perjantai 21.2.2020 | 10:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Puutarha kukkii talvellakin: Kalajoella toimivalla Siipon puutarhalla eletään kiivainta sesonkiaikaa

Puutarhan elo on ympärivuotista, nyt käsillä ovat työntäyteisimmät ajat

Markus Kärkinen Kalajokilaakso
Pe 29.3.2019 klo 17:20

Kalajoen Rahjankylässä on jo vuosikymmenten ajan toiminut Siipon puutarha. Lumi on vielä maassa, mutta Siipon kasvihuoneissa tapahtuu jo.

– Meille kiivain sesonki on nyt käsillä. Maalis-huhtikuu on hyvinkin tiivistä työtä, että saadaan kaikki ruukkuihin ja kasvamaan ja myyntikuntoon, yrittäjä Tommi Siipo kommentoi.

Siipo toimii puutarhayrittäjänä yhdessä vaimonsa Katja Ruottinen-Siipon kanssa, ja talviaikaan he työskentelevät puutarhalla kahdestaan. Kevään edetessä tilanne kuitenkin muuttuu, kun kausityöntekijät alkavat saapumaan paikalle.

– Vierasta työvoimaa alkaa tulemaan siinä vaiheessa kun työtä alkaa olla liikaa pelkästään meille. Kahdestaankin ehdimme kyllä aika paljon tekemään, kun tähän hommaan on jonkun verran rutinoitunut, Siipo sanoo.

Tulevan kesän valmistelu alkaa jo ennen vuodenvaihdetta suunnitelmien laatimisella ja tarvikkeiden tilaamisella.

– Mietimme kaiken aina melko valmiiksi seuraavalle vuodelle. Aikaa menee paljon, kun tavaraakin on niin paljon. Siinä sivussa toki tehdään kaikenlaista pientä kunnostustyötä, huoneita ja rakennuksia on paljon, ja sen tietää, että aina kun on ylimääräistä aikaa, jostain löytyy jotain fiksaamista.

Vuodenvaihteen kieppeillä paneudutaan konkreettiseen käsityöhön puutarhalla. Kasvien sijaan huomion alle otetaan ensimmäisenä pahvilaatikot.

– Ihan vuoden aluksi, tai joskus jo joulukuunkin puolella, teippailemme varastolla asiakaslaatikot, millä asiakkaat vievät kasveja kotiinsa. Se on muutaman päivän homma, jokunen tuhat laatikkoa tehdään valmiiksi, Siipo kertoo.

Yksi vuoden ensimmäisistä suoraan kasveihin liittyvistä toimenpiteistä on ruukkujen täyttäminen valmiiksi ruukutuskoneen avulla.

– Sitten kun taimia tulee, voi ne nostella suoraan valmiisiin ruukkuihin. Kaikkien kasvien kohdalla emme voi näin tehdä, mutta kymmenien tuhansia ruukkujen osalta kuitenkin, Siipo sanoo.

Helmikuun alkupuoliskolla saapuvat ensimmäisenä ruukutettavat ruusunjuuret. Ruukutuksen jälkeen ruusut laitetaan odottamaan varastoon muutaman asteen lämpötilaan ja maalis-huhtikuun vaihteessa ne siirretään lämpimämpään kasvihuoneeseen kasvamaan.

– Ruusu on ainoa kasvi, mitä voidaan pitää kylmävarastossa, mutta muuten kasvien kohdalla on mentävä kasvuajan mukaan. Kasvuaikaa voidaan säätää vähän lämpötilan avulla, mutta ei paljoa, Siipo sanoo.

Siemenistä kasvavien kasvien kylväminen alkaa hieman myöhemmin, minkä jälkeen uusia kylvöjä tehdään viikoittain. Esimerkiksi kaikki ensi kauden orvokit on kylvetty jo ennen maaliskuun puoliväliä. Apuna kylvämisessä on pöytämallinen kylvökone. Ensin kasvit kylvetään kennoihin, joista ne myöhemmin siirretään omiin ruukkuihinsa.

– Siemenistä kasvavista kesäkukista kylvämme valtaosan itse, Siipo toteaa.

Puutarhamyymälä on avattu perinteisesti vapun kieppeillä, mutta kasvien kasvattaminen jatkuu vielä avajaisten jälkeenkin. Eritoten herkimpien kesäkukkien kanssa odotellaan suotuisia ilmoja.

–  On paljon kylmänarkoja kesäkukkia, eikä niitä ole järkeäkään laittaa heti toukokuun alussa pihalle.

Enimmät kiireet hellittävät heinäkuun puolivälin jälkeen, mutta myymälä on auki syyskuulle saakka. Puutarhan pito onkin ympärivuotista hommaa, ja toisin kuin jotkut kuvittelevat, ei puutarhurikaan voi vetää lonkkaa koko talvea.

– Tammikuulla olemme pitäneet yleensä pari viikkoa lomaa, Siipo kommentoi.

Juttu on alunperin julkaistu Kalajokilaakson välissä ilmestyneessä Piha, Puutarha ja Kädentaito messut -liitteessä 27.3.2019.

Esimerkiksi

kaikki ensi kauden orvokit on kylvetty jo ennen maalis-

kuun puoliväliä.

#