perjantai 21.2.2020 | 11:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Alavieskassa Tervon puutarhalla haluttiin lisää tilaa kukille ja vihannesten taimille: kasvihuonepinta-ala kasvatettiin yli 2 300 neliöön

Perheyrityksessä rakennettiin uusi nykytekniikalla varustettu kasvihuone viime syksynä

Merja Nevalainen Kalajokilaakso
Ke 22.5.2019 klo 15:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Puutarhojen lyhyt kesäkukkasesonki on lämpimien säiden myötä alkanut ja on pian kiivaimmillaan. Alavieskan Taluskylällä Tervon puutarhan pääartikkelina ovat aina olleet kesäkukat, ja myös vihannesten taimia heillä kasvatetaan.

– Jos on lämmin kevät, orvokkeja ja amppeleita alkaa mennä pikkuhiljaa äitienpäivän tienoilta. Kesäkukkasesonki on nopea. Toukokuun loppupuolelta juhannukseen asti ja vähän ylikin, yrittäjä Hannu Tervo kertoo.

Kesäkukista on orvokki heillä edelleen suosituin, mutta määrä on vähenemässä. Isompien ruukkukukkien myynti on kasvanut ja esimerkiksi pelargonia, riippupetunia ja miljoonakello ovat suosittuja. Vihannesten taimia Tervolla kasvatetaan muun muassa tomaattia, kurkkua, kurpitsaa, purjosipulia sekä jonkin verran yrttejä kuten basilikaa. Yrittäjät kasvattavat itse lähes kaikki kukat ja taimet, eikä heillä juurikaan ole myynnissä välitystaimia.

Tällä hetkellä suosittuja ovat Tervon mukaan erilaiset moni- ja yksivuotiset koristeheinät lisukkeena, kuten hirssi. Kesäkukissa on tullut uudestaan kysytyksi lajikkeita, jotka ovat olleet aiemmin suosittuja, kuten nukenkaulus kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Sesonki on äkkiä ohi, mutta puutarhan kausi alkaa jo joulukuussa pakkaamossa ja ruukkujen täyttämisellä. Helmikuun puolenvälin jälkeen alkavat ensimmäiset kylvöt ja pistokkaiden istuttaminen.

– Vaikka keväällä ollaan sateitten suojassa, silti ollaan säitten armoilla, Tervo kertoo.

Kulunut kevät oli viljelyn kannalta hyvä. Sellaisina vuosina kun on pilvistä ja räntää sataa, sää näkyy kukkien ja taimien kasvussa.

Tänä vuonna Tervot eivät ole ehtineet huilata syystalvella, sillä puutarhalle rakennettiin uusi, nykytekniikalla varustettu kasvihuone. Koko puutarhan kasvihuonepinta-ala on nyt päälle 2 300 neliötä.

– Purettiin pois yksi vanha huone ja tilalle rakennettiin neliöitä tuplasti. Samalla saatiin hyötyneliöitä enemmän, sillä uusi huone on kehältään isompi, joten tilan voi käyttää paremmin hyväksi.

Uudessa kasvihuoneessa on pöytäkastelu eli kourukastelu ja veden kierto. Kourukastelu säästää paljon työtä, kasvien laatu paranee ja ne ovat terveempiä. Lisäksi lannoitetta ja vettä säästyy, kasvualusta pysyy puhtaampana ja kukat ovat tasalaatuisempia. Kourukastelu on heillä myös isossa kasvihuoneessa, joka on rakennettu jo yli kymmenen vuotta sitten, jolloin kourutekniikka oli vielä melko uutta.

Tervon puutarha on perheyritys, jossa Hannu Tervon lisäksi on mukana hänen puolisonsa Raili Tervo ja varsinkin kiireisinä aikoina perheen aikuistuneita lapsia ja heidän puolisoitaan. Tervo on puutarhuri jo toisessa polvessa ja siirsi yritystoimintansa Taluskylään vuonna 2001 Nastolasta.

Puutarhan myynnistä suurin osa on paikan päällä tapahtuvaa suoramyyntiä, ja jonkin verran kukkia menee jälleenmyyjille. Tervo näkee puutarhan ja suoramyynnin olevan myös matkailua sekä maaseutua elävöittävää toimintaa.

– Olemme huomanneet, että ihmiset lähtevät ajelulle, käyvät puutarhalla ja haluavat viettää siellä myös aikaa. Haluamme panostaa siihen, että paikat ovat kunnossa ja ihmiset palvelevat asiakkaita. Pieni kahvila meillä on ollut pari kolme vuotta.

#