lauantai 25.5.2019 | 07:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kevään yo-kirjoitukset alkoivat äidinkielen lukukokeella: runoutta, Tovea, myrsky ja työpaikkailmoitukset – ylivieskalaisille abeille sähköinen vastaaminen jo tuttua

Hannu Verronen Kalajokilaakso+
Ke 13.3.2019 klo 15:00 [päivitetty ke 15:10]

Kevään 2019 ylioppilaskirjoitukset alkoivat tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella, aineen vuoro on perjantaina 22. maaliskuuta. Ylivieskalaiset abiturientit Annika Perälahti,Veera Jokinen ja Tanja Sakko saivat nyt omat urakkansa valmiiksi kolmessa ja puolessa tunnissa. Päällimmäisenä tunteena heillä oli kokeen jälkeen helpotus. Tästä se lähti. He uskovat, että kevään muihin yo-kokeisiin on nyt helpompi asennoitua.

– Äidinkieli on yo-aineista yksi tärkeimmistä. Siinä ja matematiikassa onnistuminen vaikuttavat ehkä eniten ylioppilaan jatko-opintomahdollisuuksiin, Jokinen pohtii.

Nyt analysoitiin tekstejä kirjoittamalla kaksi esseevastausta. Ensimmäisessä osiossa piti arvioida työpaikkailmoituksia tai vuoden 2017 myrskyuutista.

– Me kaikki valitsemme työpaikkailmoitukset. Toinen niistä oli videon muodossa ja toinen tekstinä. Olennaista oli huomata, että toinen Ilmoitus leikitteli asioilla ja oli kuitenkin asiallinen. Se ei ollut naisia syrjivä. Heillä oli mahdollisuus piirtää kasvoihinsa parta, jotta täyttivät hakuvaatimukset, naiset kertovat.

Toisessa osiossa nämä abit olivat niin ikään valinneet samoin. He olivat päätyneet tutkimaan sitä, mikä oli Tove Janssonin tekstiotteessa pelottavaa.

Vaihtoehtona olisi ollut monitulkintainen runo, johon heillä ei ollut kiinnostusta. Runoja ei paljon enää harrasteta. Runon analysointiin lähteminen tarjoaa sudenkuoppia, terminologia niihin pitää olla hallinnassa. Tove Janssonin teksti oli niin monitulkintainen, että siinä riitti pohdittavaa.

Lukukokeen esseevastauksen pitää olla pitkä. Tavoitemitta on 4 500 merkkiä. Annika Perälahti, Veera Jokinen ja Tanja Sakko myöntävät venytellä nyt vähän piti, jotta siihen ylsi.

– Jos olisi osannut kaikki kulmat miettiä, niin työpaikkailmoituksista olisi tarinaa irronnut, Tanja Sakko arvioi.

Yo-kirjoitukset tehdään nyt kokonaan sähköisesti. Perälahti, Jokinen ja Sakko olivat tuota tapaa jo syksyllä kokeilleet, vaikka he varsinaisesti tähtäävät tämän kevään ylioppilaiksi.

– Helpompi on tuottaa tekstiä sähköisesti. Kirjoitusvirheiden mahdollisuus kuitenkin kasvaa, koska voit näppäillä väärin, he toteavat.

Sähköisessä kirjoittamisessa ei ole mahdollista käyttää oikolukuohjelmaa, ennustettava tekstinsyöttöäkään ei tietysti ole.

Yo-kirjoitukset päättyvät torstaina 28. maaliskuuta. Silloin on mahdollisuus kirjoittaa uskonnosta.

”Äidinkieli on yo-aineista yksi tärkeimmistä. Siinä ja matematiikassa onnistuminen vaikuttavat ehkä eniten.

#