tiistai 16.7.2019 | 22:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tänään ratkaistaan eduskuntavaaleilla seuraavan neljän vuoden suuntaviivat Suomessa: vaalihuoneet avoinna iltakahdeksaan asti

Muistathan ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaan äänestämään lähtiessäsi

Arja Kangas Kalajokilaakso+
Su 14.4.2019 klo 09:00

Eduskuntavaalit ratkeavat tänään sunnuntaina. Äänestysaikaa on sunnuntaina vielä aamuyhdeksästä lähtien aina iltakahdeksaan asti.

Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa ilmoituskortissa.

Ylivieskassa äänestysalueet ovat jaettu kahtia siten, että eteläinen äänestysalue äänestää Akustiikassa ja pohjoisen äänestysalueen väki suuntaa Ylivieskan lukiolle.

Alavieskassa äänestetään kunnantalolla. Sievissä äänestetään Korhosen koululla, kunnantalolla, Järvikylän koululla ja Kiiskilän koululla.

Oikeusministeriön ylläpitämällä vaalit.fi -sivustolla kerrotaan, että äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Siksi hänen tulee ehdottomasti ottaa mukaansa kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Äänestyspaikan sulkeuduttua vaalilautakunta suorittaa äänestyslippujen alustavan laskennan ja tarkistaa, että äänestyslippujen määrä vastaa niiden henkilöiden määrää, jotka on vaaliluetteloon merkitty äänestäneiksi. Sen jälkeen tiedot äänestäneiden määrästä ja äänestyksen alustavasta tuloksesta välitetään kunnan ilmoituskeskukselle, joka tallentaa tiedot vaalitietojärjestelmään, mistä ne tulevat osaksi valtakunnallista tuloslaskentaa.

Kalajokilaakson verkossa seurataan eduskuntavaalien tuloksia heti alkuillasta lähtien. Verkossa uutisoidaan alueen äänestystuloksista ja seurataan, ketkä pääsevät läpi jokilaaksoissa. Maanantain lehdessä uutsoidaan tuoreeltaan tuloksista ja vaali-illan tunnelmista.

#