perjantai 21.2.2020 | 10:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kohta on aika leikata omenapuut: "Oksien leikkuuta ei kannata pelätä", kannustaa kalajokinen puutarhaharrastaja

Leikkaaminen on tärkeä toimenpide omenapuun kasvun kannalta

Markus Kärkinen Kalajokilaakso
Su 31.3.2019 klo 17:05

Omenapuu kaipaa harvennusta koko elinaikansa pysyäkseen terveenä ja tuottavana. Pois kannattaa leikata ainakin suoraan ylös- tai alaspäin kasvavat oksat. Suoraan ylös kasvavat oksat voivat herkästi taittua omenien painon alla, ja suoraan alaspäin kasvavat oksat taas eivät tuota satoa.

– Leikkaamisella pyritään siihen, että puuhun saataisiin mahdollisimman hyvät oksakulmat, että siitä tulisi mahdollisimman tasainen ja leveä ja oksat osoittaisivat mahdollisimman paljon sivuille, silloin omenoita tulee enemmän eivätkä oksat ratkeile. Ja toki samalla aurinko pääsee kypsyttämään omenat tasaisesti. Ja kun ilma pääsee paremmin kiertämään, niin ei tule niin herkästi tautiongelmia, lukuisia omenapuita omalla pihallaan kasvattava hortonomi Mirja Salmu kertoo.

Lisäksi ainakin kuivista oksista kannattaa hankkiutua eroon, nekään kun eivät tuota satoa.

– Jos oksan kuivuudesta ei ole varma, voi odottaa kunnes silmut alkavat kasvaa, ja jos tietty oksa ei kasvata silmuja, sen tietää sitten kuivaksi. Lisäksi jos puussa on oksia, jotka hankaavat toisiaan rikki, kannattaa jompikumpi oksa poistaa, Salmu toteaa.

Sopiva aika saksien käytölle alkaa keväällä kovimpien pakkasten väistyttyä.

– Varsinkin jos tietää, että tulossa on yli kymmenen asteen pakkasia, on sakset syytä pitää lipastossa. Kun yöpakkaset alkavat olla lievempiä, voi alkaa leikkaamaan. Leikkauskohtaan voi tulla paleltuma ja myös haavasuojan käytölle on oma pakkasrajansa.

Nuorten, vain muutaman vuoden ikäisten omenapuiden kohdalla harventamisen sijaan pääasiallisena hoitokeinona on oksien ja latvan typistäminen. Oksia typistäessä kannattaa kiinnittää huomiota oksan silmujen suuntaan. Typistys on viisainta suorittaa sivulle päin osoittavan silmun vierestä, oksan kärkeen jäävän silmun asento kun määrittää mihin suuntaan oksa jatkaa kasvuaan.

– Toisena vuonna puun istuttamisesta otetaan latvan ja oksien pituudesta pois noin kolmasosa. Se kiihdyttää oksien sivuhaarojen kasvua. Toki jos joku oksista kasvaa suoraan ylös tai alas, voi sen poistaa kokonaan.

Liian innokas oksien katkominen voi tuottaa niin sanottuja vesiversoja, eli tiheästi kasvavia hentoisia oksia, jotka eivät tuota satoa. Jos esimerkiksi vanha omenapuu on jäänyt heikommalle ylläpidolle, ei kaikkea karsintaa kannatakaan tehdä kerralla, vaan jakaa vaikka useamman vuoden ajalle. Riskeistä huolimatta omenapuuta on kuitenkin hyvä leikata joka kevät.

– Omenapuuta voi leikata aika huoletta. Monesti puun annetaan vain olla, kun ei tohdita tehdä mitään. Sekin, että edes vähän jostain harventaa on kuitenkin parempi kuin se, että ei tee mitään.

Poistettava oksa kannattaa katkaista tyvestä. Isompia oksia katkoessa on leikkuukohtaan hyvä käyttää muun muassa sieniltä ja muilta ei-toivotuilta vierailta suojaavaa haavasuojaa, mitä saa alan liikkeistä.

– Olen laittanut suojaa, kun katkaistun oksan paksuus on ollut yli pari senttiä, Salmu linjaa.

Tuoreita, korkeintaan parin vuoden ikäisiä oksia voi myös taivuttaa lähemmäs haluttua muotoa. Vaihtoehtoina on ainakin painon ripustaminen oksaan tai oksan tukeminen kohti haluttua kasvusuuntaa. Pitkäaikaisella pakottamisella oksa muuttaa asentoaan pysyvästi.

– Oksaa taivuttaessa pitää väliin laittaa jotain tai muuten huolehtia, että puun kuori ei mene rikki. Itse olen käyttänyt painona oksaan ripustettuja sukkahousuja, joissa on kivi.

Juttu on alunperin julkaistu Kalajokilaakson välissä ilmestyneessä Piha, Puutarha ja Kädentaito messut -liitteessä 27.3.2019.

Riskeistä

huolimatta omena-

puuta on kuitenkin hyvä leikata joka kevät.

#