perjantai 21.2.2020 | 11:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Tulopiha on kodin käyntikortti: "Piha vaikuttaa jopa kaksikymmentä prosenttia kiinteistön arvoon", toteaa ylivieskalaisen Vihertyö Niskasen toimitusjohtaja Jaakko Pasanen

Piharakentamisen kokonaiskustannuksissa säästää jopa tuhansia euroja, kun työt suunnitellaan, ennakoidaan ja ajoitetaan oikein

Merja Nevalainen Kalajokilaakso
Ke 22.5.2019 klo 10:42

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pihasuunnittelussa kannattaa panostaa tulopihojen näyttävyyteen ja suunnitteluun, ja aloittaa niistä pihan rakentaminen. Vihertyö Niskanen Oy:n toimitusjohtajan Jaakko Pasasen mukaan kunnolla tehdystä tulopihasta on iloa sekä naapureille että asukkaille itselleen, sillä sen kautta kuljetaan päivittäin, ja siinä hyötysuhde pihaan laitetuille resursseille on paras.

– Tulopiha on kuin käyntikortti, joka näkyy heti kun pihaan kääntyy. Se on mielikuva minkä tahtomattaan ja tiedostamattaan antaa, joten siihen panostaisin, varsinkin jos on myymässä taloa tai asuntoa. Piha vaikuttaa jopa kaksikymmentä prosenttia kiinteistön arvoon, Pasanen sanoo.

Pasaselle ja Vihertyö Niskasen tuotantopäällikölle Johannes Nikulalle pihasuunnittelun lähtökohtia ovat esteettisyys sekä paikallisen ympäristön ja asukkaiden omien mieltymysten huomioiminen.

Nykyään asukkaat toivovat helppohoitoisuutta ja selkeä trendi on yhtenäinen nurmialue, joka on helppohoitoinen ja näyttävä. Perennoja pihoille halutaan vähemmän ja ne korvataan usein havuilla. Kiveykset ovat aiempaa isompia ja niitä käytetään enemmän. Kiveyksellä tehdyt istutusmuurialtaat ja pengerrykset ovat lisääntyneet, eikä pihakiveys ole vain yhdessä tasossa.

Pihasuunnittelun tarkoituksena on jäsentää pihan eri toiminnot ja kasvulliset alueet oikeille paikoilleen. Suunnittelussa otetaan huomioon pihan luonnontekijät, rakennetun ympäristön lähtökohdat sekä asujien tottumukset ja toiveet. Varsinkin uutta taloa rakennettaessa vältytään monilta virheiltä, kun ammattilainen suunnittelee myös piharakentamisen ajoissa.

Vanhempaakin pihaa muokattaessa saattaa myöhemmin huomata, ettei itse suunniteltu toimikaan. Esimerkiksi maatyöt ja pohjatyöt pitäisi ajoittaa oikein.

– Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Ammattilaisetkin voivat tehdä piharakentamisen osissa. Jos työt pilkotaan kolmellekin kesälle, niistä saa kotitalousvähennyksen eri vuosille, Johannes Nikula kertoo.

Nikula korostaa, että pihasuunnitelma on hyvä olla olemassa jo siinä vaiheessa, kun talon rakentaminen aloitetaan. Piharakentamisen kokonaiskustannuksissa säästää jopa tuhansia euroja, kun työt suunnitellaan, ennakoidaan ja ajoitetaan oikein. Alussa riittää luonnossuunnitelma, jossa on tiedossa pihan toiminnot, tai vähintäänkin lyhyt neuvontakäynti kannattaa.

Jaakko Pasanen mielestä rakentajien suunnitelmissa ja budjetissa lähtökohta piharakentamisen osuudelle on yleensä ajateltu liian matalaksi. Piha on varsin olennainen osa kotia ja olohuone jatkuu pihassa, joten siihen kannattaa panostaa.

– Monessa paikassa annettu ohjeistus, että uudisrakentamisen budjetissa piharakentamiselle riittäisi kymmenen prosenttia, on mielestäni alimitoitettu. Usein saneeraus myöhemmin tulee kalliimmaksi kuin hyvin tehty työ ajoissa, Pasanen sanoo.

Piha kuntoon -konseptin alla Vihertyö Niskanen Oy tekee pihasuunnittelun ja -rakentamisen ohella piha- ja viheralueiden hoitotöitä, nurmikoiden kunnostuksia ja pihapuiden kaatoja. Usein sanotaan, että erityisesti vanhaan pihaan muuttaessa siinä kannattaa asua vuoden verran nähdäkseen paremmin mitä sille haluaa tehdä.

Pasasen mukaan ajattelu on usein pieni tekosyy sille, ettei tee heti tarvittavia asioita. Vanhoihin, varjostaviin tai liian lähellä rakennusta oleviin pihapuihin voi ehtiä kiintyä.

– Yleensä piharemontissa lähdetään ensimmäiseksi liikkeelle puiden poistamisesta.

#