lauantai 30.5.2020 | 08:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Seppo Kankaan pääkirjoitus: Takamatkalta ilmastotalkoisiin

Ke 30.1.2019 klo 00:00

Viime perjantaina Pohjoismaiden pääministerit sekä ilmastoasioista vastaavat ministerit toivat julkisuuteen maiden yhteisen tavoitteen pyrkiä maailman johtavaksi alueeksi ilmastokriisin torjumisessa. Pohjoismaat nostavat oman ilmastopolitiikkansa tavoitteita vuoteen 2020 mennessä ja tähtäävät hiilineutraaliksi muuta maailmaa nopeammin.

Helsingin-kokouksen julkilausuman mukaan yhteistyötä tiivistetään päästöjä vähentävien pohjoismaisten ratkaisujen levittämisessä, teknologisten ratkaisujen, esimerkiksi hiilen talteenoton ja varastoinnin kehittämisessä, liikenteen päästöjen suitsimisessa sekä hiilinielujen säilyttämisessä tai lisäämisessä.

Samana päivän Ylivieskassa vieraillut liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ei kovin suuria toiveita herättänyt siitä, että Suomi pääsisi liikenteen päästöissä muiden Pohjoismaiden kyytiin. Esimerkiksi Ruotsi suunnittelee fossiilisia polttoaineita käyttävien polttomoottoreiden kieltämistä vuoteen 2030 mennessä. Suomessa sama tavoite lienee utopiaa.

Ongelmana on takamatka, joka johtuu ikääntyneestä autokannastamme. Ero läntisiin naapurimaihin on merkittävä. Sitä ei lainkaan helpota se, että käytettyjen ja usein myös isojen ja siksi suuripäästöisten autojen tuonti Suomeen Keski-Euroopasta on yhä vilkasta.

Ainoa tehokas ratkaisu autokannan uudistamiseen on tuntuva autoveron alennus. Ruotsi luopui autoverosta kokonaan jo vuonna 1996. Liikenteen verotus vaatii samalla kokonaisuudistuksen, jotta valtion verotulojen romahdus vältetään.

#