sunnuntai 12.7.2020 | 21:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ukkosrintama teki ankaraa jälkeä Ylivieskassa viikonloppuna – Kaksi henkilöautoa voi mennä lunastukseen, kaikki kodinkoneet tuhoutuivat: "Jos oltaisiin oltu pihalla, niin henki olis mennyt"

Arja Kangas
Ti 11.6.2019 klo 13:39 | päivitetty ti 14:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Salama teki kovia tuhoja Ylivieskassa lauantai-iltana. Vähäkankaantiellä sijaitsevan omakotitalon pihamaalle iskenyt salama tuhosi luultavasti useiden kymmenien tuhansien euron edestä omaisuutta. Nimettömänä pysyvä talonomistaja kertoo, että talonväki oli tapahtumahetkellä sisätiloissa – onneksi.

– Kuului aivan hirveä pamahdus ja koko tontti oli täynnä savua. Mentiin heti katsomaan ulos, että mikä syttyi palamaan ja olin jo soittamassa palokuntaa paikalle, kun savun hälvettyä nähtiin, ettei mikään pala. Otin pääkytkimen pois päältä ja soitin sähkömiehen paikalle.

– Jos oltaisiin oltu pihalla, niin henki olis mennyt. Piha on nyt kuin talvisodan jäljiltä, mies kuvaa.

Hänen oman arvionsa mukaan salama iski roskakatokseen, josta se levisi pitkin pihamaata. Kovalla voimalla levinnyt sähkövirta rikkoi muun muassa pihalla olleet kaksi kohtalaisen uutta, muutaman vuoden vanhaa henkilöautoa.

– Vielä ei tiedetä autoista, että mitä niiden kanssa tehdään. Pahimmassa tapauksessa ne menevät lunastukseen. Kolmannesta autosta ei vielä tiedetä, onko siinä mitään.

Samaan aikaan salamasta aiheutunut jännite rikkoi kaikki omakotitalon kodinkoneet.

– Vieläkään ei tiedä, mitä kaikkea vahinkoa on tullut. Sähkömiehet tulevat lähipäivinä arvioimaan tilannetta. Esimerkiksi sulaketaulu on aivan mustana, mutta onneksi mikään ei syttynyt palamaan.

Talonomistaja on jo saanut vakuutusyhtiöltä tietoa jatkosta.

– Kotivakuutus ja autojen kaskot korvaa ainakin kodinkoneet ja autot. Kaikista ei ole vielä saatu korvauspäätöksiä. Tätä tässä on nyt alkuviikko tutkittu ja selvitetty, puhelimet ovat soineet koko ajan.

#