perjantai 21.2.2020 | 12:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Hinauspalvelu hankki autopurkaamon –Ylivieskan autokaupungissa varaosilla kysyntää

Hannu Verronen Kalajokilaakso
Ti 23.4.2019 klo 15:26 [päivitetty ti 16:24]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokilaaksojen Hinauspalvelu Oy:llä on nyt oma Ylivieskan Autopurkaamo, johon lunastusautoja voi kerätä ja tehdä niillä lisää bisnestä. Yritys nimittäin hankki kaksi kuukautta sitten omistukseensa Koskelan autopurkaamon. Toimitusjohtaja Petri Keskinen, 40, kertoo, että hän tuli kolme vuotta sitten ensimmäistä kertaa ehdottaneeksi Jari Koskelalle kauppoja. Se oli vielä silloin enemmänkin leikinlaskua. Sitten viime syksynä alkoivat vakavammat neuvottelut. Ne johtivat siihen lopputulokseen, että lähes 50 vuotta Alpuminkankaalla toiminut purkaamo siirtyi hinauspalveluyhtiölle.

– Samalla meidän hinausyrityksessämme tapahtui muutoksia. Jari Sailokoski omisti aiemmin meistä puolet ja hän luopui siitä, kun halusi keskittyä perheen kolarikorjaamoon. Työntekijäni Jori Hietamäki osti tuon puolikkaan ja toinen jäi minulle. Tehtiin kahdet kaupat samana päivänä.

Sekä Keskinen että Hietamäki ovat lähtöjään Sievistä. Keskinen asuu Alavieskan Kähtävällä, jossa hän aloitti yrittäjätoimintansa vuonna 2007 autokorjaamolla ja -maalaamolla. Hietamäki asuu Ylivieskassa.

Keskinen huolehtii purkaamolla autojen ostoista ja toki jatkaa hinauspalvelussa, Jori Hietamäki vastaa hinauspalvelun päivystyspuolesta. Keskisen avovaimo Heli Piippo hoitaa konttori- ja tilipuolta. Autojen purkamisessa jatkaa Koskelalta vanhana työntekijänä siirtynyt Mikko Viitala. Tämän kokoinen organisaatio on nyt ainakin tässä vaiheessa riittämässä.

– Meillä on ollut työntäyteiset viikot, kun on remontoitu samanaikaisesti tiloja ja siistitty autokenttää. Alunperin autoja oli 610 ja niistä lähti sata ja tilalle on tullut 40.

Toimistotilat on jo remontoitu ja samoin purkaamohalli, kaksi kalustohallia on tulossa työn alalle. Remontit tehdään omana työnä. Halleihin saadaan raskasta hinauskalustoa, joka ei Kähtävän tiloihin mahtunut.

– Ajattelemme, että tänä päivänä asiakas haluaa siistin ympäristön, jossa hän asioi. Autokenttään tulemme ehkä jättämään 300 autoa, jotta kaikki olisi yhdessä kerroksessa. Lisäksi kenttään ajatetaan uutta soraa, jotta liikkuminen on siellä meille ja asiakkaille mukavampaa. Kun kierrätämme, niin haluamme huolehtia ympäristöstä, Keskinen kertoo.

Keskinen on huomannut, että purkaamolle on Ylivieskassa tarvetta, koska autokaupan keskuksessa Ylivieskassa on paljon autoliikkeitä, - korjaamoita ja -harrastajia.

– Mehän otamme hyllyyn autonosia talteen. Niitä sitten ostetaan meiltä netin kautta ja suoraan. Paljon on myös sitä, että asiakas tulee hakemaan autokentältä yhtä osaa ja ottaa mukaan sylillisen tavaraa. Kun moni tulee hakemaan peltiä ja puskuria, niin autoromua tontille tarvitaan. Pitää osata valita säilytykseen auto, jolla on kysyntää.

Tärkeä osa bisnestä on se, että asiakkaille pystytään antamaan romutustodistus, joka poistaa auton Trafin rekisteristä.

– Käytetyillä autonosilla on kysyntää. Vakuutusyhtiöt edellyttävät, että yli 5 vuotta vanhat autot pyritään ensisijaisesti korjaamaan vanhoilla osilla.

Jokilaaksojen Hinauspalvelu alkoi viime keväällä vastata Autovahinkokeskuksen autojen siirrosta. Mikä takaa, että työtä riittää. Oma toimialue on sata kilometriä ja raskaankaluston hakemisia tulee kauempaakin. On myös sitä, että saattaa tulla auton vienti Vantaalle. Hinaustoiminta on Falckin ketjussa.

– Työtä on riittänyt hyvin. Autokorjaamo- ja maalaamotoiminta jäi nimelliseen sivuosaan jo 3-4 vuotta sitten. Hinauksiin meillä on kaksi lava-autoa, kaksi raskaan kaluston hinausautoa sekä yksi city-hinausauto. Pääliiketoiminta meillä tulee olemaan jatkossakin hinaustoiminta. Purkaamon ostaminen ajoittui siinä mielessä hyvin, että nyt hinauksissa alkaa hiljaisempi aika, kunnes sesonki käynnistyy taas kesälomista, Keskinen kertoo.

"Vakuutusyhtiöt edellyttävät, että yli 5 vuotta vanhat autot pyritään ensisijaisesti korjaamaan vanhoilla osilla.

#