perjantai 21.2.2020 | 10:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Sievin Muttimarkkinoihin varaudutaan 700 kilolla ohrajauhoja – mutinnälkäisiä tulee jopa ulkomailta asti

Hanna Soini Kalajokilaakso
Ke 17.7.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sievi

Sievin kotiseutuviikot huipentuvat lauantaina 20.7. järjestettäviin Muttimarkkinoihin, jotka pidetään tänä vuonna 37. kerran. Muttimarkkinoihin varaudutaan 700 kilolla ohrajauhoja, josta keitetään muttia yli tuhatpäiselle markkinaväelle.

Sievin vapaa-aikatoiminnanohjaaja Marika Ahonniska arvelee, että Muttimarkkinat on Suomen ainoa kesätapahtuma, joka rakentuu ohrajauhojen ympärille. Erityistä tapahtumassa on myös se, että markkinaväki viihtyy usein paikalla koko tapahtuman ajan.

Ahonniska kertoo, että markkinat vetävät sieviläisiä takaisin kotikonnuille aina ulkomailta asti. Kävijöitä tulee myös muualta lähialueilta. Markkinoille tullaan mutinsyönnin lisäksi tapaamaan sukulaisia, ystäviä ja tuttuja.

– Muttimarkkinat on tapahtuma, jossa entiset, nykyiset ja tulevat sieviläiset kohtaavat, Ahonniska tiivistää.

Hän kertoo, että tapahtuman suosiosta kertoo torimyyjien määrän vuosittainen lisääntyminen. Tänä vuonna markkinoille on tulossa yli 40 torimyyjää.

Tämän vuoden uutena ohjelmanumerona on kirjastolla järjestettävä Fortnite -turnaus, johon voivat osallistua kaikki 2009-vuonna tai sitä ennen syntyneet. Ahonniska kertoo, että tietokonepelihetken on tarkoitus viihdyttää etenkin nuoria, mutta myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan. Turnaukseen voi ilmoittautua paikan päällä kello 10–11.

Turnausta tulevat ohjaamaan pelivalmentajat. He myös kertovat markkinoiden aikana lisää e-urheilusta ja pelikulttuurista.

Toisen uuden käänteen tämän vuoden Muttimarkkinoille tarjoaa Oulun yliopistolta paikalle saapuva arkeologi Mirette Modarress-Sadeghi, joka kertoo Kiurunkankaalta viime vuonna löydetyistä muinaisesineistä ja niihin liittyvistä tulevista arkeologisista kaivauksista.

Muttimarkkinoilla on tarjolla myös aiemmilta vuosilta tuttuna ohjelmana poniajelua ja lasten pomppulinna sekä pesäpallo-ottelu, kuten perinteeseen kuuluu. Myös Haikolankylän uuden lähiliikuntapuiston on tarkoitus valmistua markkinoille.

Kalle Jussila & Quattro taas tarjoaa musiikin ystäville esimakua illan toritanssien musiikista.

Ahonniska vinkkaa, että liikenteessä kannattaa olla hyvissä ajoin, jos aikoo saada hyvän parkkipaikan. Markkinaväki voi jättää autoja myös Teho Filterin ja Ojala Groupin parkkipaikoille.

Sievissä on viime viikon aikana ollut myös muita ruokatapahtumia. Viime viikonloppuna Isokummun lammastila järjesti vanhassa pappilassa kehruukurssin yhteydessä popup -ruokatorin, jossa tarjoiltiin tilan karitsoista valmistettuja hampurilaisia, kevätrullia ja grillivartaita sekä myös kahvia ja pullaa.

– Halusimme tuoda esiin kotimaista alkutuotantoa ja kotimaista ruokaa. Olen positiivisesti yllättynyt kävijämäärästä ja siitä, kuinka hyvin ruoka teki kauppansa, maaseutuyrittäjä Satu Kumpulainen kertoo.

Samalla kävijät pääsivät tutustumaan vanhan pappilan ympäristöön ja sen vanhoihin rakennuksiin.

Tänään keskiviikkona herkuttelemaan pääsee Sievin torilla kuudelta illalla järjestettävässä Perinteisessä lättyillassa. Tarjolla on Sievin Sievien Marttojen paistamia muurinpohjalättyjä ja gluteenittomia vohveleita.

Sievin Sievät Martat saapuu myös Muttimarkkinoille myymään munkkeja.

#