lauantai 11.7.2020 | 06:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalastusleirin lapset narrasivat Sievin Louetjärvestä aimo vonkaleen

Hanna Soini
Ke 12.6.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vieheet viuhuvat ilmassa, kun kalastusleiriläiset ovat kerääntyneet Louetjärven rantaan narraamaan kaloja. Kova tuuli ei ole otollinen kalastussää, mutta se ei leiriläisiä haittaa, sillä kalastusintoa riittää koko päiväksi.

Kaksipäiväisen leirin on järjestänyt Sievin 4H-yhdistys, Sievin Sana Sepot sekä Sievin kalastuskunta, ja se pidetään nyt kolmatta kertaa. Mukana on kymmenen alakouluikäistä. Tällä kertaa kaikki leiriläiset ovat poikia, mutta leirin vetäjät toivottavat myös tytöt tervetulleeksi. Sievin kalastuskunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Naukkarinen ja kalastuskunnan lupatarkastaja Alpo Saksa ovat paikalla ohjeistamassa lapsia tarvittaessa. Kalastuskokemusta leiriläisiltä löytyy kuitenkin jo omasta takaa.

4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Teija Kallio kertoo, että leirin tarkoitus on saada lapsia ja nuoria innostumaan kalastuksesta ja luonnosta. "Välillä on hyvä muistaa laittaa kännykät sivuun", Kallio sanoo.

Älypuhelimia ei kenenkään kourassa näy, vain virveleitä ja toinen toistaan kirjavampia vieheitä.

Kallio kertoo, että kenenkään aika ei käy leirillä pitkäksi. Ohjelmaan kuuluu kalastuksen lisäksi pientä luontoaiheista askartelua kuten oman kangaskassin ja avaimenperän teko. Pojilla ei kuitenkaan vaikuta riittävän aika niihin, kun itse kalastaminen vie kaiken huomion.

Kun laiturilla kalastavan Aksel Pelkosen virveli taipuu kaarelle, poikiin tulee vauhtia. Apuohjaaja vie paikalle haavin ja kaikki kiirehtivät katsomaan, kun vedestä nousee komea hauki, päivän isoin vonkale. Saksa ottaa tottunein käsin hauen irti vieheestä. Leiriläiset kerääntyvät pöydän ympärille katsomaan, kun hän fileeroi kalan.

Kalasta saa hyvän aterian, mutta poikia tuntuu kiehtovan enemmän kalastamisen jännitys kuin itse saaliin kotiin vienti. Saaliin pyytäjä saa sen kuitenkin mukaansa.

Perkausoppitunnin jälkeen leiriläiset ahtautuvat samalle laiturille koettamaan, josko sieltä nousisi vielä toinenkin vonkale. Siimat menevät solmuun ja kaksi viehettä jää puuhun, mutta se on kalastajille vain hidaste. Leirillä on kolme nuorta apuohjaajaa, jotka ovat paikalla auttamassa pienissä ongelmatilanteissa.

"Onneksi vieheitä ei sentään ole jäänyt yhteenkään poskeen tai silmäkulmaan", Kallio naurahtaa, kun kolmas viehe tarttuu samaan männynoksaan.

Leiri huipentuu seuraavana päivänä kalastuskilpailuun, josta kaikki osallistujat saavat palkinnoksi siikakellot, vieherasiat ja termosmukit.

#