on silmien tasolla ja katsesuunta on hiukan alaspäin. Kun katsesuunta on viistosti alaspäin, niska- ja hartiaseutu säilyy luonnollisessa asennossa, ja silmien kosteudesta huolehtiva räpytysrefleksi ei pääse hidastumaan.

Sähköpöytä on investointi omaan tulevaisuuteen

Sähköpöydät ovat nykyään todella arkipäiväisiä monissa toimistoissa, ja suosion johdosta markkinoilta löytyykin säädettäviä pöytiä eri kokoisina, muotoisina ja värisinä, useissa eri hintaluokissa. Elite-toimistokalusteet tarjoaa lähes 100 eri vaihtoehtoa sähköpöytiä. Seisomatyöhön siirtyessä on syytä olla kärsivällinen ja muistaa että tapojen muuttaminen alkaa usein pienestä muutoksista. Työarjen ergonomia on asia johon on syytä kiinnittää huomiota, teet sitten töitä kotona tai työpaikalla. Toivottavasti nämä vinkit toimivat terveemmän työarjen inspiraationa!