lauantai 30.5.2020 | 07:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Hiihtosuunnistuksen SM 2020 kisataan vuoden päästä Haapavedellä – Oulaisten, Nivalan ja Haapaveden suunnistajat lyövät järjestelyissä hynttyyt yhteen

Katariina Anttila
Ma 11.2.2019 klo 10:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapavedellä Aakonvuoren maastossa järjestetään kevättalvella 2020 hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut.

Haapaveden Urheilijat, Oulaisten Huima ja Nivalan Suunnistajat saivat muutama viikko sitten Suomen Suunnistusliitolta tiedon, että niille on yhteisesti myönnetty järjestämisoikeudet keskimatkan ja viestin SM-kisoihin.

– Hiihtosuunnistuksen kuninkuusmatkat, myhäilee kilpailuorganisaation pääsihteeri, HaU:n Hannu Karstunen.

– Sprinttiviesti hiihdetään muualla toisena viikonloppuna ja pitkät matkat Lapin Lumirasteilla.

Kilpailun tarkka ajankohta on lauantai 29. helmikuuta ja sunnuntai 1. maaliskuuta 2020.

Lauantaina kilpaillaan naisten ja miestä ikäkausisarjoissa. Kaikkiaan keskimatkoilla on henkilökohtaisia sarjoja 30.

Nuorimmat kilpailijat ovat 14-vuotiaita, ja koska 85-sarjassa ei ole yläikärajaa, vanhimmat kilpailijat saattavat olla 90 vuotta täyttäneitä.

Aakonvuoren maaston vahvuus onkin, että sinne pystyy suunnittelemaan haastavia reittejä hiihtosuunnistuksen maailmankärjelle ja turvallisia reittejä seniorisarjojen kilpailijoille.

Sunnuntaina hiihdetään viesti 18 sarjassa, joihin odotetaan noin 120 joukkuetta.

Yli 35-vuotiaat kilpailevat viestissä yhteis-ikäsarjoissa. Esimerkiksi 210-sarjassa kolmijäsenisen joukkueen keski-iän tulee olla 70 vuotta.

Järjestäjien tavoitteena on saada kilpailijoita mukaan vähintään 500.

– Vuokatissa viime vuonna kilpailijoita oli vähän yli 500 ja tänä vuonna Lappeenrannan kilpailuihin on ilmoittautunut 551 osallistujaa, Hannu Karstunen kertoo.

Viikonlopun aikana tullaan yksittäisiä suorituksia kirjaamaan 850–900.

– Meidän tietojen mukaan tämä on suurin Haapavedellä koskaan järjestetty urheilutapahtuma ja ensimmäiset SM-kisat.

Kolme seuraa järjestivät vuosi sitten Haapavedellä hiihtosuunnistuksen kansalliset ja aluemestaruuskisat. Yhteistyö osoittautui sujuvaksi ja kilpailijoilta tuli kiitosta sekä maastosta että järjestelyistä. Tämän kokemuksen perusteella rohkaistuttiin hakemaan SM-kisoja.

– Metsään sopii, mutta infra on haaste. Pukeutumiset, pesutilat, WC:t... Alustavia keskusteluja on käyty muun muassa lämmitettävistä teltoista.

– Kisat osataan järjestää kyllä, mutta muussa tarvitaan yhteistyökumppaneita, sanoo Haapaveden Urheilijoiden suunnistusjaoston puheenjohtaja Raimo Jussila.

Kilpailijoitten, huoltajien ja järjestäjien lisäksi Aakonvuorelle odotetaan kutsuvieraita ja yleisöä.

– On ainutlaatuista saada tänne SM-kisa lajissa, jossa Suomi on maailman toiseksi paras maa. Hiihtosuunnistus ei varsinaisesti ole yleisölaji, sillä kaikki tapahtuu metsässä, mutta ratamestari on lupaillut yleisörastia, joka tapahtumia yleisö pystyy seuraamaan, Hannu Karstunen kertoo.

#