tiistai 10.12.2019 | 12:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Päivi Savelan kolumni: Hetki omien parissa vahvistaa

Kalajokilaakso
Ke 3.7.2019 klo 05:30

Yhdessä vietetty aika samanhenkisten ihmisten parissa on keskeistä kaikissa kesätapahtumista, olipa sitten kyse kuninkuusraveista, rokkifestareista tai hengellisistä kesäjuhlista. Yhdessä vietetty aika ja yhteiset kokemukset vahvistavat yhteen kuuluvuuden tunnetta, ja sillä on vaikutusta pitkään vielä tapahtuman jälkeenkin.

Kun iso joukko ihmisiä pakkaantuu samaan paikkaan viettämään viikonloppua, on liikenteen, ruokailun ja majoituksen pelattava hyvin. Kun muut huolehtivat näiden asioiden sujumisesta, voi kesätapahtumaan osallistuja nauttia tapahtumasta tarvitsematta miettiä arjen asioita kuten siivoamista tai ruokakaupassa käymistä.

Kesätapahtuma on tarpeellinen irtiotto arjesta, ja tämä on yhteistä kaikille kesätapahtumille. Päivän parin ajaksi voi keskittyä kokemaan asioita sekä samalla myös miettimään, mitkä ovat itselle tärkeitä arvoja ja miten haluaa niitä toteuttaa elämässään.

Tapahtumasta palaa kotiin kokemuksia rikkaampana. Vaikka matkan rasitukset tuntuvat, mieli saattaa olla virkeä ja päässä on uusia ajatuksia, jotka näyttävät tietä eteenpäin.

Vähän samanlainen vaikutus on onnistuneella matkalla. Oma arkinen elämä tuntuu taas kiinnostavalta ja oma kotikin avaralta ja viihtyisältä.

Toimittajana joutuu miettimään, miten pystyy uutisoimaan kesätapahtumasta kiinnostavasti ja tuoreesti. Usein jutuissa kerrotaan liikenteen sujumisesta, talkoolaisten riittävyydestä tai juhlien aikana sattuneista rikoksista. Tämä on tärkeää perusuutisointia, joka kertoo tapahtuman onnistumisesta. Myös väkimäärä on tärkeää tietoa, sillä se kertoo tapahtuman herättämästä kiinnostuksesta ja jatkuvuudesta.

Myytyjen lippujen tai makkaroiden määrä ei kuitenkaan ole se asia, josta kesätapahtumat muistetaan. Jokaisella kesätapahtumalla on oma sisältönsä ja arvopohjansa, jota kannattaa tarkastella ja tuoda esille. On kiinnostavaa tietää, millainen on Kalajoen Bimmer Partyihin osallistuvan BMW-kuljettajan maailmankuva. Tai miten toteutuu tasa-arvo ravimaailmassa? Entä herättävätkö kirkon Pride-kannanotot levottomuutta herätysliikkeissä?

Näistä syistä kesätapahtumista kannattaa tehdä juttuja ja niihin on mielenkiintoista osallistua. Antoisia keskusteluja, ihmisten kohtaamisia ja puheita on tarjolla, ei pelkästään omalle sisäpiirille vaan muillekin ajankohtaisista asioista kiinnostuneille. Otetaan siis kutsu vastaan!

Päivi Savela

paivi.savela@kpk.fi

"Entä herättävätkö kirkon Pride-kannanotot levottomuutta herätysliikkeissä?

#