MAINOS

Sähkösopimusten hintojen odotettiin laskevan kesäksi – toisin kävi

- MAINOS - SÄHKÖN KILPAILUTUS -

Monet suomalaiset odottivat luonnollisesti sähkösopimustensa hintojen laskevan kesää kohden, sillä näin myös monet alan asiantuntijat ehtivät jo talven aikana povata.

Normaalisti sähkön hinta laskee kevään aikana esimerkiksi sen vuoksi, että lämmityskulut ovat kotitalouksissa pienemmät. Lisäksi kevään sateet ja tuulet edistävät vesi- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä, minkä ansiosta tarjontaa on näillä tuontantomenetelmillä enemmän kuin talvella. 

Nyt helpotusta korkealle sähkön hinnalle ei kuitenkaan näytä tulevan.

Miksi sähkö on edelleen niin kallista?

Pohjoismaisten yhteisillä sähkömarkkinoilla sähköenergian hinta pysyttelee edelleen korkealla. Sähkön hinta on käynyt myös toukokuun aikana lähes 30 sentissä kilowattitunnilta, mikä on edellisiin vuosiin verrattuna huomattava muutos. Normaalisti sähkön keskihinta on ollut noin 3-5 sentin luokkaa.

Suurin syy sähkön edelleen jatkuneeseen kalliiseen hintaan on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sodan seuraukset ovatkin nostaneet sähkön hintoja ympäri Eurooppaa.

Kaasutoimitukset Venäjältä muualle Eurooppaan ovat myös supistuneet, mikä puolestaan on luonut useita epävarmuuksia Keski-Euroopan sähkömarkkinoille, jotka taasen heijastuvat pohjoismaalaisen sähkön hintaan.

Lisäksi Venäjä on lopettanut sähkökaupan Suomeen kokonaan, vaikka asiantuntijoiden mukaan tämän muutoksen ei pitäisi vaikuttaa merkittävästi kotimaisen sähkön hintaan. Omat mutkansa matkaan tuo vielä Olkiluodon ydinvoimalan vuosihuolto sekä voimalan kolmosreaktorin käyttöönoton viivästyminen.

Sähkösopimusten hintoihin ei siis voida odottaa suuria muutoksia ainakaan lähitulevaisuudessa.

Voidaanko edullisille sähkösopimuksille sanoa lopulliset hyvästit?

Sähkön hintojen kallistuminen on näkynyt lähes kaikkien suomalaisten sähkölaskussa ja erityisesti niissä kotitalouksissa, jotka lämmittävät talojaan sähköllä. Yleisesti ottaen edullisin, pörssisähköön sidottu sähkösopimus on osoittautunut koko talven ja kevään ajan yhdeksi kalleimmista sähkösopimuksista.

Monissa kotitalouksissa sähkön korkeat hinnat ovat nostaneet sähkölaskua sadoilla, elleivät jopa tuhansilla euroilla. Siksi monet suomalaiset ovat joutuneet ottamaan käyttöön erilaisia keinoja sähkönkulutuksessa säästämiseen.

Sähköyhtiöiden tarjoamien sähkösopimusten hinnat ovat pysytelleet korkealla koko kevään ajan, joten vaikka uuden sopimuksen solmimista pyrkisi lykkäämään kesälle, sopimuksen hintaan tuskin saadaan suuria säästöjä.

Määräaikaisten sopimusten hinnat moninkertaistuneet vain vuodessa

Toisaalta taas ne asiakkaat, joiden 2 vuoden määräaikainen sopimus on umpeutumassa, joutuvat nyt mitä todennäköisimmin ottamaan sopimuksen, joka saattaa olla jopa 3-4 kertaa kalliimpi kuin aikaisempi sopimus. Vaikka kaikki sähkösopimukset ovat tällä hetkellä kalliita, eri sähköyhtiöiden välillä esiintyy joitakin eroja. Onkin tärkeää selvittää, millainen sähkösopimus tulee kaikkein edullisimmaksi juuri omaan sähkönkulutukseen ja asumismuotoon nähden.

Edullisimmat sähkösopimukset löytyvät kilpailuttamalla

Paras keino vertailla eri sähköyhtiöiden hintoja on kilpailuttaa sähkösopimukset kätevästi verkossa. Sähkösopimusten kilpailutusta varten on tärkeää selvittää oman kotitalouden sähkönkulutus mahdollisimman tarkkaan, sillä monissa nykyisissä sähkösopimuksissa paketin yli mennyt sähkö on hinnoiteltu todella kalliiksi.

Vaikka aikaisempiin vuosiin verrattuna nykyiset sähkösopimukset ovat historiallisen kalliita puolin ja toisin, huolellisen kilpailuttamisen ansiosta jokainen kuluttaja voi löytää itselleen uuden sähkösopimuksen joka vastaa parhaiten omaa kulutusta ja asumismuotoa. Juuri näinä hetkinä ylimääräisestä sähköstä maksaminen ei luonnollisesti tule kuulonkaan, joten sähkösopimusten vertailu voi auttaa selvittämään, millainen sähkösopimus soveltuu parhaiten juuri omaan käyttöön.

Tulevien hintojen ennustaminen käytännössä mahdotonta

Se, mihin suuntaan sähkön hinta tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa, on nykyisen markkinatilanteen vuoksi äärimmäisen vaikeaa ennustaa. Edulliselle sähkölle on kuitenkin syytä heittää hyvästit ainakin hetkeksi ja keskittyä optimoimaan sähkönkulutusta vuorokauden edullisemmille tunneille sekä lisäämään omiin arkirutiineihin erilaisia tapoja säästää sähkölaskussa.