tiistai 20.8.2019 | 02:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Seppo Kankaan kolumni: Uhkakuvat ovat oiva vaaliase

Kalajokilaakso+
Ke 23.1.2019 klo 00:05

Eduskuntavaalien lähestyminen alkaa näkyä lehden toimituksen sähköpostissa. Tasaiseen tahtiin postiluukusta solahtaa puolueiden ja ehdokkaiden tiedotteita, kannanottoja ja yleisönosastokirjoituksia. Ilmiselvää aktivoitumista on tapahtunut, ja kaikenpuolinen näkyvyys myös perinteisten lehtien palstoilla taas kiinnostaa.

Yksi vaalikamppailulle ominainen lajityyppi nostaa myös aina päätään vaalien alla. Se on uhkakuvien maalailu.

Vaalilupauksiin verrattuina uhkakuvat ovat paljon vaarattomampi vaikuttamiskeino. Lupausten riskinä on, että katteettomista sellaisista jää helposti kiinni. Jos uhkakuvat toteutuvat, voi ylpeillä sillä, että minähän varoitin. Jos eivät, voi aina väittää, että varoituksista otettiin vaari.

Juuri nyt miltei ehtymätön uhkakuvien lähde lähipiirissämme on Oulaskankaan sairaala. Kun synnytykset jo vietiin, varmaan kohta viedään kaikki loputkin.

Uhkaa leijutetaan nyt leikkaustoiminnan yllä. Hallituksen päivystys- ja keskittämisasetukset toimivat kätevinä pelotteina. Siihen tarkoitukseen ne ovatkin sopivan vaikeaselkoisia.

Tosiasiassa mitään lakiperäistä uhkaa ei juuri nyt ole. Esimerkiksi paljon kohuttu asetusesitys, että nukutuksessa tehtäviä leikkauksia suorittavan sairaalan pitää olla 30 minuutin siirtymämatkan sisällä tehohoitoa tarjoavasta sairaalasta, ei koske Oulaskangasta.

Se johtuu siitä, että Oulaskankaalla on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Yliopistosairaalaa ylläpitävällä sairaanhoitopiirillä on terveydenhuoltolain mukaan oikeus pitää useampia yhteispäivystyksiä, ja Oulaskankaan päivystys toimii OYS:n alaisuudessa. Muilla keskussairaaloilla tätä oikeutta ei ole.

Kyseinen 30 minuutin esitys koskee ainoastaan sairaaloita, joilla yhteispäivystystä ei ole. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Ilkka Luoman mukaan paine piirin yhteispäivystyksissä on niin kova, ettei piirillä ole sisäsyntyistä tarvetta myöskään vähentää päivystysyksikköjä.

On myös kysytty, miten Oulaskangas voi täyttää asetusehdotuksen kriteerit, vaikka sairaalassa ei ole mahdollisuutta tehohoitoon. Luoman mukaan asia on useampaan kertaan ministeriöstä varmistettu: Oulaskankaan yhteispäivystys on riittävän laaja, jotta leikkaustoimintaa voidaan jatkaa.

Tällä hetkellä ei siis ole näköpiirissä uhkaavia pilviä Oulaskankaan yllä. Itse asiassa sen nykyistä asemaa halutaan vahvistaa. Kuinka pitkälle tulevaisuuteen näin jatkuu, sitä on mahdoton ennustaa.

Siitä päättävät poliitikot jatkossakin, joko Arkadianmäellä tai maakunnan napakaupungissa.

Seppo Kangas

seppo.kangas@kalajokilaakso.fi

Tosiasiassa mitään lakiperäistä uhkaa ei juuri nyt ole.

#