lauantai 25.5.2019 | 08:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjoisen sairaanhoitopiirit vaativat muutoksia leikkausten keskittämiseen – Yhteisen osuuskunnan valmistelua jatketaan

Seppo Kangas Kalajokilaakso+
To 14.3.2019 klo 15:53 [päivitetty to 15:53]

Oulu

Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit vaativat muutoksia elokuussa 2017 annettuun erikoissairaanhoidon työnjaon asetukseen, jossa erikoissairaanhoidon tehtäviä keskitetään ja tietyille leikkaustyypeille, kuten tekonivel- ja syöpäkirurgialle, asetetaan lukumäärävaatimuksia.

Oulussa koolla olleet OYS-ervan sairaanhoitopiirit pitävät asetusta alueellaan sairaaloiden päivystysvalmiutta uhkaavana ja erittäin vaikeasti toimeen pantavana Pohjois-Suomen pitkien etäisyyksien, suhteellisten pienten väestöpohjien ja keskussairaaloiden vähäisten leikkausmäärien vuoksi.

Kokoukseen osallistuivat Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ja Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten hallitukset, valtuustojen puheenjohtajisto ja viranhaltijajohto.

Leikkausmäärien ja ei-kiireellisten toimenpiteiden turvaaminen on tärkeää keskussairaaloiden päivystysvalmiuden, sen edellyttämän henkilöstön riittävyyden ja osaamisen sekä potilasturvallisuuden varmistamiseksi, kerrotaan sairaanhoitopiirien tiedotteessa.

Pohjoisen sairaanhoitopiirit edellyttävät seuraavan hallituksen arvioivan annetun työnjakoasetuksen soveltuvuutta pohjoisen Suomen erikoissairaanhoidon toimintaympäristöön. Samalla pidetään välttämättömänä, että tulevassa hallitusohjelmassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa otetaan huomioon Pohjois-Suomen ihmisten tarpeet ja alueen erityispiirteet.

Kokouksessapäätettiin jatkaa helmikuussa 2018 käynnistynyttä yhteisen OYS-ervan osuuskunnan valmistelua. Osuuskunta nähdään keinona vahvistaa julkista erikoissairaanhoitoa ja sen kilpailullista asemaa sekä tukea sovitun työnjaon toteuttamista.

Tarkoitus on saada järjestämissopimus, osuuskunnan perustamisasiakirjat ja liiketoimintasuunnitelma sairaanhoitopiirien hallitusten käsiteltäväksi jo tulevan toukokuun aikana ja valtuustojen käsittelyyn viimeistään kesäkuussa.

#