tiistai 20.8.2019 | 02:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Kankaan kolumni: Isku soten vyön alle

Kalajokilaakso+
Ke 30.1.2019 klo 00:05

Esperi Caresta alkanut ja yhä paisuva kohu yksityisten vanhushoivapalvelujen ympärillä iskee väkisin myös sote-uudistukseen. Ei olisi ihme, vaikka koko sote kaatuisi tähän. Seisoohan se valmiiksi hatarilla jaloilla, kun hallituksen laskennallinen enemmistö soten takana on enää yksi vaivainen ääni.

Eikä kukaan voi väittää, että tämä kohu olisi nostettu tyhjästä. Julki tulleet tiedot yksityisten palveluntuottajien toimintatavoista vanhusten palveluasumisen yksiköissä ovat pöyristyttäviä.

Että ohjeistetaan peittelemään sängystä pudonnut vanhus lattialle, kunnes seuraavan vuoron työntekijä ehtii avuksi! Tai että on vuorojärjestelyistä johtuvia aikoja, jolloin ainuttakaan hoitajaa ei ole paikalla.

Ja vielä Ylen uusimmat tiedot Attendon hoivakodeista Espoosta: Toistakymmentä vanhusta kärsi aliravitsemuksesta, ja lääkekaapista jaettiin jopa huumaaviksi luokiteltuja reseptilääkkeitä ilman lääkärin määräystä.

Kyse on viranomaistarkastuksissa esiin tulleista tosiseikoista, eikä mistään Suomi24-höpöpuheista.

Vaaleihin on aikaa vain kolmisen kuukautta. Arvatenkin ne puolueet, jotka ovat arvostelleet hoivapalvelujen yksityistämistä ja sote-uudistuksen valinnanvapautta, repivät tästä kaiken irti. Mitä terävin vaaliase lyötiin käteen kuin taivaan lahjana.

Media kaivaa uusia uutisia yksityisistä palveluntuottajista. Uusia kohuja nousee takuuvarmasti ja aihepiiri pysyy poliittisessa keskustelussa pitkään.

On selvää, etteivät nyt julki tulleet tapaukset ole yksityisten vanhuspalvelujen koko kuva. Yksityisillä toimijoilla on varmasti oikein hyviäkin yksiköitä.

Hyvä on muistaa myös, ettei kaikissa julkisissa laitoksissakaan esimerkiksi hoitajamitoitus ole ollut lainmukainen. Aluehallintovirasto on jakanut huomautuksia myös kuntien omille yksiköille. Nyt huomio keskittyy aika lailla pelkästään yksityisiin palveluntuottajiin.

Lisää vettä poliittiseen myllyyn antavat tiedot Esperin rahoitusjärjestelyistä. Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan Esperin suurin omistaja, brittiläinen sijoitusyhtiö, on pumpannut Suomen yhtiön tuloksen miinukselle perimällä ylikorkeita lainakorkoja.

Tämä on yleisesti tiedossa oleva keino keino vältellä yhteisöveroja Suomessa. Ja kun enemmistö Esperi Caren omistuksesta kerrotaan olevan veroparatiisi Jerseyssä sijaitsevassa rahastossa, veroetu on ilmeinen.

Sanomattakin on selvää, ettei tällainen toiminta lisää luottamusta palvelujen yksityistämistä kohtaan. Ja näkyy takuulla seuraavissa puolueiden kannatusmittauksissa.

Piti tulla ilmastovaalit, mutta tulikin maahanmuuttovaalit ja nyt sote-vaalit. Sekin passaa.

Seppo Kangas

seppo.kangas@kalajokilaakso.fi

Uusia kohuja nousee takuuvarmasti ja aihepiiri pysyy poliittisessa keskustelussa pitkään.

#