perjantai 21.2.2020 | 10:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Luonto ja rauha tärkeitä nuorille aikuisille – Vaalikoneista etsitään samoin ajattelevia ehdokkaita, koska nuoret haluavat seuraavien sukupolvienkin saavan elää turvallisessa ympäristössä

Anne Mattila Kalajokilaakso
Ti 9.4.2019 klo 16:00 [päivitetty ti 16:11]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kolmen reilun parikymppisen oulaistelaisten mielestä turvallisuus, rauha ja ilmastoasiat ovat tärkeimpiä asioita tulevaisuutta ajateltaessa, mutta ilman taloudellista turvaa, koulutusta ja terveydenhuoltoakaan ei heidän mielestään voida elää.

– Tulevaisuus on iso paketti. Ei voida sanoa, onko rauha tärkeämpi kuin ilmastoasiat vai päinvastoin, Kalle Ålander pohtii.

– Kaikki asiat liittyvät toisiinsa, mutta toivon, että rauha säilyy maassa, eikä moskeijaiskujen kaltaisia terroritekoja tapahdu, Aksel Helander jatkaa.

Henna Röyttää askarruttaa myös turvallisuuden tunteen säilyminen:

– Toivottavasti tulevaisuudessakin uskaltaa mennä ulkomaille ilman, että tarvitsee pelätä iskuja.

Nämä kolme oulaistelaista nuorta aikuista katselevat kokonaisuutena positiivisesti omaan tulevaisuuteensa. Heillä kaikilla on työtä, joka on perusedellytys alueella pysymiseen.

Iisalmelaissyntyinen Kalle Ålander muutti joku aika sitten opiskelupaikkakunnaltaan Ylivieskasta Oulaisiin avovaimonsa Hennan kanssa. Kalle on Oulaisten 4H-yhdistyksen tuore toiminnanjohtaja. Henna Röytällä on töitä tiedossa ainakin vuoden loppuun asti nuoriso-ohjaajana Oulaisten kaupungilla, ja Aksel on rakennusmiehenä vastikään Pohjois-Pohjanmaan nuoren yrittäjän yrityksenä palkitussa Tivitekissä.

Hennaa ja Kallea huolestuttaa ilmastonmuutos ja se, että suomalaiset kuluttavat osansa maailman luonnonvaroista noin nelisen kuukautta keskiarvoa aikaisemmin.

– Kaikkien pitää tehdä sen asian muuttamiseksi jotain, Henna sanoo.

Akselin mielestä Suomi on kuitenkin niin pieni piste maailman kartalla, että sillä ei ole isoa merkitystä.

– Maailman laajuisesti on parantamisen varaa, mutta yhden ihmisen on vaikea vaikuttaa. Lienevätkö edes rajat kaikille samat? hän kysyy.

Siitä nuoret ovat yksimielisiä, että huolet näkyvät tällä hetkellä vasta uutisissa, eivät käytännön arjessa.

Nuoret aikuiset uskovat, että tulevaisuuden sukupolville ilmasto on arvo, jonka eteen he ovat valmiita tekemään töitä ja muuttamaan käytöstä. Kierrätykseen ja ekologisuuteen kasvattaminen ovat yksinkertaisia keinoja.

Maahanmuuttopolitiikka on Akselin mielestä räjähtänyt käsiin, koska Suomeen on otettu liikaa maahanmuuttajia.

– Raiskaustapaukset ovat merkki siitä, hän perustelee ja jatkaa:

– Some pilaa kaiken. Hullut innostuvat somessa kiertävistä hulluista ideoista. Kaikesta ei olisi pakko edes uutisoida.

Kalle ei pidä maahanmuuttoa ongelmana, mutta myöntää sen haasteeksi, jonka jälkipyykkiä luetaan nyt otsikoista.

– Kyse on siitä, miten maahanmuuttajat saadaan integroitua Suomeen. Koulutus yhteiskuntaan ja sen toimintaan ei ole nykyisellään riittävä, Henna toteaa.

– Turvapaikan käsittelyaikojen pitäisi lyhentyä, Aksel jatkaa.

Oma kotiseutu saa sekä kiitosta että kritiikkiä.

– Synnytysten loppuminen Oulaskankaalta oli todella huono asia alueen kasvun kannalta. Sillä on iso merkitys, voiko alueella synnyttää vai ei, vaikka pitkän päälle asiaan varmasti totutaan, Kalle arvelee ja ja jatkaa Oulaisten slogania mukaillen:

– Täällä onneksi vielä tapahtuu, vaikkei enää synnykään.

Aksel on toista mieltä. Hänen mielestään kotipaikkakunta on uhkaavasti hiljentynyt, tapahtumat vähentyneet ja keskustassa liian monen liikkeen ikkunassa on lappu "myydään tai vuokrataan".

– No, tuo ei ole vain Oulaisten ongelma, vaan laajemminkin, Kalle huomauttaa.

– Lehto on ollut todella positiivinen asia. Se on tuonut tänne työpaikkoja. Minua huolestuttaa Oulaisten vetovoima. Miksi joku haluaisi tulla tänne? Aksel pohtii ja sanoo, että pitovoimakin on vähän niin ja näin.

– Olen joskus miettinyt muuttoa pois, mutta vaimolla ja minulla ovat työpaikat täällä. Oulainen on myös lapsille turvallinen paikka kasvaa, kolmevuotiaan ja vajaan vuoden ikäisten lasten isä jatkaa.

Helanderin perheen molemmat lapset ehtivät syntyä ennen Oulaskankaan synnytysosaston sulkemista.

Kolmikko on äänestänyt aina. Niin myös tämän kevään vaaleissa.

– Aina olen käynyt äänestämässä. Vaalien alla teen vaalikoneita, että saisin selville ehdokkaiden mielipiteitä, Aksel kertoo.

Kallen mielestä äänestäminen kannattaa, koska järjestelmää voi aina parantaa.

– Ja demokratia voittaa diktatuurin, hän sanoo ja kertoo, että voisi itsekin lähteä joskus ehdolle.

Henna on tuore kirkkovaltuutettu, jota politiikka kiinnostaa vaalien alla, mutta muuna aikana hänen ei tule aktiivisesti seurattua päätöksentekoa.

Henna ja Kalle tutkivat ehdokkaita vaalikoneiden avulla ja ottavat muutenkin selvää ketä äänestävät.

Kolmikon mielestä äänestyspäätöstä tehtäessä on tärkeää ajatella tulevia sukupolvia eikä vain nykyisiä.

"Tulevaisuus on iso paketti. Ei voida sanoa, onko rauha tärkeämpi kuin ilmastoasiat vai päinvastoin.

Haastatellut nuoret aikuiset

Aksel Helander on paljasjalkainen oulaistelainen. 25-vuotiaan rakennusmiehen perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi lasta, joista toinen on kolmivuotias ja toinen vajaan vuoden ikäinen. Aksel harrastaa muun muassa kalastusta ja jääkiekkoa. Hän tyytyväinen, että Oulaisiin kootaan parhaillaan edustuksen joukkuetta, vaikkei itse aiokaan lähetä pelaamaan pienten lasten vuoksi.

Kalle Ålander on 24-vuotias opinnäytetyötä vaille valmis yhteisöpedagogi, joka on tuore Oulaisten 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja. Hän on syntynyt Iisalmessa. Harrastuksena on muun muassa partio.

Henna Röyttä on 21-vuotias opinnäytetyötä vaille valmis yhteisöpedagogi. Opiskelujen alkuaikoina hän asui Ylivieskassa, josta muutti takaisin kotipaikkakunnalleen. Henna harrastaa partiota ja on Oulaisten seurakunnan uusi kirkkovaltuutettu.

#