Paikallisuutiset

Jokilaaksoissa voi pyöriä tulevaisuudessa yli 600 tuulivoimalaa – Pohjois-Pohjanmaa tuottaa lähes puolet Suomen tuulienergiasta, yli 40 prosenttia myllyistä jo nyt Kala- ja Pyhäjokilaaksojen alueella

Jos Kala- ja Pyhäjokilaakson kunnissa tiedossa olevat tuulivoimainvestoinnit toteutuvat suunnitelmien mukaisesti, pyörii täällä tulevaisuudessa reilusti yli 600 tuulimyllyä. Eniten niitä on tarkoitus rakentaa Pyhäjoelle, jossa toteutuessaan huiskivat yli parin sadan voimalan siivet, joista 42 merellä. Tällä hetkellä jokilaaksojen alueella sähköntuotannossa on 126 tuulivoimalaa.

Pohjois-Pohjanmaalla ovat eritasoisesti vireillä jopa 1 500 tuulivoimalan hankkeet. Tällä hetkellä toiminnassa on 280 voimalaa, jotka tuotavat sähköä vajaat 900 megawattia.

Pohjois-Pohjanmaa on Suomen johtava tuulivoimamaakunta. Koko maan kapasiteetista peräti 42 prosenttia tuotetaan täällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maakunnan tuulivoimaloista puolestaan yli 40 prosenttia sijaitsee Kala- ja Pyhäjokilaaksojen alueella. Yksittäisistä kunnista Kalajoki on Suomen suurin tuulivoiman tuottaja reilulla 200 megawatilla. Kalajoella on tällä hetkellä 64 voimalaa.

Raahessa tuotetaan tuulivoimaa hieman vähemmän kuin Kalajoella, mutta tulevaisuuden suunnitelmien perusteella Pyhäjoki on kiilaamassa edellä mainittujen paikkakuntien ohi. Tällä hetkellä Pyhäjoki on yhdeksänneksi suurin tuulivoiman tuottaja Suomessa, mutta paikkakunnalla vireillä olevat hankkeet lähes kymmenkertaistavat kapasiteetin toteutuessaan.

Hyvätuulisuus, hyvät sähkönsiirtoyhteydet sekä kuntien ja asukkaiden myötämielinen suhtautuminen tuulivoimaan ovat vieneet hankkeita täällä nopeasti eteenpäin.

– Koska kunnat ja asukkaat ovat suhtautuneet tuulivoimaan pääosin myönteisesti, monet hankkeet ovat menneet läpi ilman valituksia, ympäristöpäällikköTuomas Kallio Pohjois-Pohjanmaan liitosta sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän alueen hankkeista vain Kalajoen Kokkokankaan kaava on hylätty valtuustossa, samoin kuin Ylivieskan Urakkanevan kaava, joka reilu viikko sitten otettiin uudelleen käsittelyyn ja jota lähdetään uudelleen viemään eteenpäin.

– Meillä on tuulivoimaloille myös tilaa verrattuna esimerkiksi maan eteläosiin. Täällä asutus on keskittynyt jokivarsille, joten selänteet ja metsäalueet jäävät pitkälti kaikenlaisen asutuksen ulkopuolelle ja ovat siten hyviä tuulivoimaloiden sijoituspaikkoja, Kallio toteaa.

Tarkkaa lukua tuulivoimaloiden määrästä tulevaisuudessa ei voida sanoa, koska moni yhtiö anoo tai ainakin suunnittelee, että voisi vähentää myllyjen määrää ja lisätä kokonaiskorkeutta, erityisesti lapojen pituutta, jotta voimaloista saataisiin nykyistä tehokkaampia ja kannattavampia.

Tähän mennessä rakennetut voimalat ovat 200–210 metriä korkeita, mutta suunnitelmissa olevat voimalat muun muassa Oulaisiin ja Iihin ovat 250 metriä korkeita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muutamissa suunnitelmissa varaudutaan kokonaiskorkeudelta jopa 280–300 metrin voimaloihin. Tällaisia on muun muassa Haapaveden Piipsannevan hankkeessa, Kallio kertoo.

Tuomas Kallion mukaan fysiikan lait alkavat tulla noissa korkeuksissa vastaan.

Tuulivoimahankkeet ovat myös siirtymässä yhä enemmän rannikolta sisämaahan, koska rannikkoseuduilla tila on käymässä vähiin.

– Tilan loppumisen lisäksi on huomioitava muun muassa muuttolinnusto ja niiden reitit rannikolla. Nyt haetaan alueita, joissa ei ole asutusta tai erityisiä luonto- ja maisema-arvoja, Tuomas Kallio sanoo.

Voimaloiden kokonaiskorkeuden kasvaminen mahdollistaa tuulivoimaloiden rakentamisen myös sisämaahan. Pohjois-Pohjanmaalla on tuulivoimasuunnitelmia on muun muassa Pyhännälle, Vaalaan, Utajärvelle ja Kuusamoon.

Lue myös:

Tuulivoima puhututtaa Ylivieskassa: Kalajokilaakso selvitti "takinkääntäjien" perustelut mielen muutokselle ja sen, painostettiinko valtuutettuja tuulivoiman puolelle

Jokilaaksojen nykyiset ja suunnitellut tuulivoimalat

Alavieska: 15 toiminnassa olevaa, ei uusia suunnitelmia.

Haapajärvi: 9 toiminnassa olevaa, 39 kaavoitettua tai suunnitelmissa, yhteensä 48.

Haapavesi: 68 kaavoitettua tai suunnitelmissa.

Kalajoki: 64 toiminnassa olevaa, 66 kaavoitettua tai suunnitelmissa, yhteensä 130.

Kärsämäki: 1 kaavoitettu.

Merijärvi: 8 toiminnassa olevaa.

Nivala: 9 kaavoitettua tai suunnitelmissa.

Oulainen: 33 kaavoitettua tai suunnitelmissa.

Pyhäjoki: 21 toiminnassa olevaa, 203 kaavoitettua tai suunnitelmissa, yhteensä 224.

Pyhäjärvi: 33 kaavoitettua tai suunnitelmissa.

Reisjärvi: ei toiminnassa olevia, eikä suunnitelmia.

Sievi: 18 kaavoitettua tai suunnitelmissa.

Ylivieska: 9 toiminnassa olevaa, 39 kaavoitettua tai suunnitelmissa, yhteensä 48.

Kaikki yhteensä: 635 tuulivoimalaa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä