lauantai 11.7.2020 | 06:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mikko Kinnunen Eduskunnasta-kolumnissaan: Ensi askeleet Arkadianmäellä

Ke 12.6.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Olemme eläneet yllätysten kevättä. Eduskuntavaalitulos oli kokemuksena kahtalainen. Iloitsin saamastani valtakirjasta toimia reisjärvisenä kansanedustajana. Harmittelin samalla puolueeni historian heikointa vaalitulosta.

Juuri kun olin oppinut kulkemaan eduskunnassa, sain uutena kansanedustajana yllättäen kutsun hallitusneuvotteluihin, kun hallitustunnustelija Antti Rinne ei löytänyt yhteistä linjaa kokoomuslaisten ja perussuomalaisten kanssa, neljänneksi tulleen Keskustan tilanne muuttui. Puolueemme johto päätti, että kaikki eduskuntaryhmämme 31 edustajaa lähtevät Säätytalolle ja jakaantuvat hallitusneuvotteluiden ilmiöpöytiin.

Neuvottelimme Säätytalolla ja viereisissä sisäministeriön tiloissa melkein kuukauden. Toimin nuorisoasioiden, liikunnan ja kulttuurin neuvottelupöydässä keskustalaisena taisteluparina seinäjokisen rehtorin ja kansanedustajan Pasi Kivisaaren kanssa. Osallistuimme myös osaamisen ja koulutuksen pöydän neuvotteluihin.

Laaja-alaisen viiden puolueen hallitusohjelma on aina kompromissi, mutta sen sisällöstä tuli yllättävän keskustalainen. Kaikki kymmenen kynnyskysymystämme toteutuivat.

Keskustan puoluevaltuuston, eduskuntaryhmien ja meppien yhteinen kokous päätti lähteä mukaan Antti Rinteen johtamaan hallitukseen. Kiitin kokouksessa sitä, että koko eduskuntaryhmämme sai osallistua neuvotteluihin. Tämä oli uusi demokraattinen, yhdistävä ja osallistava toimintatapa, jossa hitsauduimme yhteen ja toimimme yhteen hiileen puhaltavana joukkueena. Saimme osallistavan ja yhteisöllisen alun neljän vuoden työlle.

Hallitusohjelmassa lupaamme luoda Suomesta maailman lapsiystävällisimmän maan, joka kannustaa lasten saamiseen ja kasvattamiseen. Pienituloisten ja monilapsisten perheiden toimeentuloa parannetaan. Kotiapua ja matalan kynnyksen tukipalveluita vahvistetaan. Neljännen ja viidennen lapsen lapsilisät ja opintorahan huoltajakorotus nousevat.

Hallituspuolueet ovat sitoutuneet kehittämään koko maata. Maatalouden kannattavuutta parannetaan. Perustiestöä laitetaan kuntoon. Kotimaisen ruuan tulevaisuus turvataan. Viljelijöiden hyvinvointiin halutaan kiinnittää huomiota. Kestävää metsien hoitoa ja käyttöä voidaan jatkaa, kun samalla huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta. Sosiaali- ja terveysuudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalle.

Jotta tämä kaikki hyvä voidaan toteuttaa, meidän tulee päästä maassamme 75 prosentin työllisyyteen. Siihen tarvitaan saumatonta yhteistyötä laajalla rintamalla, toisen kunnioittamista ja luottamusta, suuren kuvan katsomista ja yhdessä tekemistä. Mutta sitä vartenhan meidät on lähetetty isolle kirkolle töihin.

Mikko Kinnunen

Kansanedustaja (kesk.)

Reisjärvi

Saimme osallistavan ja yhteisöllisen alun neljän vuoden työlle.

#