sunnuntai 9.8.2020 | 23:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Aappo Jutila käsittelee Visiitti-kolumnissaan kesän paineita

Aappo Jutila
Pe 7.6.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

aappojutila@gmail.com

Kesä on taas täällä. Viime viikonloppuna juhlittiin valkolakin saaneita ylioppilaita ja monelle se on varma merkki siitä, että kesä on taas täällä. Itsekin olen saanut opiskelut pakettiin tältä keväältä ja nyt tarkoituksenani on keskittyä kesän ajaksi työn tekoon.

Jo ensimmäisten opiskeluista vapaiden viikkojen aikana turhauduin, kun tuttavat kyselivät, mitä aion tehdä kesällä. Menenkö festareille? Käynkö ulkomailla? Mitä teen juhannuksena? Näihin kysymyksiin vastatessani aloin miettiä, että eikö kesän pitäisi olla rentoutumisen aikaa, jolloin voi hetkeksi unohtaa aikataulut (ainakin niin kauan kuin kesätyöt antavat periksi) ja tehdä asioita hetken mielijohteesta. Arjessa aikataulut ovat pakollisia ja kalenteri täytyy helposti kuukausiksi eteenpäin, mutta kesällä pakollisia menoja on paljon vähemmän. Eivätkä yliopiston deadlinet paina päälle. Silti kuulostaa, että kesäkin pitäisi olla varattuna täyteen menoja.

Emmekö osaa enää elää ilman tarkkaan täytettyä kalenteria? Tuntuuko elämä tyhjältä, jos jokaiselle vapaalle viikonlopulle ei ole varattuna jotain tekemistä? Mielestäni jokaisen pitäisi sallia itselleen aikaa myös spontaanille tekemiselle. Itse ainakin voin sanoa, että päivät ovat täyttyneet hyvin tekemisestä, vaikka en edellisellä viikolla ollutkaan täyttänyt kalenteriani täyteen.

Kesälle asetetaan paljon paineita. Täytyy ehtiä saada täydellinen rusketus, grillata, käydä mökillä, uida. Tehdä sitä ja tätä. Monet tekevätkin kesäksi listan asioista, jotka täytyy suorittaa ennen kesän loppua. Viime kesänä tein listan, mutta huomasin syyskuun alussa, että olin tehnyt vain muutaman asian listalta ja silti kesäni oli erittäin ikimuistoinen.

Itselleni kesässä on tärkeintä se, että ei ole kiire mihinkään. Kesätyöt rytmittävät vähän elämää, mutta niiden lisäksi en halua kiirehtiä mihinkään. En halua aamuvuoron jälkeen kiirehtiä tekemään kesälistan asioita, jos minusta ei tunnu siltä. Haluan kesällä olla niin vapaa kuin mahdollista.

Tänä kesänä päätin, että en tee kesälistaa. Aion tehdä vain sellaisia asioita, jotka tuntuvat siinä hetkessä hyvältä, enkä halua olla kiirehtimässä paikasta toiseen vain, jotta saisin listani kaikki asiat suoritettua. Ehkä en saa kesän aikana mitään aikaiseksi, kun en suunnittele mitään, enkä varaa kesämökkejä ja festarilippuja. Mutta haittaako se? Tärkeintä on, että saan rentoutua ja unohtaa kiireen hetkeksi ennen yliopisto-opiskelijan arkeen palaamista.

Kirjoittaja on kirjallisuuden opiskelija, joka yrittää yhdistää opinnot ja oman hyvinvointinsa.

Mielestäni jokaisen pitäisi sallia itselleen aikaa myös spontaanille tekemiselle.

#