lauantai 11.7.2020 | 08:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskan lukion sisäilmasta tehty selvityksiä pitkin kevättä ja viimeisenkin kyselyn tulokset ovat valmistuneet – sisäilmatyöryhmä palaa asiaan kesän jälkeen elokuussa

Arja Kangas
Ke 12.6.2019 klo 12:41 | päivitetty ke 12:49

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan kaupungin sisäilmatyöryhmä palaa lukion sisäilma-asioihin vasta kesälomien jälkeen elokuussa, kertoo Ylivieskan kaupungin sivistysjohtaja Kai Perttu.

– Lomat painavat päälle ja aikataulusyiden vuoksi seuraava kokous on elokuussa. Siitä tiedotetaan sitten, kun kokous on pidetty, Perttu sanoo.

Aikaisemmin kevään aikana lukion sisäilmaa on selvitetty muun muassa ottamalla sisäilmasta VOC-näytteitä. Niiden osalta on jo kerrottu, ettei näytteistä ole löytynyt poikkeavuuksia.

VOC-näytteiden lisäksi terveysvalvonta on tehnyt eniten oireilua aiheuttaneissa tiloissa hiilidioksidimittauksia ja koululla on tehty myös paine-eromittauksia. Lisäksi henkilökunnalle ja opiskelijoille on tehty Työterveyslaitoksen kysely koskien sisäilmaa. Kysely toteutettiin myös Päivärinnan koululla.

Tällä hetkellä vielä rakennuspäällikön tehtävää hoitava ja pian tekniseksi johtajaksi siirtyvän Leena Löytynojan mukaan kyselytulokset ovat valmistuneet, mutta niistä ei ole tehty sen tarkempia johtopäätöksiä.

– Kyselytuloksia ei ole vielä käyty läpi, mutta niissä on kartoitettu henkilökunnan ja oppilaiden kokemuksia. On kysytty sitä, että miten he kokevat, onko sisäilmasta ollut haittaa. Ylivieskan tuloksia voidaan verrata vertailuaineistoon ja sen verran tiedän, että ne osuvat aika hyvin keskiarvoon. Joissain osioissa meni yli ja joissain ali vertailuaineiston, Löytynoja kertoo.

Elokuussa kokoontuvan sisäilmatyöryhmän on määrä tehdä johtopäätöksiä tuloksista ja päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Huhtikuussa Kalajokilaakso uutisoi, että koulutoimessa olisi suunniteltu väistötiloja lukio-opetusta varten.

Ylivieskan lukiolla tuli esille sisäilmaepäilyjä ja -oireita vuoden 2018 lopulla. Tammikuussa 2019 lukion opiskelijoille tehtiin palautekysely, jonka perusteella oletettiin, että opiskelijoista 61 kokee saavansa oireita sisäilmasta. Pääasiassa oireina ilmoitettiin pääkipua ja väsymystä.

Aikaisemmin on kerrottu, että myös kouluterveydenhoitajalle ja työterveyshuoltoon on myös tullut yhteydenottoja henkilöiltä, jotka epäilevät oireilevansa lukion sisäilmasta.

Ylivieskan lukion sisäilmaselvitykset vielä kesken – Väistötiloja jo suunnitteilla

Sisäilmatyöryhmä linjasi toimenpiteet: Ylivieskan lukion sisäilmasta otetaan näytteitä ja sisäilmakysely hiihtoloman jälkeen

Joka viides oppilas oirehtii Ylivieskan lukiolla – Sisäilmatyöryhmä kokoontuu tällä viikolla tekemään tilannekartoituksen, tekniseen toimeen tullut vain yksi yhteydenotto

#