lauantai 11.7.2020 | 08:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pinnalla eli Jaakko Uusitalo arvioi elokuva- ja levyuutuuksia: Levy tarjonnee muusikoillekin kuultavaa ja ihasteltavaa

Ke 12.6.2019 klo 04:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

White Boy Rick

draama, trilleri

Jo 14-vuotiaana Rick Wershe Jr. oli isänsä huonon esimerkkinsä saattelemana taitava pikkurikollinen. Halpojen kopioaseiden hankkiminen oli helppoa ja niitä pystyi myymään rikollisjengeille. Hän teki sen niin uskottavasti, että ensin hänestä kiinnostui yhteistyöntekijänä huumeliiga ja hetken kuluttua FBI. Tässä välimaastossa nuoren miehen elämä vääristyi, kun hän näki sivusta väkivaltaa, tappoja ja yltiöäveristä elämää. Samalla hän vieraantuu perheestään, jossa isä on köyhä toivoton tapaus, kun taas siskonsa on valunut narkkariksi.

Richie Merritt on päärooliin nappivalinta jättäen jopa isää näyttelevän Matthew McConaugheyn varjoon. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja tarinassa on laajasti eri kerroksia. Käsikirjoitus ja kerronta heittelehtivät kuitenkin elokuvan aikana. Tapahtumista tulee sekavia ja irrallisia kokonaisuudesta. Yhteiskunnasta syrjäytyminen ja perheen rooli yrittävät olla isoja teemoja, mutta jäävät roikkumaan ilmaan.

Elokuva on vasta toinen Yann Demangen ohjaus, mikä näkyy näkemyksen puutteesta. Tunnelma 80-luvun Detroitissa vaikuttaa synkemmältä, mitä se varmasti todellisuudessa on ollut. Poliisit, rikolliset ja oikeudenkäyntikuviot ovat myös epälinjakkaita elokuvan aikana. Kokonaisuus jää tasapaksuksi.

3/5

Olavi Uusivirta – Skorpioni

Toivoton romantikko, siekäilemätön poppari ja taitelija. Nämä ovat kolme mielikuvaa, mitkä Olavi Uusivirran juuri julkaistua Skorpionia kuvaavat. Edellisten levyjen tavoin Timo Mäkäräinen on tuottanut levyä ja tällä kertaa levy on kunnianhimoisempi, taiteellisempi ja mikä parasta, eheämpi kokonaisuus.

Valtakuntaan Uusivirta on löytänyt Xlandra-nimisen uuden lahjakkuuden mukaan. Kappale on myös albumin parhaimmistoa, vaikka sitä levy on muutenkin lähes kokonaan. Waterloo ja single Kesäyön uni suorastaan huutavat livetilannetta, sillä jo levyllä ne ovat raakaa pop-energiaa pursuavia tapauksia. Lastenhuone ja Sudenkorento edustavat perinteisempää poprokkia.

Sanoituksissa Uusivirta tarjoilee edellä mainittua toivotonta romantiikkaa, mutta myös roiman annoksen eskapismia ja vapautuneisuutta. Miten mulla meni on levyn outolintu, mutta istuu silti kokonaisuuteen. Efektin läpi vedetty a capella -veto hämmentää ensikuuntelulla, mutta taiteellisesti kokeellisena onnistuu silti. Ja kieltää ei myöskään voi sanoa, etteikö Uusivirralla olisi yksi kovimpia bändejä taustallaan. Soitto- ja sovituspuolella valttikortteja ei olla piiloteltu. Levy tarjonnee muusikoillekin kuultavaa ja ihasteltavaa.

Skorpioni heittää regressiivisyyden jorpakkoon ja lätkäisee kunnianhimoista taiteellisuutta jo valmiiksi tarttuviin kappaleisiin. Kuuntelin levyn valehtelematta kuusi-seitsemän kertaa putkeen ensikuuntelun jälkeen. Eivätkä kuuntelukerrat taatusti jää tähän.

4/5

#