perjantai 21.2.2020 | 12:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Helppohoitoiset kiveykset ovat selvä trendi pihoilla ja puutarhoissa: suurin virhe on latoa kivet huonon pohjan päälle, toteavat ammattilaiset

Luonnonkivi on ajattoman kaunis, ja suosittuja ovatnyt myös antiikkikivi,tumman harmaa betonikivi ja sekaväritykset

Merja Nevalainen Kalajokilaakso
La 30.3.2019 klo 16:15

Erilaisilla pihakiveyksillä saa kestävän pohjan pihalle ja puutarhaan, ja kiveys lisää pihan monikäyttöisyyttä.

– Kiveyksillä haetaan pihaan helppohoitoisuutta, mikä on selkeä trendi piharakentamisessa nykyään. Kiveystä halutaan pihoille aiempaa enemmän ja isommille alueille, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Pasanen Vihertyö Niskanen Oy:stä.

Kiveyksillä ei tehdä pelkästään tasoja ja kulkuväyliä, vaan monenlaiset terassit, portaat, muurit, istutusmuurialtaat sekä kiveyksellä tehdyt pengerrykset ovat lisääntyneet.

– On enemmän sääntö kuin poikkeus, että pihoille halutaan kiveyksellä erilaisia pintoja ja muotoja. Myös kivetyksellä tehdyt oleskelualueet, joihin yhdistyy esimerkiksi istutusaltaat ja puinen pergola, ovat suosittuja, kertoo Johannes Nikula, Vihertyö Niskasen tuotantopäällikkö.

Pasanen muistuttaa, että kiveysten tekeminen on yleensä kalliimpia asioita piharakentamisessa, ja pihaa rakentavat tai saneeraavat välttyvät monilta virheiltä, kun käyttävät piharakentamisen ammattilaisia. Pohjatyöt ovat usein vaikein työvaihe uudessa pihassa. Kiveysten teossa pahin virhe Pasasen ja Nikulan mukaan on latoa se hiekan päälle ilman kunnollisia asianmukaisia pohjia. Kiveys irvistelee usein jo seuraavana vuonna.

Pihakiveyksiin on tullut enemmän materiaali- ja väritarjontaa. Ajattoman kauniita ja lähes ikuisia ovat luonnonkivet ja perinteinen graniitista tai liuskekivestä tehty kiveys sekä noppakivet eli graniitista lohkomalla tehdyt päällystekivet. Betonisten kiveyksien elinkaari sen sijaan on Jaakko Pasasen mukaan enimmillään kolmekymmentä vuotta, kunnes vesi ja käyttö kuluttavat sen pinnan huokoiseksi.

Paljon käytetään halvempia ja helpompia betonisia kiveysmateriaaleja, joissa valikoima on laajan. On myös erilaisia kiviaineksesta puristettuja kiviä ja hulevesikiviä, jotka päästävät vettä kiveyksen lävitse.

– Nyt hyvin suosittu on antiikkikivi, jonka pinta ja reunat on myllyttämällä saatu vähän kuluneeksi, Pasanen kertoo.

Hänen mukaansa ammattilaisen tekemillä ladontamalleilla, erilaisilla muodoilla ja detaljeilla kiveyksistä saa rakennettua hyvin erilaisia ja eri tyylisiä. Myös värityksillä saa ilmettä kiveykseen. Luonnonkivissä värit ovat hillittyjä ja pastellisävyjä.

Betonikivistä tänä päivänä käytetään paljon tumman harmaata kiveä. Myös sekaväritykset, missä tumma ja vaaleammat sävyt vaihtelevat malleissa ovat suosittuja, ja ne rikkovat kiveyksen monotonisuutta.

Eri valmistajilla kiveysmateriaalit on tehty eri raaka-aineista ja eri tekniikalla, jolloin laatuero on Pasasen ja Nikulan mukaan huomattava. Myös mittatarkkuudella on väliä, sillä millinkin heitto voi kertautua hankalaksi ongelmaksi kiveystä koottaessa.

Juttu on alunperin julkaistu Kalajokilaakson välissä ilmestyneessä Piha, Puutarha ja Kädentaito messut -liitteessä 27.3.2019.

#