lauantai 11.7.2020 | 07:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskalaisen Jukka Hautalan piispanvaaliprosessin askelmerkit ilmestyivät kirjana – 49 merkityksellistä sanaa ja kuvaa

Anne Mattila
Ke 12.6.2019 klo 09:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskalaiselta Jukka Hautalalta on ilmestynyt omakustanteinen kirja Seitsemän kertaa seitsemän 49 sanaa Raamatusta, kristinuskosta ja kulttuurista. Kirja syntyi vuoden 2018 alkupuolella kirjoitetuista teksteistä, joilla Hautala jaksotti puoli vuotta kestänyttä piispanvaaliprosessia.

– Tekstit ovat siis olleet valmiina pöytälaatikossa. Kirja syntyi piispanvaaliprosessin sivutuotteena, koska halusin jakaa tuon puolen vuoden jakson 49 osaan ja asettaa sanoilla, joita pohdin ja mietin, askelmerkit tuolle ajalle. Se tarkoitti, että 3–4 päivän välein piti kirjoittaa jotain, hän kertoo.

Kirjoitukset käsittelevät 49 mielenkiintoista sanaa, jotka ovat peräisin kreikankielisestä Uudesta testamentista. Sanat on valittu niiden yleisen painavuuden, monimerkityksellisyyden tai yllätyksellisyytensä takia.

– Ne ovat sanoja, jotka ovat itselle merkityksellisiä tai yleisesti merkitseviä ja joita käytämme yhä puheissamme. Sanojen merkitykset ovat laajentuneet, kaventuneet, muuntuneet tai syventyneet, Jukka Hautala sanoo.

Oikos-sanaon yksi kirjan sanoista. Se on hyvin yleinen ja tarkoittaa alunperin kotia, perhettä ja taloutta.

– Meidän kielessä oikonomos tarkoittaa ekonomiaa ja taloutta, mutta siinä ovat juuret myös monelle muulle tärkeälle sanalle. Se tarkoittaa talonpitoa muullakin tavalla kuin rahan osalta, esimerkiksi miten pidetään eläimiä tai varaudutaan tulevaan. Samaa alkuperää ja ulottuvuuksia ovat myös ekologia eli eliöiden ja ympäristön suhteet sekä ekumenia eli ihmisten välinen yhteys ja rauha, Jukka Hautala luettelee.

Sanat ovat kirjassa aakkosjärjestyksessä "alfasta omegaan”. Ensimmäinen sana on ”abba” (isä) ja viimeinen ”oora” (tunti, hetki).

Kirjan rakenne symboloi juutalais-kristillisen kulttuuripiirin aikakäsitystä seitsemästä päivän, seitsemän viikon ja seitsemän vuoden jaksoista.

– Elämme seitsemän päivän sykleissä, eikä sitä rytmiä ole pystytty kumoamaan. Joka seitsemäs vuosi on juutalais-kristillisen ajattelutavan mukaan sapattivuosi, jolloin maan pitää saada levätä eli olla kesannossa. Seitsemästä seitsemän vuoden jaksosta syntyy riemuvuosi, jolloin kasautuneet maanomistusoikeudet palautetaan, Jukka Hautala kertoo kirjansa nimen ja rakenteen taustoja.

Kirjan 49 kirjoitusta ovat saaneet rinnalleen seitsemän valokuvaajan seitsemän kuvaa. Kuvat tukevat ja laajentavat kirjoitusten teemoja.

– Kirjan kuvittajat valikoituivat, kun katselin Facebook-maailmassa ihmisten ottamia kuvia ja totesin, että joillakin on hyvä silmä valokuvaukselle, Jukka Hautala kertoo.

Suurin osa kuvien ottajista on kotoisin pääkaupunkiseudulta. Yksi on Oulusta ja kaksi Ylivieskasta. He ovat Ruusa Saarinen ja Tapani Uusikylä.

Kirjaa voi Hautalan mielestä luonnehtia mietiskely- ja meditaatioteokseksi, tai vastaavasti pieniksi seurapuheiksi. Kirjoitukset pyrkivät herättämään lukijan omaa ajattelua ja mielikuvitusta.

– Kirjan voi lukaista läpi, mutta sillä voi myös jaksottaa aikaa, esimerkiksi laskiaissunnuntaista pääsiäiseen tai pääsiäisestä helluntaihin lukemalla yhden sana päivässä. Siitä riittää lukemista myös lähes koko vuodeksi, jos lukee sanan viikossa. Kirjan tekstit ovat tiiviitä – pakattuja tiedostoja, joihin toivoisin ihmisten viivähtävän hetkeksi, hän toteaa.

Hautalan kirjan julkistamistilaisuus pidettiin tiistaina Ylivieskan kirjastossa. Jo aikaisemmin julkkarit on pidetty Helsingissä ja Oulussa.

Omakustannekirjasta on otettu tuhannen kappaleen painos, jota voi ostaa nettikirjakaupasta tai suoraan Jukka Hautalalta heinäkuun loppuun asti, jolloin hän lähtee Raudaskylän Kristillisen Opiston rehtorin tehtävistä Suomen Lähetysseuran palvelukseen Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan työn aluepäälliköksi. Uuden työn hän aloittaa elokuussa kotimaan jaksolla, ja syyskuussa muuttaa Jerusalemiin Israeliin.

"Kirjan voi lukaista läpi, mutta sillä voi myös jaksottaa aikaa, esimerkiksi laskiaissunnuntaista pääsiäiseen tai pääsiäisestä helluntaihin lukemalla yhden sana päivässä.

#