lauantai 11.7.2020 | 06:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valokuituverkkojen markkinointi eri toimijoiden kautta aiheuttaa hämmennystä –  Kalajoella verkon rakentamispäätös on tehty, Nivalassa ja Oulaissa kuntien verkkoyhtiöt jatkavat markkinointia

Tuovi Pulkkanen
Ke 12.6.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokilaakso

Valokuituverkkojen myynti on kunnissa lähtenyt laajasta markkinoinnista huolimatta liikkeelle hitaasti, ja hämmennystä on aiheuttanut myös Elisan kampanjointi alueilla. Kuituverkkoyhtiöiden edustajat toteavat markkinoinnin tuovan tervettä kilpailua ja herättävän keskustelua, jossa käsitteet tarkentuvat.

Kalajoella liittymiä on nyt myytynä noin 1 900 ja rakentamispäätös on monelle alueelle jo tehty. Kalajoen kaupungin tietohallintojohtaja Sami Krank sanoo, että ensimmäisen alueen rakentaminen alkaa ensi viikolla.

– Elisan markkinointi ei vaikuta meidän päätöksiimme. Tuotepakettimme ovat erilaiset ja se ehkä aiheuttaa sekaannusta. Työt aloitetaan joen eteläpuolisella alueella mereltä Rautioon asti. Heinäkuussa kuitua vedetään Elenian kaapelin kanssa maahan Plassin alueella ja syksyllä vuorossa on Himangan keskustassa joen eteläpuolinen alue, jossa Korpelan Voima tekee maakaapelointia.

Elisa Oyj:n aluejohtaja Jarmo Mikkola sanoo, että Kalajoella ja Raahessa on käynnissä vastaava kampanja, joka toteutettiin kevään aikana Nivalassa ja Ylivieskassa.

– Alueilla, joille kampanjat on suunnattu, pyritään hyödyntämään jo olemassa olevaa kuituinfraa. Koska infra on jo olemassa, kaikki kampanjassa olevat kohteet toteutetaan tilauksien mukaan. Kuitu vedetään valokuidulla perille kiinteistöön asti.

Mikkola toteaa, että kampanja otettiin Ylivieskassa ja Nivalassa positiivisesti vastaan, koska Ylivieskassa kaupunki ei rakenna omaa verkkoa.

Nivalassa ja Oulaisissa kuituverkon rakentamispäätöksiä ei ole vielä tehty. Nivalan Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Olli Jokinen sanoo, että myytyjen liittymien määrä ei tässä vaiheessa ole vielä riittävä, mutta uskoo tilanteen muuttuvan uusien neuvottelujen myötä. Viestintäviraston tukipäätöstä ei ole Nivalassa vielä saatu, mutta Jokisen mukaan sen saamiselle ei ole estettä.

– Kaupunki liittää omat kiinteistönsä kuituyhtiön valokuituverkkoon. Käymme parhaillaan neuvotteluita Nivalan Vuokrakotien kanssa ja jos saamme sopimuksen heidän kanssaan tehtyä, sieltä tulee taloyhtiöiden kautta noin 300 asuntoa.

Myös Jokinen sanoo, että Elisan markkinointi ei vaikuta Nivalan Kuidun suunnitelmiin, koska Elisa kampanjoi alueella, jossa heillä on jo oma verkkonsa.

– Se ei ole tukikelpoista aluetta, eikä siksi ole ensisijainen rakentamissuunnitelmien kohde.

Nivalan kaupunki on sitoutunut kuituverkkohankkeeseen ja vastaa rakentamiskulujen kolmasosasta. Toisen kolmanneksen kattaa Traficomin tuki ja viimeinen kolmannes kustannuksista jää kuituverkkoyhtiölle.

Kuluja alentavia yhteiskaivantoja on tulossa myös Nivalaan, mutta niiden määrästä ei vielä ole tietoa.

– Käymme tällä viikolla neuvotteluja sähköyhtiöiden kanssa. Jos sähköyhtiöt tekevät maakaapelointia, hyödynnämme mahdollisuuksien mukaan samaa aikataulua.

Heidi Romppainen Oulaisten Kuidusta kertoo, että Oulaisissa liittymiä on myyty noin 400, mutta määrään ei ole laskettu kaupungin kiinteistöjä eikä liittymässä olevia taloyhtiöitä.

– Uskon, että meillä on kesän loppuun mennessä riittävä määrä myytyjä liittymiä, ja pääsemme suunnitelman mukaan aloittamaan rakentamisen elokuussa.

#