perjantai 21.2.2020 | 10:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Äideille annetaan lahjaksi kakkuja, kukkia tai vaikka ruuvipenkki – Moni äiti toivoo apua kotitöihin eli hyvä lahja voi olla myös aineeton

Anne Mattila Kalajokilaakso
Ke 8.5.2019 klo 10:00 [päivitetty ke 10:50]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oulaistelainen kahvilayrittäjä Sari Lind tekee työkseen kakkuja. Normaalin viikon aikana hän leipoo toistakymmentä kakkua, joista lähes kaikki erilaisia juustokakkuja, jotka ovat hyvin suosittuja kahvilassa. Täytekakkuja hän tekee yleensä vain pari kolme.

Äitienpäiväviikko tekee poikkeuksen. Tällä viikolla Sarin yleiskone hurisee kahvilan leivontanurkkauksessa toistakymmentä kertaa. Täytekakkupohjien teko alkaa jo puolen viikon maissa pakastimeen ja kiihtyy loppuviikkoa kohti, jolloin alkaa myös äitienpäiväkakkujen täyttäminen ja koristelu.

– Minä leivon perinteisiä kermakakkuja sekä lastenkakkuja. En tee mitään erityisiä taideteoksia, vaan keskityn makuun, hän tarkentaa mitatessaan kanamunia yleiskoneen kulhoon.

Sari Lind on oppinut äidiltään täytekakkujen tekemisen.

– Äiti on antanut aina lastenkin leipoa, hän puhuu lämpimästi Etelä-Suomessa asuvasta äidistään, jota aikoo muistaa Internetin kautta tilattavalla kukkakimpulla samoin kuin isoäitiäänkin.

Omalta äidiltään saamalla reseptillä Sari Lind leipoo helpon ja lähes takuuvarmasti onnistuvan kakkupohjan, johon tulee raaka-aineita, siis jauhoja, munia ja sokeria, kaikkia saman verran.

– Vain leivinjauhetta teelusikallinen, hän opastaa.

Kakkupohjan onnistumisen salaisuus on myös perintöä äidiltä, mutta nyt se paljastuu kaikelle kansalle.

– Tipautan uuniin lähdössä olevan vuoan muutaman kerran pöydän pintaan eli teen juuri päin vastoin kuin opetetaan, hän naurahtaa.

– Pöydälle kolahtaessa taikinassa olevat ilmakuplat pääsevät pois. Sen seurauksena kakun pintaan ei uunissa nouse kupua, joka jäähtyessä laskeutuu kuopalle, vaan kakkupohja pysyy tasaisena, hän jatkaa.

Lind leipoo kakut gluteenittomana ja laktoosittomana. "Kaikettomiakin" hän on joskus tehnyt, mutta raaka-aineiden etsiminen tuotteeseen, jossa ei saanut olla juuri mitään, oli haaste.

Kakuntekijä syö äitienpäivänä itsekin kakkua.

– Mutta sen tekevät lapset, Sari Lind sanoo ja toivoo äitienpäivälahjaksi sitä, että joku pesisi kodista ikkunat.

Kyselimme Kala Jaskan Facebook-sivulla, mitä äidit haluavat lahjaksi ja millainen lahja on erityisesti jäänyt äidin mieleen. Vastauskirjo oli moninainen.

– Kakkua ei ole ollut viiteentoista vuoteen. En ole halunnut. Kahvit haluan juoda pienen suolaisen kera rauhassa pöydän ääressä, lempinojatuolissani tai mökin terassilla lintujen muuttoa seuraten. Lounaaksi laitan jotain parempaa itse, Helena Sydänmetsä toteaa.

Paras lahja on pojan puhelu pohjoisesta. Sydänmetsän muistissa on hyvin muutaman vuoden takainen tapahtuma, jolloin hän lähti ostamaan itselleen äitienpäiväruusua:

– Kävelin kaupasta ulos intoa puhkuen akkuporakone kainalossa.

Liisa Ängeslevälle kolme äitienpäivälahjaa on ollut ylitse muiden. Ne ovat ruuvipenkki, tiara ja virttynyt oma vanha t-paita, johon oli ilmaantunut teksti: "äiti ja ylpeä siitä".

– Lisäksi t-paitaan liittyi vaatimus käyttää sitä ainakin kerran julkisesti, minkä myös tein.

Riitta Pienihäkkinen haluaa kultansa kotiin viikonlopuksi ja suunnata tämän kanssa yhteiselle linturetkelle. Heleena Soukan haaveena on myös luonto: kahvit ja makkara laavulla.

Lasten askartelut, kiireetön aika ja yhdessä olo perheen kanssa ovat monen äidin suurin toive äitienpäivänä.

– Askartelut ja pienet käsityöt ovat ihania. Niissä näkyy lasten oma kädenjälki, jokaisella omanlaisensa. Niitä olen vuosien varrella kerännyt makuuhuoneen hyllylle, Maija Huuha toteaa ja sanoo, että kakku ei ole välttämätön, mutta suklaata ja valmis aamupala on aina kiva saada.

Oili Kangasniemelle paras lahja olisi, jos joku muu laittaisi ruuan, pyykkäisi ja tyhjentäisi tiskikoneen.

– Saisin lukea rauhassa, katsoa yksin edes yhden tv-ohjelman ja vaikka ulkoilla, hän sanoo ja muistelee äitienpäivälahjaksi ostamaansa ruusua, joka ei tehnyt yhtään kukkaa.

– Kakkua en tänä vuonna halua, koska laihdutan. Minulle riittää pelkkä onnittelu, Tiina Kemi toteaa.

Ruusa Saarinen on onnellinen, että saa viettää äitienpäivää monessa eri osoitteessa.

– Yleensä olen toivonut äitienpäivälahjaksi vapautusta kaikista keittiövuoroista, ja joskus olen jopa sen saanutkin. Ihanimmat lahjat ja kortit tulevat aina lapsilta, ehkä paras oli näköispiirros superäidistä, hän toteaa.

Marja Sydänmetsä toivoo perinteistä päärynä-kerma-suklaakakkua kahvien ja koko perheen – kissojenkin, kera sänkyyn asti. Lahjoista mieluisimpana on mieleen jäänyt sormus.

– Lapsi oli valinnut minulle kauneimman sormuksen punaisella kivellä ja siihen on kaiverrettu ÄITI.

"Lapsi oli valinnut minulle kauneimman sormuksen punaisella kivellä ja siihen on kaiverrettu ÄITI.

"Ihanimmat lahjat ja kortit tulevat aina lapsilta, ehkä paras oli näköispiirros superäidistä.

Sarin helppo kakkupohja

Noin 10 henkilölle.

Kaikkia raaka-aineita saman verran eli esimerkiksi lasi jauhoja, lasi munia ja lasi sokeria sekä teelusikallinen leivinjauhetta. Gluteeniton kakkupohja tehdään perunajauhoista.

Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi.

Jauho-leivinjauheseos lisätään vatkaamalla vaahtoon.

Seos kaadetaan 24 senttimetriä halkaisijaltaan olevaan voideltuun kakkuvuokaan.

Vuoka pudotetaan muutaman sentin korkeudelta pari kertaa pöydän pintaan, jotta ilmakuplat tulevat ulos taikinasta.

Paistetaan 180 asteisessa uunissa noin 40-60 minuuttia.

#