perjantai 21.2.2020 | 12:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Safetum Oy rantautui yrityskaupalla Ylivieskaan

Kiinteistöjen turvallisuuden hallintaan erikoistunut yritys laajenee vauhdilla

Seppo Kangas Kalajokilaakso
Ti 6.8.2019 klo 15:08

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieska

Turvallisuusalan yritys Safetum Oy avasi toukokuussa Ylivieskassa uuden toimipaikan. Yritys tuli paikkakunnalle yritysoston myötä, kun Safetum osti keväällä ylivieskalaisen Tulipoijes Oy:n koko osakekannan.

– Meillä on ollut asiakaskantaa Jokilaaksojen alueella jo useamman vuoden ajan aiemminkin. Nyt alueella on yli 200 kiinteistöä, jotka käyttävät palvelujamme, oululaislähtöinen toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin kertoo.

Yrityksen toimialana on kiinteistöjen pelastusturvallisuuden palveluntarjonta.

– Mittaamme, seuraamme ja suoritamme turvallisuutta ylläpitäviä toimenpiteitä jo yli 7 000 kiinteistössä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

– Asiakkaamme saavat yhdeltä kumppanilta turvallisuuden ylläpidon ja seurannan sekä kaikki huolto- ja korjaustoimet. Haluamme hoitaa turvallisuutta vahinkojen sijaan, Jurvelin sanoo.

Tulipoijes oli erikoistunut alkusammutuskaluston huolto- ja tarkastustoimintaan, turvallisuuskoulutuksiin, palokatkoasennuksiin ja väestönsuojien tarkastuksiin. Sen palvelukonsepti on muutettu Safetumin brändin alle, ja Ylivieskan toimipiste on nyt Safetumin toimipiste.

Ylivieskasta hoidetaan ensisijaisesti aluetta noin 100–150 kilometrin säteellä. Oulun ja Ylivieskan toimipaikat hoitavat yhdessä koko Pohjois-Suomen pohjoisimmasta Lapista Keski-Pohjanmaalle. Yritys toimii myös eteläisessä Suomessa.

– Ylivieskan alueella on toimeksiannoista riippuen yhdestä kolmeen henkilöä töissä. Kaikki työntekijämme ovat vakituisessa työsuhteessa, Jurvelin sanoo.

Konseptin ideana on koota kiinteistöjen pelastusturvallisuuden osa-alueet yhteen, kun ne yleensä hajautuvat. Kukaan ei huolehdi kokonaisuudesta, saati mittaa, minkälainen turvallisuuden kokonaistilanne kiinteistössä on.

– Asiakkaamme mittaavat ja seuraavat sähköisellä palvelullamme pelastusturvallisuutta. Sillä he ovat ennaltaehkäisseet onnettomuuksia ja vahinkoja ja säästäneet näin miljoonia euroja, Tuomas Jurvelin sanoo.

Jurvelin tarttui hajanaisen kiinteistöturvallisuuden haasteeseen seitsemän vuotta sitten perustamalla Pohjoismaiden ensimmäisen alan kokonaispalvelua tarjoavan yrityksen.

– Pohdin, miksei kukaan mittaa ennakoivasti kiinteistöjen pelastusturvallisuutta ja seuraa sitä kokonaisuutena. Harva miettii asuntokauppaa tehdessä, kuinka turvalliseen taloyhtiöön tai kiinteistöön he ovat kotinsa perustamassa, Jurvelin ihmettelee.

Turvallisuuskulttuurin kehittäminen lähtee yrityksen riskitarkastuksella. Siinä selvitetään mahdolliset lakisääteiset puutteet ja muut riskit, jotka kirjataan mobiilipalveluun analysoitavaksi. Kartoituksen tuloksena saadaan turvallisuusindeksi.

Kun turvallisuusindeksi ja riskit ovat selvillä, kiinteistölle laaditaan sekä riskien poistamiseen tähtäävä toimenpidesuunnitelma että pelastussuunnitelma. Suunnitelmien jälkeen tehdään korjaavat toimenpiteet, jotta turvallisuusindeksi saadaan hyvälle tasolle.

– Henkilöstön turvallisuuskoulutukset ovat yksi osa yritysturvallisuuden parantamista. Verkossa oleva pelastussuunnitelma on kätevä tapa jakaa henkilökunnalle tietoa turvallisuudesta. Henkilöstön tekemät turvallisuushavainnot ja niiden seurauksena tehtävät korjaustoimenpiteet ovat arjen turvallisuustyötä, Safetumin toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin sanoo.

– Turvallisuusindeksi on työkalu, jolla kiinteistöt voidaan myös luokitella. Turvallisessa kiinteistössä olevasta asunnosta pitäisi saada parempi hinta tai vuokra kuin naapurissa olevasta samanlaisesta turvattomasta, Jurvelin kertoo.

Jos kyseessä on konttori- tai tuotantokiinteistö, turvallisuuden mittaaminen ja mittausten perusteella tehtävä turvallisuuden parantaminen ovat keinoja, joilla kohennetaan työturvallisuutta. Samalla työnantaja osoittaa työntekijöille, että heidän työoloistaan välitetään.

Kiinteistövakuutusyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita Safetumin turvallisuusindeksistä, sillä nekin voivat hyödyntää sitä vakuutustensa pohjana.

Seitsenvuotias Safetum toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa. 80 000 euron alun liikevaihdosta Safetum on kasvanut viime vuoden 2,5 miljoonaan euroon.

– Viiden vuoden päästä henkilöstö on yli kaksinkertaistunut, Jurvelin ennakoi.

#