perjantai 21.2.2020 | 10:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Viherpeukaloiden kannattaa aloittaa puutarhan valmistaminen talvea varten jo nyt – Kuudenkymmenen omenalajikkeen kasvattaja, Osmo Anttila, kertoo vinkit ja yleisimmät mokat puutarhan syystöissä

Hanna Soini Kalajokilaakso
Ke 7.8.2019 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Reisjärvi

Reisjärvinen Osmo Anttila kuvailee hänen ja vaimonsa Anna-Maija Anttilan puutarhaa lapasesta karanneeksi harrastukseksi. Heidän pihallaan seisoo muun muassa nelisenkymmentä omenapuuta, joissa on yhteensä noin 60 eri omenalajiketta.

Biologina ja rehtorina toimiva, nyt eläkkeellä oleva, Osmo Anttila kertoo, että kotipuutarhurien tulee jo nyt valmistautua syksyn ja talven tuloon.

– Yleisin virhe puutarhan syystöissä on syyslannoituksen tekeminen liian myöhään. Se pitäisi hoitaa jo elokuussa, viimeistään syyskuun alussa, Anttila sanoo.

Anttila kertoo, että syyslannoituksella on monta tehtävää. Se tasapainottaa maan ravinnetilannetta ja valmistaa kasveja talven varalle. Varsinkin pakkaselle arat kasvit hyötyvät siitä, sillä se parantaa niiden talvenkestävyyttä.

Satoa tuottavien kasvien, kuten omenapuiden ja marjapensaiden, syyslannoitus vaikuttaa seuraavan vuoden satoon, sillä se edesauttaa kukka-aihioiden muodostumista. Syyslannoitus lisää myös kevätkesällä kukkivien perennojen kukintaa. Anttilan mukaan on tärkeää, että syyslannoite on vähätyppistä tai typetöntä, sillä typpi lisää talvella helposti paleltuvien versojen kasvua.

Lannoituksen lisäksi toinen juuri nyt ajankohtainen asia puutarhan kannalta on syyskukkien, pensaiden, puiden ja perennojen istutus ja jakaminen. Anttilan mukaan istutus kannattaa tehdä elokuussa, jotta kasveilla on aikaa juurtua ennen roudan tuloa.

– Juuri nyt olisi oivallinen istutusaika, jos vain sataisi, Anttila sanoo.

Toinen puutarhan tärkeä syystyö on kasvien, kuten omenapuiden, leikkaaminen. Anttilalla on siihen sopivat pitkävartiset sakset. Hän pitää omenapuunsa sen kokoisina, että korkeimmatkin oksat ovat juuri ja juuri saksien ulottuvissa.

Omenapuut kannattaa hänen mukaansa leikata joka vuosi. Keväällä istutettu omenapuu tulee leikata ensimmäisen kerran heti seuraavana syksynä. Jos omenapuuta ei leikkaa alusta lähtien, se jää muotopuoleksi.

Nuoria omenapuita voi leikata keväällä, jos niiden haluaa kasvattavan lisää versoja. Vanhoja puita taas kannattaa leikata syksyllä, sillä se hillitsee puun kasvua, ja puu voi suunnata energian hedelmien tuottamiseen.

– Omenapuiden syysleikkaus suoritetaan elo- tai syyskuussa. Se kannattaa tehdä kuivana aikana, esimerkiksi nyt, etteivät sienitaudit pääse leviämään, Anttila vinkkaa.

Anttila kertoo, että kun omenat alkavat kypsyä, omenapuuhun voi tehdä valoleikkauksen, jossa hedelmiä varjostavia oksia leikataan pois. Myös yksittäisiä lehtiä voi napsia tarpeen mukaan pois. Näin omenat saavat enemmän valoa ja niistä tulee paremman värisiä.

– Nykykäsityksen mukaan omenapuissa suositaan joulukuusimaista muotoa, jotta alimmatkin oksat saavat valoa.

Anttila varoittaa, että omenapuun lehtiä tai maahan pudonneita huonoja omenoita ei kannata laittaa kompostoriin, ellei sen lämpötila nouse selvästi yli 50 asteen, koska omenapuita riivaavan muumiotaudin ja omenaruven itiöt saattavat jäädä henkiin kompostoinnista huolimatta. Omenapuiden lehdet kannattaa polttaa ja mädät omenat lajitella jätteenkeräykseen.

Omenapuiden lisäksi syysleikkuuta kaipaavat myös monet muut puutarhan kasvit.

– Marjapensaiden leikkaus on nyt ajankohtainen asia. Marjanpoiminnan jälkeen vanhimmat oksat kannattaa leikata pois, sillä ne eivät tuota satoa hyvin. Me leikkaamme omista marjapensaistamme rajulla kädellä kaikki oksat, jotka eivät pysy itse pystyssä.

Perennat taas tulisi leikata vasta, kun maa alkaa olla roudassa.

– Perennoja ei saa leikata vielä elokuussa, koska ravinteet eivät ole ehtineet siirtyä niiden juuriin, Anttila varoittaa.

Hän kertoo, että perennoja ei tule leikata maata myöten matalaksi, vaan niihin on jätettävä 10–20 senttimetrin verran vartta. Perennan päälle voi sen jälkeen laittaa havuja, sillä ne auttavat lunta kasaantumaan penkin päälle talvisuojaksi.

Anttila kertoo, että myös pakkaselle arat jalokärhöt hyötyvät talvisuojaamisesta. Kärhöt leikataan syksyllä ja niiden päälle laitetaan talvehtimisturvetta, joka suojaa niitä kylmältä. Tavallinen turve ei siihen sovi, sillä se imee kosteutta.

Anttila kertoo laittavansa oman kärhölaatikkonsa päälle lisäksi muovin, jonka hän jättää reunoilta auki, että ilma pääsee kiertämään sen alla.

Pakkanen ei ole ainut asia, jota vastaan puutarha kannattaa suojata. Anttilan mukaan hedelmäpuut ja nuoret puut ovat vaarassa päätyä talvella myyrien ja jänisten välipalaksi ellei niitä suojaa asianmukaisin keinoin. Anttilalta löytyy siihen monta keinoa.

– Puiden rungot kannattaa suojata polypropeenisella rungonsuojaverkolla. Se on parempi vaihtoehto muovisille, spiraalimaisille rungonsuojille, jotka keräävät kosteutta alleen. Se ei ole puulle hyväksi ja pahimmillaan puu voi jopa kuolla sen seurauksena.

Jänisten varalle puiden ympärille voi kiertää vähintään metrin korkuista aitaverkkoa, joka ei vaadi tukitappeja pysyäkseen pystyssä. Sitä voi käydä nostamassa ylemmäs sitä mukaa, kun lunta sataa.

Myyrät voi myös harhauttaa hedelmäpuiden kimpusta paremmille apajille.

– Tuurenpihlaja on myyrille suurinta herkkua. Omenapuutarhurit istuttavat niitä omenapuiden sekaan, ja myyrät syövät mieluummin ne.

Anttilalla riittää askartelua myös talvikuukausille, kun hän rakentelee puutarhaansa koriste-elementtejä. Hänen pihaltaan löytyy muun muassa värikkäitä linnunpönttöjä, puusta tehty iloinen lumiukko ja erilaisia portteja.

Viimeisimpänä projektina hänellä on suomalainen versio japanilaisesta puutarhasta, josta löytyy Geisha-patukan värinen linnunpönttö ja japanilaishenkinen portti ja tervetulotoivotus.

#