sunnuntai 18.8.2019 | 23:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärvi vastustaa Vesikolmio Oy:n Pitkäkankaan vedenottamoa

Satu Kangas-Viljamäki Kalajokilaakso+
Ke 15.5.2019 klo 11:42

Pyhäjärven kaupunginhallitus käsitteli maanantaisessa kokouksessaan Vesikolmio Oy:n lupaa rakentaa Pitkäkankaalle oma vedenottamo.

Kaupunki esittää muistutuksena vaatimuksen Pohjois-Suomen aluehallintoviranomaiselle, että Vesikolmio Oy:lle ei myönnetä lupaa rakentaa kyseistä vedenottamoa.

– Perustelemme kantaamme sillä, että uuden vedenottamon rakentaminen Vesikolmio Oy:n esittämälle paikalle vaarantaisi Pyhäjärven Energia ja Vesi Oy:n Pitkäkankaan vedenottamon veden saatavuuden ja veden laadun, Pyhäjärven kaupungin vt. kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi toteaa.

Kyseisellä paikalla sijaitsee tällä hetkellä Pyhäjärven Energia ja Vesi Oy:n varautumissuunnitelman mukainen, häiriötilanteita varten rakennettu lisäkaivo.

Lisäkaivon vesi on ollut tarkoitus johtaa Pitkäkankaan nykyisen vedenottamon kautta verkostoon sellaisissa tilanteissa, joissa muilta vedenottamoilta (Lahdenjoki, Olkkosenmäki ja Kohiseva) ei ole saatavissa riittävästi vettä.

Pitkäkankaalla sijaitsee myös yhtiön vuonna 1969 käyttöön ottama vedenottamo, jossa on kolme kuilukaivoa. Vesikolmio Oy:n suunnittelema vedenottamo sijaitsee noin 3,5 km päässä tästä vedenottamosta.

– Pitkäkankaan vettä tarvitaan Pyhäjärven kaupungin alueen vesihuoltoa varten, etenkin jos viime kesän kaltaiset hellejaksot yleistyvät, Kiviniemi toteaa.

Vesikolmio Oy käyttäisi Pitkäkankaalta otettavan veden Nivalan, Haapajärven ja Haapaveden kaupunkien alueilla ja erityistilanteissa Ylivieskan kaupungin alueella.

Pyhäjärven Energia ja Vesi Oy. käyttää Pitkäkankaalta otettavan veden pääosin Pyhäjärven kaupungin alueella. Vain pieni osa toimitetaan Haapajärvelle ja Kärsämäelle.

– Etusijajärjestyksen mukaan veden ottaminen yhdyskunnan vesihuoltoa varten paikkakunnalta on ennen paikkakunnan ulkopuolta palvelevaa vedenottamista. Toivon kuitenkin, että saisimme asian selvitettyä yhteisymmärryksessä ja yhteistyössä, Kiviniemi toteaa.

Vesikolmio Oy:n toimitusjohtaja Risto Bergbackan mukaan Pyhäjärven Energia ja Vesi on koepumpannut Pitkäkankaalla, Metsähallituksen puolella 2010-luvun alkupuolella.

– Silloisissa kokeissa vesi oli tietojemme mukaan liian rautapitoista, Bergbacka kertoo.

– Kuulimme Ely-keskuksesta, että alueella on käyttämätön vedenkäyttöpaikka, ja lähdimme vuonna 2017 tutkimaan aluetta uusintanäyttein.

Pidemmän pumppauksen myötä vesi alkoi selkiytyä, minkä vuoksi yhtiö hakee nyt aluehallintoviranomaisilta lupaa vedenottamon rakentamiseen.

– Pohjavettä ei omista kukaan, ja vesilaitos voi tutkia naapurin puolelta vettä. Tästä on olemassa ennakkotapauksia, Bergbacka sanoo.

Bergbacka arvioi, että päätöstä asiasta voidaan ryhtyä odottamaan yhdestä kolmeen vuotta.

– Aluehallintovirastoissa on viime aikoina ollut ruuhkaa tuulivoimaloiden vuoksi.

Bergbacka kertoo, että asiasta on yritetty neuvotella Pyhäjärven Energia ja Vesi Oy:n kanssa vuonna 2017 laihoin tuloksin.

– Heidän tarjoamansa sopimus oli silloin mahdoton meidän kannaltamme, Bergbacka kertoo.

Pyhäjärven Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Matti Aulakoski kieltäytyi kommentoimasta asiaa julkisesti.

#