lauantai 11.7.2020 | 07:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Kuitukauppa hämmentää

Ke 12.6.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Paikalliset valokuituhankkeet edistyvät omaa tahtiaan juuri nyt monessa Kala- ja Pyhäjokilaakson kunnassa. Osassa kuituverkon rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa ja osassa alkamassa. Vielä on myös niitä kuntia, joissa hankkeen toteutuminen on epävarmaa.

Yhtä aikaa paikallisten hankkeiden kanssa myös Elisa Oyj, joka nykyisin omistaa Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan aikoinaan rakentamat kuituverkot, on aktivoitunut markkinoinnissaan. Yhtiö luonnollisesti on aktiivisin siellä, missä sillä on valmiiksi rakennettua. Aktiivisuus näkyy myös tarjoushinnoittelussa.

Tilanteesta on syntynyt vaikutelma, että uudet toimijat ovat herättäneet myös pörssiyhtiön kilpailuun kuituasiakkaista. Aiemmin yhtiön kuituliittymien markkinointi oli vaatimatonta.

Kilpailutilanne on aikaansaanut myös aikamoista hämmennystä asiakkaiden keskuudessa. Hinnoittelusta liikkuu monenlaista epävirallista tietoa ja huhuja. Myös väitteitä esimerkiksi siitä, ettei kilpailu kaikin osin olisi rehellistä, liikkuu kohtuullisen paljon.

Epäselvyyksiä aiheuttaa ainakin se, että hinnoittelu ei aina ole suoraan vertailukelpoinen. Liittymähinnat voivat sisältää erilaisia palveluja. Liittymissä on myös siirtonopeuseroja.

Kuituverkon rakentajat ja operaattorit eivät myönnä, että kilpailu olisi epätervettä. Itse asiassa kilpailua ei niiden mukaan suoranaisesti ole, koska uudet ja vanhat verkot sijaitsevat pääosin eri paikoissa. Uusien verkkojen rakentamistahan ei valtion varoista tueta, jos alueella on ennestään kuituverkko.

Mitä ilmeisimmin uusi tilanne synnyttää aiheetontakin hämmennystä. Terve kilpailu on asiakkaan etu. Pääasia on, että nopeat kohtuuhintaiset tietoliikenneyhteydet saadaan alueelle mahdollisimman monien ulottuviin.

#